Mumbai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Openlucht wasserette

Mumbai,
India


Als je ooit binnen bent geweest in het huis van een Indiaas gezin in Mumbai, begrijp je dat ze hun was graag wegbrengen.
De huizen in Mumbai zijn vaak klein en men woont daar met 3 generaties; grootouders, ouders en kinderen. Dat betekent dus ook een heleboel was. Vroeger, en uit de cijfers blijkt nog steeds, bleven veel vrouwen thuis om het huishouden te doen. Maar aangezien Mumbai zo'n overbevolkte stad is, stijgen de huurprijzen enorm. Sommigen zeggen dat de huurprijzen van New Yorkse appartementen worden overstegen in Mumbai. Dat vrouwen in de grote steden gaan werken komt dus steeds vaker voor. Niet alleen om meer geld te verdienen voor het huishouden, maar ook omdat er tegenwoordig meer wordt gestreden voor de rechten van de vrouw in India.
De huizen zijn klein en als er al aansluiting is voor een wasmachine is er meestal geen plek voor een wasmachine. Mensen wassen hun kleding in een grote emmer en dit is een tijdrovend proces. Daarom brengen veel mensen de kleding weg naar deze openlucht wasserettes. Waar vele mensen werken. De een werkt bij het weken van de kleding, een ander zeept de kleding in en weer een ander persoon spoelt de kleding uit. Dan kom je bij het droogproces. Iemand slaat de kleding droog, een ander werkt bij de centrifugeer tonnen, iemand hangt de kleding tussen twee gedraaide touwen te drogen en de laatste persoon vouwt alles netjes op.
Het is ontzettend hard werken, maar het is prachtig om te zien.