Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geboorte van een libel

Limburg,
Nederland


De "geboorte" van een libel is heel bijzonder om mee te maken. We noemen dat uitsluipen. De grootste kans om dat te zien gebeuren, is ’s morgens vroeg met mooi weer. Dit tijdstip is namelijk voor de aankomende libel het veiligst en de kans om een prooi te worden, is dan het kleinst. Na 1 à 2 jaar kruipt de larve uit het water en zoekt een goed verscholen plekje tussen de waterplanten om de laatste vervelling te ondergaan. Er zit 1 à 2 paar uur tussen het uit het water kruipen van de larve en het wegvliegen als libel. Het "jasje" blijft als bewijs achter. Ongelooflijk dat uit zo'n lelijk, vies, eng en aliën-achtig beest zo'n prachtige libel kan komen.

Het is hier nog niet te zien, maar de libel die hier ter wereld komt, is een Viervlek. Je ziet nog het witte navelstrengetje waarmee ze verbonden was. Nadat ze uit het omhulsel (het exuvium), is gekropen, houdt ze zich nog ruim een half uur vast aan het huidje en pompt zichzelf en de kleine opgefrommelde vleugeltjes langzaam op door middel van lichaamsvloeistof. Je ziet het voor je gebeuren dat het lijfje en de vleugels groter en steviger worden. Een hele belevenis om dat te mogen meemaken. De vleugels krijgen steeds meer kleur en hoewel er al mee wordt bewogen, zijn ze nog steeds ingeklapt.

Als na enige tijd de vleugels plots open klappen en gedroogd en uitgehard zijn, vliegt ze, alsof het de gewoonste zaak is, de wijde wereld in om te doen wat ze moet doen, namelijk zich verspreiden naar andere gebieden en zorgen voor nageslacht.
Wat is de natuur toch mooi en wat zit het goed in elkaar.