Mali image

Mali


Reisgids

Mali
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Mali is een land met bijzondere mensen met eeuwenoude tradities, oude koninkrijken, kamelenkaravanen en kleurrijke markten. Het land bestaat voor 70 procent uit woestijnvlaktes, maar je vindt er ook moerasgebieden, savanne en bergen. Een van de grootste rivieren van Afrika, de Niger, loopt dwars door het land heen. In deze rivier komen onder andere nijlpaarden en krokodillen voor. Verder zal je niet veel wilde dieren tegenkomen omdat er veel gejaagd wordt voor de voedselvoorziening. Wel komen er veel vogelsoorten voor.

De economie van Mali draait voor een groot deel op de export van goud en katoen, maar het grootste deel van de inwoners is werkzaam in de landbouw of visserij. De bevolking leeft nog vaak volgens oude tradities en in lemen hutten.  Mali is het op vijf na grootste land van Afrika en is bijna dertig keer zo groot als Nederland. Wil je alles van Mali kunnen zien dan moet je een flinke reis maken en rekening houden met grote klimaatverschillen. Het noorden van het land ligt in de Sahara en dit deel is bijna onbewoond. De woestijn breidt zich steeds verder uit naar het zuiden. Het overgrote deel van de bevolking is Islamitisch.

Een bekende toeristische trekpleister is de woestijnstad Timboektoe. Hier staan wel vijftien moskeeën en de Toearegs (een bevolkingsgroep) verkopen hier authentieke spullen. Ook de Dogon vallei is gebied dat je gezien moet hebben als je in Mali bent. Het staat bekend om een steile rotswand midden in het landschap van zandvlakten. Hier worden ook nog eeuwenoude sociale tradities beoefend wat het gebied nog indrukwekkender maakt. Verder is de plaats Djenné ook een bijzondere plek om te bezoeken. Hier staan alleen maar traditionele lemen gebouwen.

De moskee van Djenné is het grootste, van leem gemaakt gebouw ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk jaar wordt er op twee uur rijden van Timboektoe een festival gehouden waar traditionele Toearegmuziek en ander Wereldmuziek wordt gemaakt. Ook zijn er zwaardgevechten en kameelraces. Het heet Festival au Désert en is sinds 2000 een jaarlijks concert geworden. De Falaise de Bandiagara is ook een bijzondere bestemming. Hier hebben de Dogon hun dorpen tegen een steile rotswand gebouwd.

In de hoofdstad Bamako komen moderne en traditionele cultuur samen. De stad is een plek waar muziekliefhebbers hun hart op kunnen halen omdat hier overal muziek klinkt. De stad lijkt op één grote markt en het is een belangrijk regionaal handelscentrum. 

Reisinspiratie

Van onze community

Op de daken van huizen
Op de daken van huizen
Dogonland
Travelbag
Met de voeten door het zand
Met de voeten door het zand
Dogonland
Travelbag
Die ogen
Die ogen
Segou
Travelbag

Praktisch

 • In Mali worden al een geruime tijd terroristische aanslagen en ontvoeringen gepleegd die gericht zijn op buitenlanders. In het noorden van het land vinden nog steeds terroristische aanslagen plaats. Daar is de terreurorganisatie Al Qaida actief, en er wordt dan ook sterk afgeraden om het noorden van het land te bezoeken. Ook in het zuiden kan het erg gevaarlijk zijn en reizen naar Mali is op dit moment niet verstandig. Het land is een van de armste landen ter wereld en heeft te kampen met ernstige interne spanningen. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Mali:

  - Gele koorts

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Mali kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: CFA- Frank (XOF). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  20 januari – Dag van het leger

  26 maart – Dag van de Democratie

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  22 september – Onafhankelijkheidsdag
  Op deze dag wordt gevierd dat Mali in 1960 onafhankelijk werd verklaard.

  19 november - Bevrijdingsdag

  25-26 december - Kerstmis

  Islamitische feestdagen zoals de geboortedag van Mohammed, Suikerfeest, Offerfeest en Islamitisch Nieuwjaar vallen ieder jaar op een andere datum. 

 • Mali – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Mali, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Mali gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger
  De hoofdstad van Mali is Bamako.
  Het oppervlak van Mali is 1,8x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Frans en Bambara.