Bohemen Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pravčická brána

Bohemen Noord,
Tsjechië


Tijdens onze vakantie in Duitsland, maakten we vanuit Dresden een klein uitstapje naar buurland Tsjechië. Naar het natuurgebied Boheems Zwitserland om precies te zijn. Dit alles om de rotsformatie Pravčická brána te bezoeken. Een zandstenen brug die is ontstaan door watererosie en een indrukwekkende spanwijdte heeft van 26 meter en een hoogte van 16 meter. Het is daarmee de grootste natuurlijke brug van Europa.

Om de brug te bezoeken parkeerden wij onze auto in het plaatsje Hrensko. Let op waar je parkeert want er wordt streng gehandhaafd als je op plekken parkeert waar het niet mag. Er zijn maar 2 toegestane locaties om te parkeren. Bij het restaurant Klepáč of bij het hotel Mezní Louka. Vanuit hier is het in eerste instantie een wandeling langs de weg van 1.5km. Daarna kun je het wandelpad op om na ongeveer 2,5km bij de brug uit te komen. Dit stuk ga je voornamelijk de hoogte in, maar is desalniettemin goed te doen.

In het gebied rondom de brug zijn verschillende wandelpaden en uitkijkpunten vanwaar je goed zicht hebt op de brug. Tot in de jaren ’90 kon je ook bovenop de brug lopen. Maar gezien de erosie die dat veroorzaakte, is dat niet meer toegestaan.

Aan de voet van de brug ligt het Valkennest, welke in 1881 werd gebouwd. Het diende als vakantieverblijf voor gasten van een adellijke familie. Nu dient het als museum, winkeltje en restaurant.