Ibiza

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heerlijke ham op Ibiza

Ibiza,
Spanje


In een klein straatje in Ibiza stad stuiten we op een winkeltje, annex barretje, vol ham en lekkere kaasjes. Maar vooral 'jamón'. Uiteraard moeten we even naar binnen, kijken, ruiken en proeven. Een stoere dame staat de ham te snijden en biedt ons een stukje aan. Heerlijk met een glaasje wijn erbij. Hier komen we graag terug!

Thuis lees ik op internet wat meer over de Spaanse ham:
"1. Jamón is de achterpoot van het varken, in Nederland ook wel achterham genoemd. In principe kan met Jamón elke ham worden bedoeld, van de gewone gekookte variant, tot de bijzondere Pata Negra.

2. Jamón Serrano (ookwel Serrano ham) komt het meeste voor en zorgt voor zo’n 90% van de productie van de gerookte ham in Spanje. De Jamón Serrano is afkomstig van gewone witte varkens (cerdo blanco) die worden gevoed met graan en maïs. Oorspronkelijk is de serranoham afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië. Serranoham wordt, nadat ‘ie in een pekelbad met kruiden heeft gelegen, zo’n negen maanden gerijpt. Er zijn 3 soorten Serrano ham, de officiële classificatie is afhankelijk van het rijpingsproces:

Serrano Bodega: Rijpingstijd van 10 tot 12 maanden.
Serrano Reserva: Rijpingstijd van 12 tot 15 maanden.
Serrano Gran Reserva: Rijpingstijd van meer dan 15 maanden.

3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam ‘pata negra’ wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden. Het resultaat: een robijn-rode ham met een zeer gearomatiseerde smaak. De officiële classificatie van de Ibérico ham wordt bepaald aan de hand van het soort voedsel en de hoeveelheid eikels die het dier heeft gegeten."

Best leuk om te weten toch?