Praag foto's & tips

'411010' door agrotewal '411010' door agrotewal

TsjechiëPraag

Tsjechische lekkernij

agrotewal

Ook deze foto kan mee doen aan het thema van de maand. Aan het eind van de Karlsbrug is bakker die een Tsjechische lekkernij verkoopt. De werkwijze kun je van bovenaf goed bekijken. Het is een soort bladerdeeg op een rol gebakken en dan warm met kaneel suiker, erg lekker.

'322450' door reysigers '322450' door reysigers

TsjechiëPraag

Franz Kafka

reysigers

In Praag is een monument voor Franz Kafka onthuld. Het 3,7 meter hoge bronzen beeld, een lopende figuur zonder hoofd met Kafka op de schouders, is van de Tsjechische beeldhouwer Jaroslav Rona. Het beeld is geïnspireerd op Kafka's werk, met name het verhaal Beschrijving van een gevecht.Kafka (1883 - 1924) was afkomstig uit een joods, Duitssprekend gezin uit Praag. Hij woonde en werkte in Praag, Berlijn en Wenen. Hij stierf in Kierling bij Wenen. Tot zijn bekendste werken behoren Het Proces en Het Slot. Hij werd door de communistische machthebbers grotendeels genegeerd.

'281608' door Othilde '281608' door Othilde

TsjechiëPraag

Karelsbrug in de...oc

Othilde

De Karelsbrug (Charles Bridge) in Praag, op een vroege herfstochtend. Met prachtig weer en koude nachten vormde dauw over het water die de wind zacht over de brug heen blies. De opgaande zon maakte het af.

'475834' door Car '475834' door Car

TsjechiëPraag

Hangsloten voor de...

Car

Op het eiland Kampa, dichtbij de Karlsbrug vind je een brug met tralies in de straat Velkoprevorske nam. Hieraan zijn vele sloten in allerlei kleuren bevestigt. Ik vind het een vrolijke bedoeling en in combinatie met de legende het omlopen waard. Volgens een “oude legende” wordt je liefde bezegelt door een hangslot ergens vast te ketenen waarna de sleutel over de schouder in de rivier wordt geworpen. Eeuwige verbondenheid van de geliefden is daarna een feit. Mooi hè? Vele steden over gehele wereld waaronder Rome, Parijs, Moskou, Stockholm, Rotterdam en Tokyo hebben een plek als deze. Waar en waneer de legende haar wortels heeft is onduidelijk. Zover bekend is de plaats Pécs in Hongarije de plek waar de (opleving van de) legende begon. Hier worden al sinds 1980 hangsloten opgehangen door geliefden. 50.08617392598363, 14.407609105110168 (ik snap nog even niet hoe ik de coordinaten moet invullen) Wil je een voorproefje, kijk bij mijn foto. Veel plezier als je gaat kijken, Carola

'490422' door photofreak '490422' door photofreak

TsjechiëPraag

Engelenbrug

photofreak

Ik ben weer terug van een prachtige rondreis door het zuidwesten van Turkije. Ik moet alle foto's nog bekijken en beoordelen dus vandaar nog even foto's van het prachtige Praag. Hier een plaatje van de engelenbrug.

'455648' door Mryn74 '455648' door Mryn74

TsjechiëPraag

Ochtendwandeling

Mryn74

De Karelsbrug is zo mooi dat deze de gehele dag overspoeld wordt door toeristen. Daarom besloten de wekker eens extra vroeg te zetten om in alle rust te kunnen genieten van het prachtige decor. -3 graden en nog wat ochtendmist maar het eerste licht van de dag is een feit....

'535405' door Fotografie1234 '535405' door Fotografie1234

TsjechiëPraag

Langste Roltrap, metr

Fotografie1234

Dit is de roltrap van het metrostation Námestí Míru in Praag, de langste van Europa. Met een snelheid van 9 km per uur zoef je 100 meter naar beneden.

'123698' door iekevonk '123698' door iekevonk

TsjechiëPraag

Armoede

iekevonk

Ook dit indrukwekkende tafereel kom je in Praag tegen...

'381565' door Trancefly '381565' door Trancefly

TsjechiëPraag

Matroesjka poppen in.

Trancefly

In de stad Praag kom je allerlei leuke winkeltjes tegen, waaronder 1 die volledig gespecialiseerd was in Matroesjka poppen, erg mooie varianten in diverse grotes en zowel bands als huisdieren en overige dieren, bekenden presidenten en belangrijke filmsterren etc etc.

