Baskenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

"You are in Basque country"

Baskenland,
Spanje


Tijdens een rit langs de kust van Spaans Baskenland maakten we een wandeling over een van de mooie stranden, bij het plaatsje Mundaka. Opeens viel mijn oog op een muurschildering langs de korte boulevard, met de tekst "Tourist, remember, you are in Basque country!". Nog steeds zijn de Basken een trots volk, met een groot gevoel voor onafhankelijkheid. Overal wappert de Baskische vlag, en de verkeersborden en straatnamen zijn 2-talig.

Op Wiki lees ik dat de Basken door de eeuwen heen veelal autonoom zijn geweest en weinig te maken hadden met de Spaanse en Franse koningen. Langzaamaan werd de autonomie van de regio steeds meer ingeperkt, vooral onder het dictatoriale bewind van Franco. Hierdoor ontstond als tegenreactie de terroristische groep ETA, die tussen de jaren ’60 en 2009 een stuk of twintig aanslagen pleegden met als doel een onafhankelijk Baskenland te creëren. Vooral in de jaren tachtig en negentig vonden er regelmatig aanslagen plaats met dodelijke slachtoffers. Sinds 2018 is de ETA officieel opgeheven.

De provincie (Spaans) Baskenland ligt in het noordwesten van Spanje. De provincie start in het noordoosten bij de Franse grens, en loopt door tot vlak voorbij Bilbao in het westen. In het noorden vind je kust en de Golf van Biskaje.