Sevilla

'461071' door KHeijlaerts '461071' door KHeijlaerts

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Regenwatertank

KHeijlaerts

Baños de Doña María de Padilla - The Baths of Lady Mary of Padilla zijn eigenlijk gewoon regenwatertanks. Maar dan wel hele mooie! Ze bevinden zich onder de Patio del Crucero in het Real Alcazar. We waren eigenlijk klaar met rondkijken in het Real Alcazar toen we ineens nog een ingang zagen waar we nog niet geweest waren. Dat dan ook nog maar even bekijken. Bleek dus dit te zijn. Had ik toch niet willen missen!

'497037' door tinekemertens '497037' door tinekemertens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Los Baños de Doña...M

tinekemertens

Het badhuis grenzend aan de paleistuin van Real Alcazar in Sevilla. Dit zijn de zogeheten "Thermen van Lady Maria de Padilla", de regenwaterputten onder de Patio del Crucero.

'457011' door ejbaaijens '457011' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Ponta a plaza de...Es

ejbaaijens

Eén van de vele leuke plekken in Sevilla is Plaza de Espana. Dit plein en de gebouwen zijn in 1928 gebouwd. Overal op het plein zijn tegeltableaus te zien, zelfs op de bruggen. Wij waren in Sevilla in het voorjaar. Heerlijk in het zonnetje genieten van de omgeving. Aangrenzend ook een park, waar je heerlijk kan wandelen.

'507791' door Jeanne '507791' door Jeanne

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Wereldtentoonstelling

Jeanne

Het Plaza de España is een overblijfsel van de Spaans-Amerikaanse wereldtentoonstelling in 1929. In het Maria Luisa Park dat deel uitmaakt van het San Telmo Paleis staat dit halfronde bijzondere bouwwerk. Architectuurliefhebbers zullen onder de indruk zijn van het Spaanse Paviljoen en het plein, de totale oppervlakte is 50.000km2, tevens was dit het duurste paviljoen van die tentoonstelling! Een zeer imposant bouwwerk wat je niet mag missen wanneer je in Sevilla bent!

'364879' door corriedewinter '364879' door corriedewinter

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Plaza de Espana,...Po

corriedewinter

In Sevilla ga je natuurlijk naar het Plaza de España. Het plein heeft de vorm van een enorme halve cirkel die volledig wordt omringd door gebouwen. De gebouwen zijn ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 in het Maria-Luisa Park opgetrokken. Het merendeel van deze gebouwen wordt tegenwoordig gebruikt door de overheid. Onderaan de gebouwen vind je 52 nissen met tegelmozaïeken waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo's (Andalusische tegeltjes). Hier zie je het mozaïek van Pontevedra, provincie in de autonome regio Galicië. Op de tegels is o.a. de verdediging van Pontevredra afgebeeld. Het gitaristje heeft zojuist zijn optreden beëindigd. Jammer!

'437874' door ejbaaijens '437874' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

The art of building

ejbaaijens

Wat hebben we genoten van de stedentrip naar Sevilla in het vroege voorjaar. Geweldige temperaturen en een mooie afwisselende stad (en omgeving). Er zijn verschillende oude gebouwen maar de moderne Metropol Parasol vonden we indrukwekkend. De houten constructie, waarvan wordt gezegd dat ze de grootste ter wereld is, werd gebouwd onder leiding van het Duitse architect Jurgen Mayer die de wedstrijd won die door de stad was uitgeschreven in 2004. Met de indrukwekkende houten constructie overdekt Mayer het plein niet alleen, bovenop de parasol is een slingerende wandelweg aangelegd. Hier vandaan heb je tegen de avond een mooi overzicht op de stad met een langzaam ondergaande zon. Als het donker is steekt de constructie mooi af tegen de donkere lucht. Het gebouw verwordt kunst. (deels Wikipedia)

'495890' door Zandkorrel '495890' door Zandkorrel

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Pad op de Parasol

Zandkorrel

In Sevilla staat een megagrote houten constructie, Metropol Parasol genaamd. Bovenop dit object is een wandelpad gemaakt, waarvandaan je uitkijkt over de stad via vreemde doorkijkjes. Ik vond de wandeling leuk om te doen, maar het ding zelf vond ik toch wel een beetje misplaatst in deze mooie, historische stad. De foto laat een stukje van het pad zien.

