Norrland foto's & tips

'333287' door hillebrand '333287' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Wolven

hillebrand

Deze wolvenzijn volledig aangepast aan de arctische omstandigheden. Een enorm dikke vacht en een bijzonder sociaal gedrag. Het is duidelijk wie de baas is en wie moet volgen. Dat moet ook wel. Eten is schaars en de kou slurpt energie. Efficiënt jagen in een goed gestructureerde roedel is van levensbelang in deze moeilijke omstandigheden. Zo nu de kids op bed en dan even uitgebreid reageren op al jullie aardige berichten! Groetjes Hillebrand

'431697' door Sanderopreis '431697' door Sanderopreis

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Winterkamperen bij de

Sanderopreis

Tent in de sneeuw met een nachtelijke hemel bij de berg Nallo, in Zweeds Lapland. Tijdens deze mooie avond klaarde het weer na een forse storm op en kregen we een aantal prachtige, zonnige en koude dagen. Deze foto is vlak voor de vorige uit deze serie genomen. Alleen daar stond mijn vriendin op, hetgeen niet is toegestaan op deze site. Vandaar dat ie nu is verwijderd.

'179469' door hillebrand '179469' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

On top of the world

hillebrand

Niet helemaal want er zijn veel hogere plekken als deze, maar wel een bijzondere plek om te zijn. We waren er me sledehonden naar toe gegaan. Nog behoorlijk hard werken trouwens, want de honden zijn wel erg sterk, maar als je echt omhoog wilt moet je toch meelopen/ meesteppen om vooruit te komen.

'260299' door hillebrand '260299' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Northern light

hillebrand

Morgen is het de langste dag van het jaar en het is koud en guur. Geen zomer dus......... Veel mensen weten inmiddels dat ik fan ben van koude oorden, maar gedurende de zomer is een beetje warmte ook niet verkeerd. Vandaag had ik liever lekker buiten gezet met een lekker glaasje wijn. Tja.......... Wel een goed moment om weer eens na te denken over de planning voor de 2e helft van dit jaar en de 1e helft 2011. Ik ben in gesprek met een lokale gids om in januari een mooie fotoreis samen te stellen naar Zweeds Lapland. Als ik terugkijk naar mijn foto's die ik er vorig jaar gemaakt heb dan heb ik er nu al weer zin in!

'441736' door chateau '441736' door chateau

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Trappenwaterval.

chateau

Deze waterval, op zijn Zweeds Trappsteggsforsen, bestaat uit talloze trappetjes en plateautjes. Het geeft een mooi constant ruisend geluid. Hij ligt in de buurt van de plaats Vilhelmina en ligt in de rivier de Angermanalven.

'246909' door hillebrand '246909' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Lynx

hillebrand

Voor mij misschien wel de mooiste katten die ik ken. In Europa slechts op enkele plekken nog te vinden en dan nog zeer, zeer zeldzaam. De lynx en de Veelvraat (later....) zijn bijna mythische beesten van het Hoge Noorden

'333062' door hillebrand '333062' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Wolf

hillebrand

De wolf is een prachtig dier. Sluw, alert en met een enorm uithoudingsvermogen. Wolven kunnen tegen de wind in ruiken en kunnen daardoor alle contact met mensen vermijden. In Zweden schijnen er nog ongeveer 200 te zijn en de zweden die ik sprak hebben er nog nooit een in het wild gezien. Om ze dan toch te zien moet je naar een wildpark. Ik heb zo'n park bezocht waarbij de leefsituatie van de wolf wordt nagebootst. Dat betekent dat er een enorm terrein is waar de dieren hun eigen gang kunnen gang en natuurlijk gedrag vertonen.

'172274' door hillebrand '172274' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Rendier

hillebrand

Allemaal hartelijk dank voor de leuke reacties op mijn presentatie van afgelopen zaterdag. Met Vellah heb ik afgesproken dat de sheets online komen. Geïnteresseerden kunnen ze dan downloaden. Groetjes Hillebrand

'161598' door hillebrand '161598' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Sauna

hillebrand

's Zomers is dit huisje een drijvende sauna op het meer achter de camping waar ik verbleef in Zweeds Lapland. Nu ligt hij op de kant onder een dikke laag sneeuw. Op het meer ligt meer dan een meter ijs en een halve meter sneeuw. Je kunt er uren wandelen zonder mensen tegen te komen. Overigens is er voor de drijvende sauna een alternatief. Deze staat 2 km verderop op het ijs bij een iglo dorp. Als je een beetje geluk hebt dan kun je het noorderlicht zien terwijl je lekker in de sauna zit te relaxen. Als dat nou niet het ultieme “Zweden” gevoel is dan weet ik het ook niet meer…..

'225599' door hillebrand '225599' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Fleeting light

hillebrand

Het licht is er maar even en net op dat moment staan we uit te rusten met de husky's bij een riviertje dat zelfs bij temperaturen ver onder de -30C open blijft. Prachtig. Plat op de buik (in een donzen pak) snel even een paar foto's maken. 10 opnamen en de accu's zijn de spanning kwijt......

'225276' door hillebrand '225276' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Rendier

hillebrand

Rendieren. Ik vind ze fascinerend. Niet al te slim, maar wel heel erg aangepast aan diepvriestemperaturen zodat ze warm blijven en een dik pak sneeuw toch nog hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen.

