Santiago de Compostela

Zelf een keer een pelgrimsroute volgen moet een onvergetelijke ervaring zijn. Vanuit Nederland kun je een tocht maken helemaal naar Santiago de Compostela, waar een van de bekendste bedevaartsoorden ligt: Santiago de Compostela. De tocht is afhankelijk van de gekozen route 2000 tot 3000 kilometer lang, je zult er dus wel wat voor over moeten hebben om uiteindelijk samen met pelgrims uit heel Europa het doel te bereiken.

Informatie over Santiago de Compostela

Beste foto's & tips van Santiago de Compostela

'511149' door vulture1960 '511149' door vulture1960

SpanjeSantiago de Compostela

SpanjeSantiago de Compostela

Kerk in Santiago de..

vulture1960

Verder is het ook een gezellig stadje met zijn vele smalle straatjes, ook leuk voor een bezoek is de plaatselijke markt. De Kathedraal is een beroemde toeristische attractie. Maar ook deze kerk mag er wezen. De stad staat bekend als bedevaartsoort.

'529691' door Fransvdg '529691' door Fransvdg

SpanjeSantiago de Compostela

SpanjeSantiago de Compostela

Klaar voor de...Botaf

Fransvdg

Een kathedraal vol toeristen en pelgrims. Ze zitten klaar voor het slingeren van de Botafumeiro. Helaas mocht er niet geflitst worden. Maar dit sfeerbeeld wil ik jullie toch graag laten zien. Wat een spektakel was dit! De info hier onder komt voor een groot deel van Wikipedia. Beter kan ik het zelf niet uitleggen: De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt aan het einde van de pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago de Compostella. Het vat is 1,50 meter hoog en weegt ca. 53 kg. Het wordt voor de viering gevuld met houtskool en wierook en hangt aan een lang touw. Na de communie wordt de wierook ontstoken en wordt het vat door acht kerkdienaren in beweging gebracht. Daarbij slingert de Botafumeiro op spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter. Volgens overlevering dient de Botafumeiro om de lucht in de kathedraal te zuiveren van onreinheden en onwelriekende geuren van de pelgrims, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie. (Voor groepen gelovigen gebeurt het tijdens een mis soms ook tegen betaling van 300 euro .....) Het is voor bezoekers altijd een verrassing of ze de Botafumeiro in bedrijf zien, want van tevoren wordt niet bekendgemaakt of de viering al dan niet plaats zal vinden. Ik had echt mazzel, want op zondag 8 mei 2016 ging het grote vat zowel bij de mis van 10 uur als die van 12 uur prachtig heen en weer. Als je de foto uitvergroot zie je de Botafumeiro net boven het hek nog hangen.

'512188' door marjolijn '512188' door marjolijn

SpanjeSantiago de Compostela

SpanjeSantiago de Compostela

We zijn er bijna!

marjolijn

Op Monte do Gozo, iets buiten Santiago de Compostela, zien de pelgrims voor het eerst de torens van de kathedraal. Het is dan nog ongeveer een uur lopen naar de kathedraal, het eindpunt van de pelgrimstocht naar het graf van Jacobus. Sinds 1993 is hier een groot complex ontwikkeld, met bungalows en een camping voor de pelgrims, een groot auditorium, en een medische post. Ik was er voor 1993 al eens geweest, wat een verandering! Ook deze meer dan manshoge monumentale beelden vind je er. De rode zakdoekjes heb ik ze dus niet omgeknoopt, daarvoor had ik een ladder mee moeten nemen.

Laat kaart zien