Rila-klooster

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geliefd klooster

Rila-klooster,
Bulgarije


Als je door Bulgarije trekt is het Rila klooster vast een van de hoogtepunten. Het is een hele mooie plek die veel bezoekers trekt, voornamelijk Bulgaren. De toegang tot het klooster is gratis. Als je 's morgens vroeg komt, is het er zeker nog stil. Het klooster is geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Het Rila klooster ligt in het Rila gebergte in Bulgarije, zo’n 120 kilometer ten zuiden van Sofia. De officiële naam van deze plek luidt: het Klooster van Sint Ivan van Rila. Het is vernoemd naar een kluizenaar, Ivan Rilski, die werd vereerd vanwege de vele wonderen die hij verrichte. Ivan Rila (ook wel Johannes van Rila genoemd), wordt gezien als een van de belangrijkste heiligen van de Bulgaars-Orthodoxe kerk.

Het klooster is door de volgelingen van Johannes van Rila gesticht. In de tiende eeuw werd hier op deze plek een gemeenschap van monniken gevormd. Ten tijde van de middeleeuwen had het klooster een leidende rol wat betreft het orthodox christendom. Begin 19e eeuw werd het kloostercomplex verwoest door een brand. In de jaren die volgden, werd het klooster herbouwd. Het complex bevat ongeveer 1000 kamers en kloostercellen.

Het is mogelijk om vanuit Sofia een georganiseerde tour te maken naar het Rila klooster (bijvoorbeeld bij Rila Monastery Bus). Je bent dan wel bijna de hele dag onderweg, aangezien het zo’n 2 uur reizen is. Wij hebben wij het klooster op eigen houtje bezocht. Dat was prima te doen. Je volgt vanuit Sofia de snelweg (hoofdweg) naar het zuiden richting Griekenland. Een paar kilometer voor Blagoëvgrad neem je de afslag (weg 107) naar het oosten. Op de borden staat het ‘Rilski Manastir’ aangegeven. Vanaf hier is het nog zo’n 30 kilometer rijden (drie kwartier) totdat je bij het klooster bent. Het kan niet missen: je blijft deze weg volgen totdat je het klooster ziet.