'389565' door EvanderHel '389565' door EvanderHel

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Sevilla ontwaakt

EvanderHel

Ik ben dol op slapen maar ben ook een ochtendmens. Het is leuk om op vakantie te zien hoe je omgeving ontwaakt terwijl je zelf al fris en fruitig rond loop te stuiteren. Een grote stad als Sevilla is razend drukkiedruk, alsof er al niet genoeg mensen in deze stad wonen wordt 'ie ook nog overspoeld met hordes toeristen die 'en masse' naar de gotische kathedraal gaan. Ik geef ze geen ongelijk want het is een machtig bouwwerk. Maar voor ik me ook naar dat plein begeef met de volle terrassen, trotse paarden en glimmende koetsen, toeterende taxi's, knetterende brommers, sjiek geklede oude mensjes, wereldburgers die elkaar allemaal bij dezelfde fontein op de foto willen zetten die standaard bezet wordt door duiven, ben ik hier. En kijk ik uit over de stad die wakker wordt. In alle rust. Nog wel.

'490026' door ejbaaijens '490026' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Stukje Italie in...Sp

ejbaaijens

Vorig voorjaar waren we in Sevilla. De stad vonden we geweldig, maar we wilden ook een dag de stad uit. We gingen met een reguliere bus naar Itálica. Dit was lang geleden de eerste Romeinse stad van Spanje en het is gelegen in de gemeente Santiponce, op zo´n vijftien minuten rijden vanaf Sevilla. Het amfitheater is spectaculair om te zien en er zijn nog genoeg Romeinse mozaïeken en pilaren te vinden. Het ligt ook nog eens in een prachtig weids landschap met vele oude cipressen. Als je een bezoek brengt aan Sevilla, dan mag je Itálica eigenlijk niet missen. En voor mensen uit de EU is het gratis toegankelijk.

'432996' door ejbaaijens '432996' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

La Cortuja

ejbaaijens

Een bijzondere plek in Sevilla ligt aan de minder toeristische kant van Sevilla (zie tip). We kwamen bij een oude tegelfabriek en een klooster met de naam La Cortuja. Prachtige kunst en mooie gebouwen Op deze foto een beeld vanuit een prieeltje in de mooi aangelegde tuinen. Tussen de cipressen zie je het hoogste gebouw van Sevilla (niet echt een aanwinst, maar meningen verschillen)

'373092' door EvanderHel '373092' door EvanderHel

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Zoethoudertje

EvanderHel

Confitería Filella, een wereldberoemd instituut in Sevilla sinds 1935. Waar sinds die tijd al 3 generaties Filella banketbakkers iedere dag de mouwen opstropen en met passie hun 100% handgemaakte, op ambachtelijke wijze, taarten en cakejes maken. Calorierijke toppers, zo slecht, zo zoet maar zo goed. Mjammm! De prachtige werkomgeving in het in Moorse stijl gebouwde pand, ook wel bekend als Edificio La Adriatica, zorgt vast voor extra inspiratie. De vitrines zijn verleidelijk, de chocola roept je naam, doorlopen is geen optie. Maar ik heb 1 geluk... het is na 21:00 uur en de zaak is gesloten. Gered... tot morgenochtend in ieder geval ;-)

'504394' door KHeijlaerts '504394' door KHeijlaerts

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Als een spiegel

KHeijlaerts

Baños de Doña María de Padilla - The Baths of Lady Mary of Padilla zijn eigenlijk gewoon regenwatertanks. Maar dan wel hele mooie! Ze bevinden zich onder de Patio del Crucero in het Real Alcazar. We waren eigenlijk klaar met rondkijken in het Real Alcazar toen we ineens nog een ingang zagen waar we nog niet geweest waren. Dat dan ook nog maar even bekijken. Bleek dus dit te zijn. Had ik toch niet willen missen! Je moet maar net weten dat het er zit, je zou er zo aan voorbij gaan. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 640; f/5,6; 1/8s

