Praag omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Reeën spotten in je achtertuin

Praag omgeving,
Tsjechië


Heb je wel eens een ree horen blaffen? Ik kan je in ieder geval vertellen dat blaffende reeën niet bijten! ;)

Eind juli worden de reeën minder schuw vanwege de bronsttijd. Reebokken gaan dan achter de vrouwtjes aan om zich voort te planten. Door tegen elkaar te ‘blaffen’ bakenen ze hun territorium af en jagen ze de concurrenten weg. Meestal is de dreiging voldoende, maar soms eindigt het in een gevecht.

Dit reegeitje is nog te jong om mee te doen aan de bronst. Ze is dit voorjaar in april/mei geboren. Terwijl pa en ma zich door mijn aanwezigheid al een beetje terug getrokken hebben naar de bosrand, is dit geitje nog lekker aan het smikkelen van het graan. Voor de reeën zijn de graanvelden een heerlijk ontbijtbuffet. Het snoepen van het overrijpe graan zal niet lang meer duren want deze twee dagen later blijkt het graan geoogst te zijn.

Wil je ook reeën zien in Tsjechië, dan dien je vroeg op te staan. De zon komt eind juli, begin augustus rond half zes op en wanneer de eerste zonnestralen de graanvelden in een gouden licht zetten, komen ook de reeën tevoorschijn. Lopend over de heuvels in de ‘achtertuin’ van ons appartement in het dorpje Vraz, zo’n 20 minuten van Praag, ben ik deze ochtend ongeveer 10 reeën tegen gekomen. Wat een prachtige start van de dag!