Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wandel in Park Kasteel Renswoude

Utrecht,
Nederland


Al een paar jaar organiseer ik in januari een broer en zussendag met gezinnen en honden. Dat is dit jaar dan even niet het geval maar gelukkig hebben we elkaar wel gedurende de feestdagen om beurten gezien.
In 2020 was een wandeling in het omliggende park van Kasteel Renswoude een onderdeel van het programma. Op elk punt in het park is een doorkijk naar het romantische Kasteel. Hierdoor wordt een wandeling door het park extra bijzonder en kan iedereen volop genieten van de grandeur van het bijzondere Kasteel uit 1654. Dit is de achterkant. Wit gepleisterd. De voorkant is nog wel in baksteen en heeft een fraaie oprijlaan en toegangshek naar het kasteelplein. Het kasteel heeft bewoners dus verder dan het hek kom je niet. Maar het park en kasteelbos mag je zomaar in. Er worden wel rondleidingen in de bibliotheek georganiseerd.

In en rondom het 60 ha grote Kasteelbos bevinden zich naast het Kasteel nog andere rijksmonumenten, zoals de Kasteelboerderij, het Grand Canal, de duiventil en het oude theehuis. In het park staan oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Op de bosbodem groeien veel stinsenplanten en langs de slotgracht groeien adderwortel en wilde kievitsbloem. Het bos is rijk aan reeën en vogels.
Maar in januari heb ik daar niets van gezien.
Al met al zeker zeker de rit waard. Zeker als je het combineert met bezoek aan het bezoekerscentrum Grebbelinie en het plaatsje Renswoude voor een high tea daar.