Madagaskar image

Madagaskar


Reisgids

Madagaskar
Afrika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Ten oosten van het Afrikaanse vasteland ligt het eiland Madagaskar. Er wonen ruim 23 miljoen inwoners en is het vierde grootste eiland ter wereld. Het land heeft een tropisch klimaat, maar daarnaast zijn er nog andere klimaten, zoals een woestijnklimaat in het zuiden en een gematigd klimaat in de hoger gelegen gebieden.

De hoofdstad Antananarivo is gelegen in een heuvelachtig gebied. Het is vooral de plek waar toeristen komen om hun reis te beginnen of te eindigen. Desalniettemin kun je hier genieten van een prachtige zonsondergang of de hoog gelegen Palais de la Reine bezoeken waarvandaan je uitzicht hebt over de stad.

In het noorden ligt de stad Antsiranana, vroeger Diego Suarez genoemd. Een gezellige stad, met een koloniale sfeer. De stad heeft ook een van de diepste havens ter wereld. Bezoek de drie baaien van Sakalava, met mooie witte stranden of geniet in de avond van een drankje in een van de lokale bars.

Madagaskar zit vol wildlife en natuur. Ranomafana NP is het populairste park, met verschillende wandelroutes die je met een gids kunt bewandelen. Je vindt er unieke planten en dieren. De gouden halfmaki’s, grijze halfmaki’s, ringstaartmaki’s en de muismaki’s zijn maar een paar van de makisoorten die hier leven. Je kunt er ook de Fossa spotten en meer dan 100 vogelsoorten waarvan er dertig soorten alleen in dit park voorkomen.

Het Andasibe-Mantadia NP staat vooral bekend om de grootste halfaap ter wereld, de Indi Indri lemuur. Deze dieren komen alleen in het oosten van het land voor. Ook het Ankarafantsika NP en Isalo NP zijn de moeite waard.

De hoogste bergtoppen van Madagaskar vind je in de Andringitra gebergte. Het is een ruig en rotsachtig gebied, maar een schitterend gebied om te wandelen door regenwouden, hoge bergen en prairies. De Pic Boby is met 2660 meter de hoogste, beklimbare berg van het land. Ook een bezoekje waard is de Tsingy Rouge. Het bewijst maar weer hoe prachtig de natuur kan zijn. Je ziet er rotsformaties die verschillen van vanillekleur tot donkerrood en in de loop van de dag veranderen die kleuren. Actieve vakantiegangers kunnen ook terecht op Ile Sainte Marie, op zo’n 8 kilometer van Madagaskar. Het is een goede plek om te wandelen, fietsen of motor te rijden en er zijn diverse watersportmogelijkheden. Tussen juli en september is het ook een populaire plek om bultrugwalvissen te zien.

Strandliefhebbers komen in Madagaskar ook niets te kort. Ga naar het tropisch eiland Nosy Be, dat ook wel het parfum-eiland wordt omdat het doordrongen is van de zoete geuren van de ylang-ylang en chapaca. Zwem in het sprankelend heldere water of geniet van lekkere zeevruchten. Ongerepte stranden en ontspanning vind je op Nosy Komba. Ifaty is vooral in trek bij duikers en snorkelaars. Wil je weten hoe het is om op een onbewoond eiland te zijn? Ga dan naar het afgelegen, groene eiland Tsarabanjina.

Madagaskar loopt nog niet vol van toeristen, maar dat maakt het een authentieke bestemming!

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Veloma - tot ziens!
Veloma - tot ziens!
Hauts Plateaux
MirandaNoomen
Bruine maki
Bruine maki
Oost Madagaskar
Antwan
Ik ben er even niet
Ik ben er even niet
Oost Madagaskar
Corriedewinter

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Indonesië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Madagaskar:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Madagaskar kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid:

  Wat is de munteenheid van Madagaskar en wat is de koers? Lees hier alle over de officiële munteenheid en koers van de munt van Madagaskar. Hiermee kan je gemakkelijk omrekenen wat de omwisselkoers is ten opzichte van de euro. Elk land heeft zijn eigen munteenheid. Een aantal landen echter heeft een gezamenlijke munt of hebben geen munt. Zij hebben dan vaak de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid. Ook kan een land een eigen munt hebben die een vaste koers heeft met een andere munteenheid zoals de Amerikaanse dollar. Deze omwisselkoers kan daarmee niet fluctueren.

  . De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.
 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  8 maart – Internationale Vrouwendag

  29 maart – Dag van de opstand
  Herdenking van de opstand tegen de Fransen in 1947.

  Maart/April – Goede vrijdag
  Herdenking van de kruisiging van Jezus.

  Maart/April – Pasen

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  Juni – Pinksteren
  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  15 augustus – Maria Hemelvaart
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  26 juni – Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de dag dat Madagaskar onafhankelijk werd van Frankrijk in 1960.

 • Madagaskar – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Madagaskar, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Madagaskar gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E
 • Tijdsverschil:

  Wat is het tijdsverschil met Madagaskar? Het is belangrijk om te weten in welke tijdszone Madagaskar zich bevindt en wat het tijdsverschil is met Nederland en België. Met name voor het boeken van vliegtickets en hotelboekingen kan dit van belang zijn. Maak je een lange vlucht naar het oosten, dan kom je door het tijdsverschil al snel pas de volgende ochtend aan.


  De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo.
  Het oppervlak van Madagaskar is 90% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Frans en Plateaumalagasi.