'490736' door meeko '490736' door meeko

TsjechiëPraag

St.-Vituskathedraal

meeko

Na een klimmomhoog met onderweg prachtige uitzichten over de oude stad kom je aan bij de Praagse Burcht. Hier vind je de Sint-Vituskathedraal (Tsjechisch: Katedrála svatého Víta). De kerk is gewijd aan de heilige Vitus. De volledige naam van de kerk is Katedrála svatého Víta, Václava a Vojt?cha, oftewel Kathedraal van de heilige Vitus, Wenceslaus en Adalbert. In het jaar 926 werd een eerste kerk in romaanse stijl gebouwd op deze locatie op de burchtheuvel. Keizer Karel IV gaf de opdracht om deze kerk te vervangen door wat de grootste kathedraal van Europa moest worden. De eerste steen werd in 1344 door de keizer persoonlijk gelegd. Als bouwheer was de Fransman Matthieu d'Arras aangesteld, die de bouw in de stijl van de Franse gotiek begon. Na zijn dood in 1352 werd hij als hofarchitect opgevolgd door de Duitser Peter Parler, die in Praag ook de Karelsbrug en de Týnkerk heeft ontworpen. Parler bouwde verder aan de Sint-Vitus in een Duitse gotische stijl.

'402156' door agrotewal '402156' door agrotewal

TsjechiëPraag

Bedelaar

agrotewal

Die is echt een foto voor het thema van de maand. Deze local is in Praag niet enig in zijn soort. Door de hele stad kom je bedelaars tegen waarvan meestal het gezicht niet zichtbaar is . Ik heb een serie foto's gemaakt en dit is de eerste.

'490457' door photofreak '490457' door photofreak

TsjechiëPraag

Detail engelenbrug

photofreak

De engelenbrug bestaat niet alleen uit engelen, je ziet ook mooie andere details. Maar de engelen, op elk eind van de brug, zijn natuurlijk wel prachtig.

'460301' door Karindewolf '460301' door Karindewolf

TsjechiëPraag

Bizarre beelden!

Karindewolf

Ik kwam deze beelden tegen in Praag. Wat ze juist betekenen , ik kan het niet vertellen maar ik vond ze echt bizar en een beetje eng!

'493104' door enroute2 '493104' door enroute2

TsjechiëPraag

Oude Joodse...Begraaf

enroute2

De oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa ligt in de wijk Josefov in Praag. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786. Nu is het onderdeel van het Joods Museum, en wordt deze indrukwekkende plek door duizenden toeristen bezocht. Het aantal mensen dat op deze begraafplaats begraven ligt is niet vast te stellen, omdat er op sommige plaatsen tot 12 lagen van graven boven elkaar liggen. Ondanks de kleine oppervlakte van ongeveer één hectare wordt het aantal grafstenen op ongeveer 12.000 geschat. Vermoedelijk liggen er echter de resten van zo'n 100.000 mensen. (bron: Wikipedia)

'489153' door photofreak '489153' door photofreak

TsjechiëPraag

Boottocht Moldau

photofreak

Als je in Praag bent dan kan ik je een boottocht over de Moldau zeker aanraden. Vooral vroeg in de avond dan heb je het mooiste licht. Dit is voorlopig mijn laatste foto. Ik ga een korte rondreis maken door het zuid-westen van Turkije. Tot gauw.

'460088' door Rhodaxx '460088' door Rhodaxx

TsjechiëPraag

The Unbearable...Ligh

Rhodaxx

The Unbearable Lightness of Being is een Amerikaanse film uit 1988 van filmregisseur Philip Kaufman, gebaseerd op de roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van de Tsjechische schrijver Milan Kundera. De film schetst het artistieke en intellectuele milieu van de Praagse Lente, waar de vrijdenkende hersenchirurg Tomas (Daniel Day-Lewis) een ménage à trois onderhoudt met zijn geliefde Tereza (Juliette Binoche) en zijn minnares Sabina (Lena Olin). De inval van het Warschaupact in Tsjechoslowakije van 1968 zet de levens van de hoofdrolspelers op zijn kop en dwingt hen tot het maken van politieke en morele keuzes. Aan deze prachtige film heb ik vaak gedacht toen ik vorig jaar in Praag was. Het leek ook letterlijk lente terwijl het begin februari was.

'480151' door Theo.reisreporter.nl '480151' door Theo.reisreporter.nl

TsjechiëPraag

U Fleku, de zwarte...

