België image

België


Reistips

België
Europa
Pimwestenberg

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor België? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van de mooiste stedentrips in Vlaanderen tot een roadtrip door de Ardennen. En van duurzame tips voor een weekendje weg in België tot het verkennen van de kustplaatsen.

Bewonder een doorkijkkerk

Bewonder een doorkijkkerk - tip foto
De doorkijkkerk 'Reading between the Lines' is een fascinerend kunstwerk in Borgloon. Het bouwwerk is tien meter hoog en bestaat uit honderd op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Door de speciale constructie is het landschap altijd zichtbaar door de kerk heen. De doorkijkkerk vind je in het Belgische Limburg en is een van de leukste activiteiten vlak over de grens.

Ga op een duurzame stedentrip naar België

Ga op een duurzame stedentrip naar België - tip foto
Het gras is altijd groener bij de buren. In België ontspruiten zich tal van duurzame initiatieven. Zo vind je in Antwerpen de grootse dakboerderij Pakt Antwerpen. ’t Groen Kwartier is tot een rustgevend dorp binnen de drukke stad, met onder andere een koffiebranderij, pizzeria, taproom en elke week een boerenmarkt met biologische groente, verse eitjes en lokale honing. In de 1800 vierkante meter grote daktuin kun je zelf dakboer worden en niet alleen je eigen groente en fruit verbouwen, maar zelfs kippeneieren rapen en vissen kweken. Smaakt dat naar meer? We hebben 14 duurzame stedentrips in België op een rij gezet voor een lekker weekendje weg.

Duik in het oorlogsverleden van indrukwekkend Ieper

Duik in het oorlogsverleden van indrukwekkend Ieper - tip foto
Ieper heeft twee gezichten. Het stadje is levendig, gezellig en mooi, maar kent een zeer duister verleden. In de Eerste Wereldoorlog werden in het gebied rondom Ieper de grootste verliezen geleden. Het oorlogsverleden is nog altijd zichtbaar en zeer indrukwekkend. Het museum In Flanders Fields is het meest complete oorlogsmuseum over de Eerste Wereldoorlog, de loopgraven zijn toegankelijk en iedere dag wordt om acht uur ’s avonds de Last Post gespeeld onder de Menenpoort als eerbetoon aan de slachtoffers.

Fiets door het water of tussen de boomtoppen

Fiets door het water of tussen de boomtoppen - tip foto

Onder de Vlamingen is wielrennen volkssport nummer één, en het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk van de regio wordt over de hele wereld nageaapt. Maar onze zuiderburen denken ook alvast vooruit. Door innovatieve elementen toe te voegen aan de bestaande paden bouwen ze aan het fietsnetwerk van de toekomst. Aan knooppunt 91 in Bokrijk fiets je bijvoorbeeld dwars door de vijvers van De Wijer, met het wateroppervlak op ooghoogte. Geleidelijk aan verdwijn je het water in, tot de eenden en zwanen op ooghoogte naast je dobberen. Een pure belevenis. Ook voor toeschouwers, die kunnen lachen om de hoofden die net boven het water uitsteken.

Naast het fietspad 'Fietsen door het Water' behoort 'Fietsen door de Bomen’ tot de mooiste fietsroutes in Belgisch Limburg. Het is een spiraalvormig, zevenhonderd meter lange fietsbrug in de buurt van Hechtel-Eksel, ter hoogte van fietsknooppunt 272. De constructie leunt op roestkleurige cortenstalen kolommen, en gaat daardoor op in haar bosrijke omgeving. Door de hoogte — tien meter — waan je je als fietser tussen de boomtoppen van avonturenbos Bosland. Je fiets letterlijk met je hoofd tussen de kruinen.

Wandel door het grootste bos van België (onder de rook van Brussel)

Wandel door het grootste bos van België (onder de rook van Brussel) - tip foto
Een herstwandeling door dit grootste bos van België móét op je bucketlist staan. Het Zoniënwoud bevindt zich op slechts tien kilometer van de Grote Markt van Brussel maar is op en top natuur: op het maar liefst 44 vierkante kilometer grote terrein vind je bomen die meer dan 200 jaar oud zijn en een bijzonder rijke fauna. Vijf delen van de drie bosreservaten waaruit het Zoniënwoud bestaat, zijn uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed. Het gehele Zoniënwoud en de uitlopers ervan zijn ook beschermd als Natura-2000 gebied. Het bos zelf is FSC-gecertificeerd, een beloning voor duurzaam beheerde bossen. Maar bovenal is dit vroegere jachtdomein van vorsten en hertogen nu het mooiste beukenbos van België. Wandelen kun je hier zo lang je maar wilt, langs een aantal thematische wandellussen en met behulp van de virtuele knooppunten van een nieuwe digitaal wandelnetwerk. Check de routes op de site van Toerisme Vlaams-Brabant.

