Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Indiase Gieren , Rajastan

Rajasthan,
India


Dit is een opname uit de oude doos uit de tijd dat er nog heel veel gieren te zien waren in Rajastan.
Deze gieren zag ik destijds gewoon langs de weg waar we reden en het is niet te zien maar onder deze gieren lag een kadaver.
De Indiase gier ( Gyps indicus ) is een gier uit de Oude Wereld die inheems is in India, Pakistan en Nepal. .
In de jaren tachtig leefden er nog zo’n 40 miljoen gieren in India, maar dat aantal nam met meer dan 97 procent af in de jaren negentig. Dit was grotendeels het gevolg van het gebruik van een geneesmiddel genaamd diclofenac, dat werd gebruikt om vee te behandelen. Gieren aten de karkassen van dit vee op en stierven massaal uit. Een fokprogramma moet hun populatie nu weer een stimulans geven.Het fokken van gieren is een langzaam proces. Ze zijn volwassen als ze ongeveer vijf jaar oud zijn en leggen slechts één ei per jaar. Het team in het fokprogramma gebruikt natuurlijke en kunstmatige broedmethoden om de kuikens van de drie ernstig bedreigde soorten in gevangenschap groot te brengen.
Het gebruik van diclofenac is aanzienlijk gedaald dankzij de inspanningen van natuurbeschermingsorganisaties en de steun van organisaties als Saving Asia’s Vultures from Extinction (Save), een consortium van internationale partners.
De recente vrijlatingen van de gefokte dieren, die plaatsvonden in West-Bengalen en Haryana (Noord-India) lijken een succes. Wel gaat het team de vooruitgang van de vrijgelaten gieren volgen door middel van satellietdata, alvorens de volgende stap te overwegen.