Varanasi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ghat in Varanasi India

Varanasi,
India


Varanasi staat ook wel bekend als Kashi wat ‘Stad van het Leven’ betekend. En levendig is het zeker. Het is een van ’s werelds oudste en nog steeds bewoonde steden. De hindoes beschouwen het als één van de zeven heilige steden. Al honderden jaren komen hier pelgrims om in de heilige Ganges rivier hun zonde af te spoelen in het heilige water.
Volgens velen is het de beste plek om te sterven want iedereen die hier dood gaat krijgt gelijk moksha (bevrijding uit de cyclus van geboorte en dood) wat wordt gezien als verlichting. Weduwen en oudere of stervende komen naar Varanasi om hun laatste dagen te slijten. Ze zoeken onderdak in tempels bijgestaan door gelovigen. Dit maakt Varanasi de belangrijkste stad van de Hindoe gemeenschap.
Er bestaat geen twijfel dat dit een magische plek is die een onuitwisbare indruk achter laat. Het is echter ook een plek waar leven en dood dicht bij elkaar staan, letterlijk. De, voor ons schokkende, rituelen van leven en dood worden in het openbaar uitgevoerd. De bezienswaardigheden, de chaos, de mensen, de geuren en kleuren in de ghats zijn overweldigend.
De heilige Ganges rivier is de levensader van Varanasi. Men zegt dat de wateren van de rivier de Ganges een zegenende werking hebben. Ook al blijkt dat niet gelijk als je het water ziet. De heilige rivier biedt redding aan iedereen die in het water baadt.
Pelgrims uit de hele wereld, ongeacht hun leeftijd, duiken in het water om hun zonden af te wassen en moksha te bereiken.