'458380' door kirsti '458380' door kirsti

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Plaza de Espagna

kirsti

Kerst in Sevilla en dan nog wel met zon op de Plaza de Espagna, dit is 1 van de vier bruggen die staan voor de vier koninkrijken waaruit Spanje ooit bestond

'358455' door corriedewinter '358455' door corriedewinter

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Bier hier!

corriedewinter

Met deze foto wil ik een Spaanse bijdrage leveren voor het maandthema: Als je puur bier (cerveza) wilt drinken vraag je om een caña (lokaal Spaans bier) of een van de volgende soorten: Cruzcampo, Damm, Mahou (een van de oudste biermerken sinds 1890) of San Miguel. Als je iets lichters wilt, kun je een clara vragen. Een clara bestaat meestal uit Spaans bier vermengd met Casera (tonic met citroensmaak). Een andere versie is de clara con limón (clara met citroen), die bestaat uit bier en citroenlimonade. De flesjes gooi je natuurlijk in deze grappige bak die ik zag staan bij een cafeetje in het Parque Maria Luisa (Plaza de Espagna) Een variatie op Holle Bolle Gijs in de Efteling?

'460924' door ejbaaijens '460924' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Tostada met koffie

ejbaaijens

Het was wel niet een Breakfast at Tiffany's (film uit 1961 met Audry Hepburn), maar we genoten elke ochtend in Sevilla van een ontbijtje in één van de lokale 'restaurantjes'. Staand aan de bar een tostada met koffie. De tostada bestond uit een broodje (opengesneden en geroosterd), met flinterdunne plakjes gerookte ham, een dun schijfje tomaat en een scheutje olijfolie. Enkele keren kregen we er gratis nog een vette churos bij. Normaal vind ik het lekker om de dag rustig te beginnen, maar hier was het juist leuk om de drukke ontmoetingen te observeren. Luid gepraat met veel gebaren en vrijwel altijd vrolijk. Een mooie start van de dag.

'521904' door JoshuaX '521904' door JoshuaX

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Real Alcazar

JoshuaX

Als de koning van Spanje in Sevilla is, verblijft hij (ook in het heden) in het Real Alcázar, wat een complex van paleizen is. Het is over de eeuwen heen uitgebreid in verschillende bouwstijlen, waaronder de Moorse Mudéjarstijl. Ik vond het echt de concurrentie aankunnen met het Alhambra. Wat een prachtige versieringen verspreidt over kamers, gangen en patio's! Hier kijk je naar de Patio de las Doncellas (patio van de maagden) wat door de beste architecten uit Granada, waar het Alhambra ligt, ontworpen en versierd is. Je vind Real Alcázar in het centrum van Sevilla, dicht bij de Kathedraal.

'496662' door silly '496662' door silly

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Plaza de España 1

silly

Bij een bezoek aan Sevilla mag zeker het "Plaza de España " niet ontbreken . Dit halvemaanvormige plein is al vele malen als filmdecor gebruikt o.a. voor "Lawrence of Arabia" en in in 2012 gebruikt als filmset voor de film The Dictator Het plein is 200 meter doorsnee, met een spectaculaire fontein in het midden, dat omarmd word door een magnifiek gebouw met indrukwekkende torens aan beide flanken. Dit was het centrale gebouw van de Ibero-Amerikaanse expositie van 1929 waarin Spanje op symbolische wijze vrede sloot met haar vroegere kolonies van het Amerikaanse continent.

