Galicia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santiago de Compostella

Galicia,
Spanje


Santiago de Compostella, het klinkt bijzonder en het is ook een hele speciale stad. Al jaren zien we mensen gedeelten van de pelgrimsroute afleggen en het maakte mij erg nieuwsgierig. Toen we deze zomer in de buurt waren kon een bezoek natuurlijk niet uitblijven. Al in de 11e eeuw liepen mensen naar deze stad om het graf van de apostel Jakobus te vereren. Het was heel apart om de stad tijdens de Coronacrisis te bezoeken. In plaats van massa's mensen en pelgrims waren er slechts enkelingen die zich lieten zien op het plein.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus de Meerdere, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Judea was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

De kerkelijke feestdag van de apostel Jacobus is op 25 juli. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella). Op die dag is het dan ook groot feest in Santiago de Compostella. (met dank aan Wikipedia)