Zweden image

Zweden


Populaire bestemmingen

Zweden
Europa
Saphira

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Zweden

Zweden kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Zweden naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Zweden. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(12)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Wander & Wonder
Wander & Wonder
Abisko NP
MVerstegen
Hondensledetocht Zweden
Hondensledetocht Zweden
Zweden
Patty Mudde
Eilandontbijt
Eilandontbijt
Malmo
TravelGoom

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Zweden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Zweden dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Geen visum nodig. Alleen een geldig paspoort of identiteitskaart.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: zweedse kroon (SEK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  6 januari – Driekoningen

  25 maart – Wafeldag
  Deze dag is eigenlijk ontstaan door een misverstand. De dag heette eerst Vårfrudagen, wat Onze Vrouwdag betekent. Op deze dag kwam aartsengel Gabriël de maagd Maria vertellen dat ze zwanger was. Vårfrudagen werd na verloop van tijd Våffeldagen, wafeldag, en de bevolking eet op deze dag heel veel wafels.

  30 april – Walpurgisnacht en de verjaardag van de koning
  Op deze dag wordt ’s avonds een vreugdevuur ontstoken om de lente welkom te heten en boze geesten en roofdieren weg te jagen. Het is tevens de verjaardag van de koning van Zweden Carl Gustaf Folke Hubertus.

  1 mei – Dag van de arbeid

  6 juni – Nationale feestdag
  Deze dag is sinds 2005 een vrije dag en wordt gevierd ter ere van de kroning van Gustav Vasa in 1523.

  10 december – Uitreiking Nobelprijzen
  Jaarlijks worden op deze dag de Nobelprijzen uitgereikt.

  24-25 december – Kerstdagen

  31 december- Oudejaarsdag

  Midzomerfeest wordt in Zweden gevierd op de zaterdag tussen 20 en 26 juni. In het hele land worden meibomen versierd en worden er bloemenkransen gemaakt. Het feest wordt afgesloten met een uitgebreide maaltijd.
  In augustus en september worden er kreeftenfeesten gehouden waar er veel kreeft wordt gegeten en veel spullen worden verkocht die met kreeften te maken hebben.

  De laatste zondag in mei wordt Moederdag gevierd en de tweede zondag in november wordt Vaderdag gevierd. Allerheiligen valt op de zaterdag in de week van 31 oktober tot 6 november. Ook Pasen, vastentijd, Pinksteren en Hemelvaartsdag worden elk jaar op een andere datum gevierd. De laatste dag voor het begin van het vasten heet Fettisdagen. Op deze dag is de traditie om een fettisdagsbullar te eten, een met slagroom gevulde bol.

 • Zweden – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Zweden, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Zweden gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E
 • De hoofdstad van Zweden is Stockholm.
  Het oppervlak van Zweden is 70% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Zweeds.