Theo.reisreporter.nl

Tot de vele bezienswaardigheden in Praag behoren niet alleen de Karlsbrücke, de Joodse Wijk en Stare Mesto (de oude stad), maar ook U Fleku, een kleine brouwerij, die gelegen is in het centrum van de stad. De geschiedenis van U Fleku voert terug tot 1499 en is - behalve in de communistische tijd - altijd in particulier bezit geweest.De gebouwen zijn de laatste jaren gerestaureerd en omvatten behalve de brouwerij zelf een aantal zalen, een restaurant en een terras op het binnenterrein U Fleku produceert een zwaar donker bier volgens een geheim familierecept gebrouwen. De rondleiding met proeverij is zeer de moeite waard, zeker in combinatie met een bezoek aan het restaurant, waar men de stevige Tsjechische kost serveert. Een aanrader is de Flekosvka basta, een combinatie van eend, varkensvlees en dumplings. Een stevige wandeling is vervolgens wel aan te raden; de overige bezienswaardigheden van deze mooie stad liggen echter op loopafstand. website: http://en.ufleku.cz/ adres: Pivovar a Restaurace "U Flek?" K?emencova 11 Praha 1 110 00

'475091' door Lemurgirl '475091' door Lemurgirl

TsjechiëPraag

Ik terras, jij...terr

Lemurgirl

Wat is er leuker dan een terrasje pikken en lekker mensen kijken.... Wanneer je in Praag op het Wenceslasplein bent, pik dat terrasje dan bij Cafe Tramvaj 11, midden op het plein. Onder het genot van een kopje koffie of een Tjechisch biertje lekker om je heen zitten koekeloeren bij een wel heel origineel cafeetje.... Het is niet groot, want het bestaat uit 2 oude tram-stellen van de oude lijn 11 die vroeger over het Wenceslasplein liep. Na een ongeluk zijn de tram-stellen tot horeca-uitzetting omgetoverd. Ze staan zelfs nog op hun originele rails. En na een paar pilsjes is toiletgebruik natuurlijk verzekerd. En raad eens... ook heel klein, maar wel koddig. Buiten is een klein terrasje en vandaar uit heb je een mooi overzicht over het plein. Aan de ene kant staat het oude Hotel Europa, een herinnering aan de Jugendstil-periode en aan de andere kant het Wiehl-huis met een prachtig beschilderde gevel. En heb je genoeg van de mensen en de gevels, let dan eens op de auto's die voorbij komen! Groter, duurder, sneller.... Binnen no time zagen wij een knalgele Hummer, een Maserati en een Ferrari langskomen. Genoeg te zien en te genieten, dus!

'337301' door adelheid '337301' door adelheid

TsjechiëPraag

Mucha glas in lood

adelheid

De St. Vitus kathedraal in Praag. De kerk hangt vol met prachtige glas in lood ramen - heel kleurrijk allemaal. Dit is een van de bekendste ramen, en is gemaakt door de Tsjechische Art Nouveau kunstenaar Alfons Mucha.

'493010' door meeko '493010' door meeko

TsjechiëPraag

Staromestske Namesti

meeko

Het Starom?stské nám?stí, Tsjechisch voor plein van de oude stad, is een plein in het stadsdeel Oude Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Naast de imposante gevels van burgerlijke gebouwen staan er aan het plein kerken in verschillende stijlen, waaronder de Týnkerk in gotische stijl en de barokke Sint-Nicolaaskerk. Het was er ook druk met locals en toeristen en er is veel te zien, wat makkelijk kan vanaf een van de vele terrasjes.

'415073' door agrotewal '415073' door agrotewal

TsjechiëPraag

Winter slaat toe

agrotewal

Hoor net op het journaal dat de winter Amerika in zijn greep heeft. Ik ben nog nooit in Amerika geweest, maar wel in de winter in Praag. Daarom alvast een voorproefje op een witte wereld. Ik hoop wel dat het nog twee weken wegblijft.

'493212' door enroute2 '493212' door enroute2

TsjechiëPraag

John Lennon Wall

enroute2

In schril contrast met de foto van gisteren een afbeelding van de John Lennon Wall, die een klein kloostercomplex omringt in het Malá Strana district in Praag. Dit stuk muur veranderde na de moord op John Lennon in 1980 in een politiek kunstwerk, waarop ’s nachts de kunstenaars uit protest tegen het totalitaire regime keer op keer hun door John Lennon geïnspireerde graffiti aanbrachten, waarop de volgende dag de politie de muur weer witkalkte. Vandaag de dag is de muur een symbool van wereldwijde idealen zoals liefde en vrede.

'425135' door agrotewal '425135' door agrotewal

TsjechiëPraag

Waterorgel

agrotewal

Het waterorgel in Praag, geeft iedere avond een aantal voorstelling. Je waant je even in een andere wereld door de lieflijke klanken en de prachtige beelden. Ik heb net ook een tip geplaatst over deze fontein.

'161409' door JanKranendonk '161409' door JanKranendonk

TsjechiëPraag

Munt

JanKranendonk

Tamelijk veel bedelaars in Praag, allemaal op deze manier. Mensen die de maatschappij niet konden bijbenen.