Queensland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Preventieve bosbrand Australië

Queensland,
Australië


"Wat zie ik daar nu? Rook? Is er brand?" we rijden met onze camper van Kewarra Beach richting Airlie Beach, langs de oostkust van Australië. Voor ons zien we enorme rookwolken opstijgen. Hoe dichterbij we komen, des te dichter de rook wordt. Het ziet er angstaanjagend uit.

Als we vlakbij de brandhaard zijn zien we wat er aan de hand is: hier is de brandweer bezig met het preventief aansteken van een berm, ter voorkoming van het snel uitbreiden van bosbranden. Stapvoets rijden we door de dichte rook, achter andere auto's aan. Op een punt zien we nauwelijks een hand voor ogen. Tijdens ons verblijf in Kakadu National Park vertelde een gids, waar we een dagje mee op pad gingen, dat de Aboriginals dit duizenden jaren geleden al deden: deels ter voorkoming van bosbranden, deels als manier om op wild te jagen, en deels om de grond meer vruchtbaar te maken. Hij vertelde ook dat het platbranden van het hoge, droge gras langs de wegen belangrijk is, om het snelle verspreiden van bosbranden tegen te gaan.
We volgen het nieuws uit Australië nu thuis op de voet; wat heftig om te zien wat daar gebeurt. We kunnen alleen maar hopen dat de branden snel onder controle zijn...
(ps voor meer informatie kun je ook mijn blog over deze preventieve bosbranden van vandaag lezen)