Noord Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pluizenbol van een Paardenbloem

Noord Brabant,
Nederland


Paardenbloemen behoren tot de meest herkenbare flora die het Nederlandse landschap rijk is, zelfs kinderen kunnen feilloos deze bloemensoort benoemen. Dit is niet in de laatste plaats omdat er wijdverspreid bijgeloof kleeft aan deze opmerkelijke bloem, namelijk dat wanneer je alle pluizen van de bol in één keer kunt wegblazen, je wens zal uitkomen. Ik denk dat elke reisreporter nu ter plekke flashbacks krijgt uit zijn eigen jeugd ;-)

Paardenbloemen kunnen op meerdere manieren een fortuinlijke uitkomst voor ons mensen. Er schijnen namelijk ook medicinale werkingen aan toe te schrijven te zijn. Het melksap dat vrijkomt wanneer je de holle stengel knakt, zou tegen puistjes en wratten werken bijvoorbeeld. De jonge bladeren van de plant zijn eetbaar en rijk aan o.a. vitamine C, en de bloemen worden ook gebruikt voor kleurstoffen in bepaalde voedingsmiddelen. Een multifunctionele plant dus.

De plant verspreidt zich door middel van de pluizen waaraan zaadjes vastzitten. De pluizen fungeren als een luchtvaartuig om de zaadjes zo weids mogelijk te verspreiden. Wanneer je de structuren goed van dichtbij gaat bekijken, is het een echt wondertje van de natuur (de details zie je nog beter in de vergroting).