Santiago de Compostela

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klaar voor de Botafumeiro

Santiago de Compostela,
Spanje


Een kathedraal vol toeristen en pelgrims. Ze zitten klaar voor het slingeren van de Botafumeiro. Helaas mocht er niet geflitst worden. Maar dit sfeerbeeld wil ik jullie toch graag laten zien. Wat een spektakel was dit!

De info hier onder komt voor een groot deel van Wikipedia. Beter kan ik het zelf niet uitleggen:

De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt aan het einde van de pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago de Compostella.

Het vat is 1,50 meter hoog en weegt ca. 53 kg. Het wordt voor de viering gevuld met houtskool en wierook en hangt aan een lang touw. Na de communie wordt de wierook ontstoken en wordt het vat door acht kerkdienaren in beweging gebracht. Daarbij slingert de Botafumeiro op spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter.

Volgens overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en onwelriekende geuren van de pelgrims, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie. (Voor groepen gelovigen gebeurt het tijdens een mis soms ook tegen betaling van 300 euro .....)

Het is voor bezoekers altijd een verrassing of ze de Botafumeiro in bedrijf zien, want van tevoren wordt niet bekendgemaakt of de viering al dan niet plaats zal vinden. Ik had echt mazzel, want op zondag 8 mei 2016 ging het grote vat zowel bij de mis van 10 uur als die van 12 uur prachtig heen en weer.

Als je de foto uitvergroot zie je de Botafumeiro net boven het hek nog hangen.