Sevilla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Flamenco jurken cultureel efrgoed

Sevilla,
Spanje


Samen met onze dochter maak ik een stedentrip naar Sevilla. We huren er een fiets en genieten er van het heerlijke voorjaarszonnetje en de overheerlijke tapa's.
Daarnaast vergapen we ons aan de etalages met de prachtige flamenco jurken, in deze winkel in gele tinten. Op menig plein komen we de danseressen tegen en genieten we van de prachtige dans en muziek.De flamenco wordt beschouwd als deel van de algemene Spaanse cultuur en in 2010 door de UNESCO erkend als Wereld Erfgoed.

De traditionele Spaanse kledij wordt nog steeds gebruikt voor speciale gelegenheden. Flamenco danseressen dragen nog steeds hun typisch Spaanse jurken in rood, zwart of wit met hun haar in een knot en een roos achter hun oor. De mannelijke Flamencodansers dragen traditionele kostuums die bestaan uit zwarte of rode overhemden met een klassieke broek.
Een groot deel van de traditionele Spaanse kledij is voor speciale gelegenheden en feesten. De meest voorkomende stukken die ook vandaag de dag nog gebruikt worden zijn: de mantilla, de peineta en het gilet. De mantilla is een traditioneel Spaanse sluier die vaak tijdens religieuze feesten en Spaanse bruiloften gedragen wordt. Het is een lichte sjaal van kant of zijde die over het hoofd en/of schouders gedragen wordt. De peineta is een grote, decoratieve kam die in het haar geplaatst wordt om de mantilla vast te houden. Het is een bruinachtige kam met een speciaal uiterlijk en lange pinnen om de sluier nog hoger te maken. Het wordt gebruikt bij speciale gelegenheden en is eeuwen geleden ontstaan waardoor het een traditioneel stukje Spaanse kledij is. De Spaanse gilet komt van het Spaanse woord jileco, orchaleco in het moderne Spaans. Het is een mouwloze jas en een belangrijk stuk in de traditionele kledij. In de 19e eeuw was het een geborduurd lijfje in de vorm van het body gedeelte van een jas, gebruikt voor nette gelegenheden. Tegenwoordig worden ze gebruikt voor extra warmte buitenshuis.(bron;donquijote.nl)