China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Chadao – China – vrijspel

China


We zijn net terug van ons bezoek aan de oude Chinese muur bij Badaling (oftewel het rustige stuk waarbij je uitkijkt op het vervallen gedeelte). Over een paar uur vertrekt onze trein terug naar Beijing, het einde van onze reis is nu heel dichtbij. Onze rugzakken zijn al zo goed als ingepakt en klaar voor vertrek. Zodoende struinen we wat door het dorpje Chadao waar ons hostel gevestigd is.

Er is betrekkelijk weinig bedrijvigheid in het dorpje. Dat komt omdat er nog maar zeer weinig mensen in het dorp woonachtig zijn. Het merendeel is weggekocht of zelf weggegaan vanwege de plannen van de Chinese overheid om hier een luxe resort voor toeristen aan te leggen.

Erg jammer, want het is een verademing, dit rustige, authentieke en enigszins stoffige dorpje na de hectiek op het meest bewandelde deel van de Chinese muur. De zeer vriendelijke eigenaren van ‘Beijing Badaling Great Wall Cao’s Courtyard Hostel’ verhuisde aanvankelijk vanwege de plannen, maar zijn terug gekeerd toen de plannen van de Chinese overheid tijdelijk on-hold werden gezet. Ze hebben geen idee hoe lang ze hun charmante hostel kunnen blijven runnen. Ik hoop voor hen dat ze dat nog heel lang op hun fijne gemoedelijke wijze mogen doen.

We passeren de laatste restjes van waarschijnlijk een voormalig huisje. Behalve de erfafscheiding in de vorm van een bakstenen muur met een rood hek, bleef er om en nabij een kruiwagen vol puinresten achter. Twee kinderen zitten lekker te spelen bij de muur van de vroegere buurtjes.
De twee op de foto maken zich voorlopig niet druk om een eventuele verhuizing. Ze hebben hun speelplekken voor het uitkiezen en daarmee letterlijk en heerlijk vrijspel in Chadao;)