Andaman eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natural bridge, Neil Island.

Andaman eilanden,
India


Neil Island, tot de grond toe afgebrand door Louise ten Have in Columbus Magazine. Erg jammer dat verdient het eiland niet.

Op Neil vind je niet de fancy, dure resorts waar de redactie zo dol op is. En Neil wordt ook niet overspoeld door zuipende, kotsende, schreeuwende backpackers. Neil is geen Havelock, het grote bekende en inmiddels behoorlijk verpeste eiland wat noordelijker ligt.

Wat Neil zo verrukkelijk maakt is dat de mooie stranden aan de noordzijde overdag bijna leeg zijn. Honderden meters ongerept zand voor jou (en je partner) alleen. Het eiland komt in de package deals van Indiase touroperators voor; na twee dagen Havelock komen de Indiërs op hun droomvakantie één dag naar Neil. In de middag verblijven ze op Bharatpur Beach ten oosten van de jetty, daarna door naar de natural bridge en dan de zon onder zien gaan op de westpunt.

Tijdens ons verblijf van bijna twee weken hebben we hier zeer veel plezier beleefd met gesprekken met deze lokale toeristen. We hebben samen gezongen, in het Bengaals, Engels en Nederlans. Ik heb romantische portretten gemaakt van stelletjes op huwelijksreis. En oude dames zien zwoegen over rotsen en zand om plekken als deze op de foto te zien.

Lakshmanpur I is het fijnste strand van Neil. Vanaf de jetty rechts aanhouden. De eerste kilometer is slecht vanwege dood koraal maar daarna is het genieten tot aan de punt. Hier bevindt zich een foodstall waar je super verse crabcurry kunt halen voor je lunch. Om de bocht loopt het strand naar het zuiden verder waar het wordt onderbroken door rotsformaties.

Op Neil komen zandvlooien voor, net als op Havelock en de meeste andere eilanden van de Andamanen. Kies de windzijde om neer te ploffen in het zand dan heb je nergens last van.

Het eiland is zeer klein, huur een fiets voor een euro per dag en het hele eiland ligt voor je open. Met een halfuur trappen ga je van het ene naar het andere eind.

Neil wordt dagelijks aangedaan door diverse ferries, doorgaans in combinatie met Havelock, vanaf Port Blair de hoofdstad van de eilandengroep. Hier ligt ook het vliegveld wat verbindingen heeft met Delhi, Calcutta (Kolkata) en Madras (Chennai).