'272330' door hillebrand '272330' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Veelvraat

hillebrand

De veelvraat is een bijzonder beest. Ik wilde deze ontzettend graag een keer zien en fotograferen. De veelvraat is de grootste marterachtige die er rondloopt en heeft een reputatie hoog te houden op gebied van sluwheid en schuwheid.

'306157' door leander.voets '306157' door leander.voets

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Botnische Golf in de.

leander.voets

Een prachtig mysterieus winters uitzicht tijdens een langlauf tocht op de bevroren wateren van de de Bothnische Golf vanuit de Noord-Zweedse kust richting Finland, februari 2010

'489092' door robgreeve '489092' door robgreeve

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Winters uitzicht

robgreeve

Dit jaar eens niet naar de Alpen voor de wintersport maar naar het Zweedse Åre. Pistes zijn heerlijk rustig en je hebt schitterende uitzichten. Afdalingen zijn wel korter als in de Alpen. Daarnaast kan je gaan ijsvissen, op pad met een snowscooter of zoals wij deden een husky tocht. We hebben er een heerlijke week gehad.

'498789' door chateau '498789' door chateau

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Storforsen.

chateau

Vanaf de Storforsen-camping met uitzicht op deze mooie waterval konden we zo via een lange boardwalk omhoog lopen en zo boven bij de plek komen waar het water begon te vallen. Het uitzichtplateau is rechtsboven nog juist te zien. Hoe dichter je bij het plateau komt des te meer word je jezelf bewust van de enorme kracht van het water. Storforsen is een stroomversnelling in Zweden. De stroomversnelling bevindt zich in de rivier de Pite älv in het noordelijke landschap Norrbotten, nabij Vidsel ongeveer 40 km ten noordoosten van Älvsbyn. Gemiddeld komt er 250 kubieke meter water per seconde naar beneden maar rond midzomer kan dit tot 870 kubieke meter oplopen. Het water verliest 82 meter hoogte over een afstand van 5 km. Vroeger werd de rivier hier gebruikt om boomstammen in te transporteren, maar tegenwoordig is de omgeving een natuurreservaat.

'441625' door Sanderopreis '441625' door Sanderopreis

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Midzomernacht zon...b

Sanderopreis

Lange sluitertijd opname met LEEBig Stopper van midzomernacht zon boven meer Karats in Zweeds Lapland. Na een wandeltocht met veel sneeuw(!) in de periode van midzomernacht, tijdens de kanotocht wel veel zon en warm weer. Parchtig meer voor een tocht met de kano van ongeveer een week. Met veel wildernis, erg goede vis mogelijkheden en mooie kampeerplekken.

'287328' door hillebrand '287328' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Lapland

hillebrand

Hoi! Ik ben zo blij met de reis naar Lapland! Echt fantastisch. Zoals jullie aan mijn nieuwe profielfoto kunnen zien sla ik stijl achterover van alle leuke reacties! Ik ga straks iedereen persoonlijk bedanken (Eerst de kids naar bed ;-) ) Deze foto is in Zweeds Lapland gemaakt in de omgeving van Jokkmokk op het Store Skabram. Groeten Hillebrand

'515652' door Zandkorrel '515652' door Zandkorrel

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

IJskoude ontvangst

Zandkorrel

In Kiruna wordt elk jaar een ijshotel opgebouwd, met ijs uit de rivier Torne. Je kunt er overnachten, maar je kunt ook gewoon een bezoekje brengen. Je wordt er in elk geval ontvangen door een warm geklede receptioniste in een ijzige omgeving...

'162866' door hillebrand '162866' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Fotomodel

hillebrand

Deze dame was duidelijk de knapste van het stel. Dit is een van de Siberische Husky's die ons de bergen van Tarradalen introkken. De honden konden niet wachten om te gaan rennen. Heerlijk vinden ze dat. Beresterk en trouw. 's Nachts bleven ze buiten. -35C is voor de honden geen probleem. Ze rollen zich op en er ontstaat door de lichaamswarmte vanzelf een kuiltje zodat ze wat naar beneden zakken en lekker warm en uit de wind liggen. Als je ook ens met zo’n tocht mee wilt dan kun je voor meer info bij mijn tip kijken.

'228426' door hillebrand '228426' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Eindeloos

hillebrand

Eindeloos lijken de meren in Lapland. 's winters een meter ijs en een meter sneeuw. Ongerepte natuur, waar je weinig mensen tegenkomt, maar ik me nooit alleen voel. Wat een schoonheid! Zo puur en onbedorven.

'427792' door dreamer666 '427792' door dreamer666

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Noorderlicht

dreamer666

Abisko is de place to be in Zweden om het noorderlicht te zien. Hier is de kans het grootst dat je het kan zien en ja hoor. We hebben het wel elke nacht gezien, maar de laatste was de beste.

'428109' door dreamer666 '428109' door dreamer666

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Met de hondenslee

dreamer666

Een heel mooie belevenis is een huskytocht door het besneeuwde landschap van lapland. Eventjes je handen uit de handschoenen voor een foto maar je handen waren direct gevoelloos van de kou.

'168182' door hillebrand '168182' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

So incredible!

hillebrand

shhhhhtttt........

'168142' door hillebrand '168142' door hillebrand

ZwedenNorrland

ZwedenNorrland

Lapponia

hillebrand

Deze opname is gemakt in Tarredalen, Zweeds Lapland. Hier vind je "no second hand air" zoals mijn gids het mooi zei. Alleen maar pure lucht en pure schoonheid.