Dwaal door de ruïnes van de Abdij van Villers

Dwaal door de ruïnes van de Abdij van Villers - tip foto
De Abdij van Villers, in Waals-Brabant, kent een lange geschiedenis. Gesticht in 1146, al razendsnel een toevluchtsoord voor monniken, tijdens de Franse Revolutie geplunderd en vernield, gerestaureerd met de komst van de eerste toeristen in de negentiende eeuw en sinds kort opgenomen als 'uitzonderlijk erfgoed' van Wallonië. Uitzonderlijk is de Abdij zeker. De ruïnes zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven en daarmee een bijzondere getuige van het leven van de monniken.

Ontdek de laatste wildernis van België

Ontdek de laatste wildernis van België - tip foto

De Hoge Venen-Eifel natuurpark, vlak bij de grens tussen België en Duitsland, is het oudse natuurpark van het land. Door de hoogte van 700 meter is het gebied een stuk ruiger en bergachtiger dan je zou verwachten. Het gebied van Noir Flohay is een van de meest mysterieuze gebieden in de Hoge Venen. Op de weidse hoogvlakte hebben opeenvolgende uitslaande branden het gebied verwoest. Kale, deels zwartgeblakerde bomen bleven achter. Je vindt hier de laatste wildernis van België. Maar daar moet je wel wat moeite voor doen. Volg de blauwe route, tot je via de houten vlonders aan je linkerzijde kunt afslaan de heuvel op. Op het hogergelegen deel is geen officieel wandelpad, maar meerdere ontdekkingsreizigers hebben een route gevormd in het landschap. Volg deze uitgeslepen weg, want erbuiten kan je zomaar tot je middel wegzakken in het moerassige gebied. Kost dus wat moeite, maar daar krijg je wel een bijzonder gebied voor terug.

Bewonder betoverende graffiti in Halle

Bewonder betoverende graffiti in Halle - tip foto
In Halle, langs het kanaal naar Charleroi, schittert een van Europa's grootste muurschilderingen. Liefst 2000 vierkante meter beslaat het oppervlak dat kunstenaarscollectief Treepack maakte. Het kunstwerk vertelt het verhaal van enkele kinderen in een betoverd bos die tussen het afval papier en karton vinden waarmee ze origami-dieren maken. Daarbij dromen ze van een betere toekomst waarin mens en natuur in harmonie samenleven. En tot hun verbazing brengt een magische spreuk de geknutselde dieren tot leven. Kinderen uit de stad Halle stonden model voor de figuren in het kunstwerk. Nu je toch koers zet richting Halle; in het Hallerbos vind je een van de mooiste wandelroutes van België. Het Hallerbos staat bekend om zijn paarse boshyacinten. Hier vind je de routebeschrijving en meer wandelroutes in België & Nederland.

Maak een spannende wandeling met je kinderen in de Ardennen

Maak een spannende wandeling met je kinderen in de Ardennen - tip foto
Klimmen, klauteren en kastelen: een wandeling in Parc du Furfooz is voor kinderen (én hun ouders) één groot avontuur. Vlak bij Dinant, in de Vallei van de Lesse, gaat een wandeling van ongeveer vier kilometer voorbij mooie uitzichtpunten, grotten en oude Romeinse overblijfselen. Voor een dagje uit met kinderen in de Ardennen is deze wandeling een mooie tip. Spannend is het zeker, maar de rots op de foto is in werkelijkheid een stuk breder dan het lijkt.

Bezoek het meest dynamische strandgebied

Bezoek het meest dynamische strandgebied - tip foto
Natuurgebied Het Zwin, in Zeeuws-Vlaanderen, is een slufter: een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee. Bij vloed stroomt het gebied onder. De combinatie tussen zout en zoet water, nat en droog en zand en klei zorgt voor een bijzondere plantengroei - met bijbehorende dieren. De rust die er in het gebied heerst staat in contrast met de drukkere strandplaatsen zoals Knokke, Blankeberge en De Haan. Een fietstocht kan die kustplaatsen combineren met de rust van Het Zwin.