Noord Syrië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

CITADEL ALEPPO

Noord Syrië,
Syrië


Dit imposante fort in het hart van de oude stad Aleppo is een van de oudste, nog staande citadels in de regio. Het huidige fort werd gebouwd voor Ghazi, de zoon van de befaamde moslimleider Saladin, die regeerde van circa 1193 tot 1215. De citadel ontstond uit een eerdere citadel, die op haar beurt op een eerdere fundering was gebouwd. Uit archeologische opgravingen blijkt dat de locatie al sinds de 10e eeuw v.Chr. is bewoond; volgens de orale overlevering is de locatie zelfs ouder en is de citadelheuvel terug te voeren naar de 16e eeuw v.Chr.

De wijken van Aleppo, een van 's werelds oudste steden, zijn rondom de citadel ontstaan, zodat het fort het middelpunt bleef. De prachtige oude straten en beschutte ambachtswijken vinden hun oorsprong bij deze hoge heuvel, zich verspreidend naar de lagere delen naarmate Aleppo's bevolking groeide. In de 12e eeuw beschermden de citadel en haar troepen de kostbare omliggende landbouwgrond alsook de burgers van Aleppo. De citadel was een ministadje op zich, met paleizen en meer nederige woningen, legerkwartieren en trainingsterreinen, een kerker, een arsenaal, publieke badhuizen, waterreservoirs, voedselopslagplaatsen, een moskee en diverse heiligdommen.

In de loop der eeuwen werd de citadel door een aantal leiders vernieuwd, met name door Sayf al-Din Jakam, die toezag op reparaties na een Mongoolse inval geleid door Timoer Lenk. In de 19e eeuw raakten de gebouwen beschadigd bij een aardbeving en de wederopbouw vergde tientallen jaren. In de 20e eeuw werd de citadel omgevormd tot toeristenattractie en nu is er een amfitheater waar bezoekers concerten en voorstellingen kunnen bijwonen.De citadel is meer dan de moeite om te bezoeken.En als je wil kan je 's avonds een terrasje doen met zicht op de verlichte citadel.