Dode Zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vriendinnen

Dode Zee,
Jordanië


Jordanië is in principe een veilig land, met een stabiele politieke situatie. De overheid doet er alles aan om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Helemaal in het noordelijke topje van Jordanië moet je niet komen. Daar verblijven veel vluchtelingen uit Serië die opgevangen worden in grote vluchtelingenkampen. Daar heb je niets te zoeken.

Deze twee meiden kwamen we tegen bij de Dode Zee in het zuidelijke deel ervan. Hier zie je geen toeristen. Alleen de locals vermaken zich hier door naar beneden te lopen richting Dode Zee. Hier kun je over de zoutvlakte lopen en de zoutblokken van dichtbij bewonderen. Opvallend was dat deze meiden graag op de foto wilde. Vrouwen in Jordanië willen bijna nooit gefotografeerd worden. Wanneer ik een familie wilde fotograferen werden de mannen naar voren geschoven en de vrouwen bleven voor 100% uit beeld.

In Jordanië zijn er andere opvattingen over vrouwen dan in bijvoorbeeld Europa. De beter opgeleide vrouwen staan onder druk van hun omgeving om zich te schikken in de rol van huisvrouw. Echt gelukkig zijn ze daarmee evenwel niet mee. Je openlijk durven in te zetten voor een gelijkwaardige behandeling, stuit op veel verzet door fundamentalisten.