Sevilla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Iberico ham

Sevilla,
Spanje


Jamon Iberico of Iberische Ham is de gezouten, gerijpte en aan de lucht gedroogde ham van het zwart Iberische varken. Deze exclusieve lekkernij wordt als tapa gegeten in dunne plakjes, vaak op een lekker knapperig stukje stokbrood. De Iberico Ham is een bij de wet beschermd product en wordt ook wel "Pata Negra" genoemd, wat "zwarte poot" betekent.
In Spanje wordt ham ingedeeld naar ras van het varken, de soort voeding voordat het dier geslacht wordt, de bereidingswijze, en de regio.
De twee belangrijkste stammen van varkensrassen in Spanje zijn het gewone witte varken en het zwarte Iberische varken. Binnen elk van deze twee stammen bestaan weer verschillende rassen, allemaal met hun eigen specifieke kenmerken, net zoals er ook verschillende terrier rassen zijn.
Het verschil tussen Serrano Ham en Iberico Ham is dat Serrano Ham afkomstig is van het gewone witte varken, terwijl - bij de wet - een ham alleen een Iberico Ham genoemd mag worden als hij afkomstig is van een minstens 75% raszuiver Iberico varken.Het zijn deze eikenbomen die het zwarte Spaanse varken met de Dehesa verbinden. Varkens zijn dol op eikels, en daar zijn er bijna elke herfst genoeg van om de varkens zich rond van te laten eten. Elk jaar mesten de Iberico varkens zichzelf vet, en dit dieet van eikels zorgt voor een hoog gehalte aan onverzadigd vetten in het Iberico vlees.