image
Steiermark Tourismus / Tom Lamm

Beleef de perfecte zomervakantie in de Steiermark, Oostenrijk

Even pauzeren, tot jezelf komen, nieuwe kracht en inspiratie putten uit de natuur in de veelzijdige Steiermark, om daarna te genieten van de lokale keuken: de zomer in het groene hart van Oostenrijk doet je goed en smaakt ook goed.

Veel reizigers willen vooral één ding op vakantie: de hectiek van alledag achter zich laten. Daarom hebben mensen zich altijd al aangetrokken gevoeld tot het platteland, ook in het Groene Hart van Oostenrijk. Hier vind je natuur, kunst, cultuur én goed eten. Neem dus vooral de tijd om de vele indrukken en de omgeving bewust op je in te laten werken. De gevarieerde landschappen van de Steiermark, van de Dachstein-gletsjer tot de glooiende zuidelijke wijngaarden, zijn perfect om in de zomer te verkennen.


Rustig of actief: het kan allemaal in het Murtal

De Red Bull Ring. Foto: HQSuperphoto_LeadbildDe Red Bull Ring is dé plek voor snelheidsduivels. Foto: Tourismusverband Murtal/ HQSuperphoto

In wat voor accommodatie jij je zomervakantie in de Steiermark doorbrengt, hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Van familiehotels en -appartementen tot campings en luxe hotels, alles is mogelijk. Zo is 50plus Campingpark Fisching ideaal voor kampeerders van vijftig jaar en ouder die houden van rust, wandelen en fietsen. Ook camping Murinsel is een goeie optie in het Murtal - ook als je je hond wilt meenemen. De centrale ligging in het midden van de Mur-vallei is een ideaal vertrekpunt voor tal van wandel- en fietstochten en een vijver van 1,5 hectare biedt welkome verfrissing.

Het Murtal is ook dé plek voor fijnproevers. Onze culinaire tips: proef zeker de pittige Murtaler Steirerkäse, bijvoorbeeld bij een typische ‘Brettljause’, drink een even zo pittige Kühbrein-cider of een lekker Thalheim-biertje. Voor de zoetekauwen is de Seckau-peperkoek (vooral die van banketbakker Regner!) een must. En vergeet niet de chocolade en de schnapps ...  aan lekkers geen gebrek hier!

De Red Bull Ring is trouwens dé plek als je houdt van een beetje snelheid: niet voor niets vinden hier elk jaar de Formule 1 en Moto GP plaats.


Geniet van watervallen, bronnen en meren in Ausseerland Salzkammergut

Platboot op Toplitzsee. Foto: Katrin KerschbaumerOveral in de Steiermark vind je kristalheldere meren. Foto: TVB Ausseerland Salzkammergut/ Katrin Kerschbaumer

In het Ausseerland Salzkammergut, verder naar het noorden, speelt water een grote rol. Zo nodigt de Tauplitz-waterval  met een hoogte van dertig meter uit tot verfrissing en verwondering. Vlakbij ligt ook de betoverende Sagtümpel, een verborgen juweel in Ausseerland. In deze reusachtige karstbron wordt water vanuit een diep bronmeer omhoog geperst. Een boottocht op een van de kristalheldere meren is trouwens zeer aan te bevelen. De Altaussee is een natuurwonder aan de voet van avonturenberg Loser. Dit meer beleef je nergens beter dan vanaf de solarboot: de eerste boot in Oostenrijk die op zonne-energie vaart. 

Als het op culinaire hoogstandjes aankomt, ben je de regio Ausseerland Salzkammergut met zijn traditionele berghutten trouwens op de perfecte plek. Zo wordt ridderforel zo uit het kristalheldere meer gevist en verser dan vers geserveerd. Dat wordt smullen mét prachtig uitzicht over het water en de bergen. 


Actief de natuur in in Schladming-Dachstein

Oostenrijk, Schladming-Dachstein. (c) Schladming Dachstein_Peter BurgstallerDe regio Schladming-Dachstein is perfect voor actievelingen. Foto: TVB Schladming Dachstein/ Peter Burgstaller

De regio Schladming-Dachstein is ideaal voor actieve vakantiegangers. Je vindt er kilometers aan wandelpaden, fiets- en mountainbikeroutes die leiden naar allerlei bezienswaardigheden en attracties in deze streek. Het Natur- und Erlebnislehrpfad (natuur- en avonturenpad) op de Sattelberg in Ramsau am Dachstein is bijzonder leuk voor gezinnen. Dit is een vier kilometer lange wandeling door bos en over weiden, waarbij je onderweg steeds borden met informatie en raadsels tegenkomt. Een speciale aanbieding van de regio waar alle vakantiegangers voor in aanbod komen, is de Schladming-Dachstein Sommercard. Deze kaart krijg je al gratis als je slechts één overnachting in een van de meer dan duizend slaapplekken boekt. De Sommercard biedt gratis toegang tot meer dan honderd topattracties in de regio en je krijgt tot wel vijftig procent korting bij meer dan honderd partners. 

En voor de lekkerbekken onder ons zijn dit vijf gerechten die je echt moet proeven als je er bent:  

  • Nock ́n met Ennstal Steirische kaas
  • Boerendonut  
  • Kaiserschmarrn met verse bosbessen   
  • Ennstal-lam  
  • Kaspress knoedelsoep  

Het project ‘Almkulinarik by Richard Rauch’ is zeker ook de moeite waard. Geniet bij een van de vele deelnemende berg- en almhutten van de creatieve alpiene gerechten die deze viersterrenkok maakt.


Ga cultuursnuiven in Unesco-werelderfgoedstad Graz

Graz, Oostenrijk. © Graz Tourismus_Harry SchifferHet historische centrum van Graz is uitgeroepen tot werelderfgoed. Foto: Graz Tourismus/ Harry Schiffer

Cultuurliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in de regio Graz. Het historische centrum van de hoofdstad met zijn prachtige gevels en rode daken is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. In het Kunsthaus - liefkozend de Friendly Alien genoemd vanwege zijn ongewone vorm - vinden wisselende tentoonstellingen plaats. Niet voor niets is Graz ook de Unesco-stad van design. Rondom de hoofdstad kun je de landelijke flair van dichtbij beleven en je vergapen aan mysterieuze grotten, hedendaagse kunst of majestueuze paarden op de wereldberoemde Lippizaner-rijschool Piber in Köflach.

Tip: maak een culinaire stadswandeling door deze ‘stad der levensgenieters’ en geniet van de vele  heerlijke regionale specialiteiten. De Grazer Krauthäuptel-salade bijvoorbeeld is een echte aanrader die je geproeft moet hebben.

Het moge duidelijk zijn: in de veelzijdige Steiermark is er voor alle vakantiewensen wel iets te vinden. Het doet je goed en het smaakt goed. Bekijk meer tips op Steiermark.com/vakantie


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!