'460188' door KHeijlaerts '460188' door KHeijlaerts

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Heel veel Azulejo's

KHeijlaerts

Het halvemaanvormige Plaza de España is een van de meest herkenbare pleinen van Sevilla. Het plein heeft de vorm van een enorme halve cirkel die volledig wordt omringd door gebouwen. Het merendeel van deze gebouwen wordt vandaag de dag gebruikt door de overheid. Geheel onderaan deze gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaïeken, fresco's waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo's (typische Andalusische tegeltjes). Het zijn keramieken tegels waarop verschillende soorten taferelen geschilderd zijn. Vaak gebeurt dit met blauwe verf. De tegels worden zowel op de binnenmuren als op de buitenmuren van huizen, kerken en andere gebouwen aangebracht. exif: ISO 100; f5,6; 1/640; 86mm

'495426' door ejbaaijens '495426' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Flamenco in Sevilla

ejbaaijens

Sevilla is toch wel de stad van de Flamenco. Een sierlijke en ook temperamentvolle dans. Tegen de avond zagen we twee dames op vurige muziek dansen. Prachtig om te zien! Wij vonden Sevilla een heerlijke stad voor een stedentrip. Afwisseling in cultuur en architectuur, veel winkeltjes, sfeervolle pleinen. Wij waren erin februari en het weer was prettig warm.

'461714' door ejbaaijens '461714' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Viva Espana

ejbaaijens

Vorig jaar waren we in februari in Sevilla. Wat was dat heerlijk. Geweldig weer, prachtige afwisselende stad en een fijne ontspannen sfeer. Deze foto is genomen op Plaza de Espana. Een groot halfrond plein, met gracht, mooie architectuur en veel kleurrijke tegeltjes. Naast het plein een mooi aangelegde tuin waar je heerlijk een tijdje kunt verblijven.

'483302' door niborv '483302' door niborv

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Opgraving van de oude

niborv

Op een kleine afstand van Sevilla ligt het dorpje Santiponce. Aan de rand van het dorp ligt de romeinse opgraving Italica. De opgraving bestaat uit een aantal gebouwen. In deze gebouwen zijn oude mozaïek vloeren gevonden. Ook is er een amfitheater waar vroeger plaats was voor 25.000 toeschouwers. Na al het moois en de drukte in Sevilla is dit een mooie en rustige plek om te bekijken.

'497901' door RobHoekstra '497901' door RobHoekstra

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Plaza de Espana

RobHoekstra

Dit plaza de Espana is een van de meest herkenbare pleinen van Sevilla. Het lijkt ouder dan het in werkelijkheid is. (Vind ik altijd jammer om te lezen/horen ;-) maar desalniettemin leuk om te zien.Ik heb de foto een bewerking meegegeven zoals je ziet want in kleur vond ik hem saaier.

'552685' door CDahlkamp '552685' door CDahlkamp

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Metrosol Parasol ofwe

CDahlkamp

Metropol Parasol is een opvallende, moderne houten constructie op de Plaza de Encarnación in Sevilla. Het project, ook bekend als 'las Setas' (de paddestoelen), is een multifunctioneel gebouw naar een ontwerp van architect Jürgen Mayer. Het bestaat uit vier niveau's. Ondergronds, op 5 meter heb je het Antiquarium: een collectie van archeologische vondsten uit de Romeinse (1e-6e eeuw na Chr.) en Almohade tijd (11e-13e eeuw),  midden in de binnenstad van Sevilla. Op straatniveau heb je een groenten- en fruitmarkt met daarboven een groot plein van 3500 m2 voor culturele evenementen als concerten, en dergelijke. Helemaal boven op het bouwwerk (op ongeveer 28,5 meter hoogte) is een wandelpad gemaakt. Vanaf dit pad heb je een prachtig uitzicht over het centrum van Sevilla. Langs het pad zijn bordjes geplaatst waarop je kunt lezen wat je allemaal kunt zien. De houten structuur van 'de paddestoelen' van Metropol Parasol is heel apart en origineel. In het gebouw zijn ook enkele horeca-gelegenheden waar je terecht kan voor het nuttigen van een drankje met een tapa (romantisch...). De moeite van een bezoek zeker waard!  Geopend van 10.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 23.00 uur.  De entree bedraagt €3,- inclusief een drankje op de bovenverdieping, alwaar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de stad.

'431232' door ejbaaijens '431232' door ejbaaijens

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

In bad

ejbaaijens

Vanuit de tuinen van het paleis Alcazar in Sevilla kun je een trap naar beneden om de ondergrondse baden te bekijken. Dit bad wordt gevuld met regenwater. Ik vond het wel een sfeervolle plek om in bad te gaan.