Toscane

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De torens van San Gimignano

Toscane,
Italië


Afgelopen oktober/november zijn we naar de Dolomieten en Toscane op reis geweest. We hebben heel bewust voor deze periode gekozen om de herfst vast te kunnen leggen en omdat het dan heel rustig is in deze anders zo drukke gebieden. En oh, wat hebben we genoten van de prachtige kleuren, het mooie licht en het feit dat we al het moois in alle rust in ons op konden nemen.
Ook in Toscane is de herfst vol aanwezig. Zeker in de wijnstreek waar de druivenplanten geel kleuren in het najaar. Zo ook in de omgeving van dit middeleeuwse stadje San Gimignano, dat één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes is in deze regio.

Het stadje is bekend vanwege de veertien hoge torens. Deze torens (op haar hoogtepunt had de stad 72 torens) zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families gebouwd als woning en versterking, maar vooral als prestigeobjecten. Tijdens de strijd tussen rivaliserende families verschanste men zich tussen de torens en vocht men daar hun vaak bloedige vetes uit. Nu is het een prachtig stadje om doorheen te slenteren.

In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.