Oeganda image

Oeganda


Reisgids

Oeganda
Afrika
Sjoerd Bracké en Cuno de Bruin

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Oeganda-vakantie: de leukste routes, foto's en dingen om te doen | Columbus Travel

Oeganda is een land gelegen in het oosten van Afrika en wordt omringd door landen als Kenia, Tanzania en Rwanda. Oeganda telt ruim 37 miljoen inwoners. Het land ligt op de evenaar en heeft vooral te maken met een tropisch klimaat. Door jaren van politieke onrust is er geen grote toeristische trek naar Uganda. Nu het schrikbewind van Idi Amin voorbij is komen er wel weer meer reizigers, maar er is nog een lange weg te gaan.

De hoofdstad Kampala is een goede introductie van het land. Het is een dynamische en boeiende stad met vele gezichten. Aan de ene kant chaotisch met veel winkelend publiek, aan de andere kant luxe hotels en tuinen. Je vindt er ook overheidsgebouwen, zoals het parlamentsgebouw en de Mengo Palace, het voormalige onderkomen van de koning. Ook interessant om te bezoeken zijn de Kasubu tomben, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Op een schiereiland zo'n 35 kilometer van de hoofdstad ligt rustige stad Entebbe. Bezienswaardig zijn de botanische tuinen uit 1902 en het verzorgingscentrum voor weesdieren Entebbe Wildlife Education Center.

Oeganda is vooral populair vanwege de mooie landschappen en natuur. Kort samengevat vind je er vier bergketens, regenwoud, vulkanen, meren en rivieren. Het overgrote deel van het landschap van Uganda bestaat uit plateaus en berguitlopers. Het land biedt genoeg mogelijkheden om de wildlife te verkennen in een van de vele nationale parken en niet alleen de Big Five. In Kibale Forest NP kun je zomaar oog in oog staan met chimpansees, in het Bwindi Impenetrabel Forest NP kun je op gorillatrekking en berggorilla’s spotten. Antilopen, buffels, luipaarden en hyena’s vind je in het Queen Elizabeth NP. Hier kun je tevens een boottocht maken om op zoek te gaan naar nijlpaarden.

Avonturiers zullen in Jinja aan hun trekken komen en als je van wildwatervaren houdt al helemaal! De stroomversnellingen in dit gebied horen tot de spectaculairste van de wereld. De Nijl biedt rafters allerlei mogelijkheden. Ook als je niet raft zul je onder de indruk zijn van de prachtige groene landschap en de rivier. In Oost-Oeganda aan de voet van de vulkanische berg Mount Egon vind je Sipi Falls, misschien wel de mooiste watervallen van het hele land. Dit gebied leent zich met zijn afwisselende flora ook uitstekend voor wandelingen. Het is de moeite waard om hier een nachtje of twee te spenderen.

Hoewel Oeganda een ontwikkelingsland én ook een van de armste landen is, kun je niet ontkennen dat het een bijzonder land is.

Wat zegt de community

(13)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

De drie giraffen 🦒 in Kidepo np
De drie giraffen 🦒 in Kidepo np
Kaabong
Yvonne_lovestotravel
De Berggorilla's van Oeganda
De Berggorilla's van Oeganda
Western Region
YurivS
Oeganda Moroto Karamojong
Oeganda Moroto Karamojong
Eastern Region
Ameerakker

Praktisch

 • Voor Uganda geldt een positief reisadvies. Er zijn wel veiligheidsrisico’s en dat heeft vooral te maken met criminaliteit.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: oegandese shilling (UGS). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  26 januari – Bevrijdingsdag
  Herdenking van de dag dat in 1986 de toenmalige president de hoofdstad Kampala in handen kreeg.

  3 juni – Ugandese martelarendag
  Op deze dag worden de christelijke martelaren herdacht.

  9 juni – Nationale Heldendag
  Feestdag om de nationale helden van het land te herdenken en te eren.

  18 juni t/m 17 juli – Ramadan
  Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

  23 t/m 26 september – Offerfeest
  Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

  9 oktober – Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de dag dat Uganda in 1962 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

 • Oeganda – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Oeganda, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Oeganda gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type G
 • Tijdsverschil: 2 uur later
  De hoofdstad van Uganda is Kampala.
  Het oppervlak van Uganda is 5,7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Engels.