Madrid

'421170' door Fransvdg '421170' door Fransvdg

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Palacio de Cristal

Fransvdg

In het Parque del Buen Retiro staat sinds 1887 dit fraaie Palacio de Cristal. Het werd gebouwd om tropische planten in tentoon te stellen. Het park was ooit het privépark van de koninklijke familie, maar is sinds 1869 opengesteld voor het publiek.

'452540' door silly '452540' door silly

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Badderen

silly

Afgelopen weekend hebben wij heerlijk genoten van de prachtige stad "Madrid" het was zo rond de 24 graden een zomerse herfstdag, mijn oog viel op de fontein voor het koninklijke paleis, hier vlogen musjes af en aan om heerlijk te badderen..

'508296' door Fransvdg '508296' door Fransvdg

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Het stadhuis van...Ma

Fransvdg

Het Palacio de Cibeles, voorheen Palacio de Comunicaciones, is sinds 2007 het stadhuis van Madrid. Oorspronkelijk was het hoofdkwartier van de postdienst. Bij een stadswandeling raad ik je aan om ook deze (qua verkeer drukke) plek te bezoeken.

'452306' door silly '452306' door silly

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

De Almudena-kathedraa

silly

De Almudena-kathedraal is het belangrijkste religieuze gebouw van Madrid en de eerste kathedraal gewijd buiten Rome. Op 15 juni 1993 werd de kathedraal ingewijd door paus Johannes Paulus II. De kathedraal is gelegen in de voorkant van het Koninklijk Paleis en heeft een totaal van 104m lang en 76m breed. De centrale koepel heeft een diameter van 20 meter.

'232384' door whelder '232384' door whelder

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Typisch

whelder

Het interieur van de kathedraal van Madrid heeft typische plafondschilderingen. Het is trouwens een raar verhaal met die kathedraal. Elke zichzelf respecterende stad van enige omvang in de katholieke wereld heeft meestal een kathedraal van hoge ouderdom met veel kunstschatten. Zo niet Madrid. De kathedraal is begonnen en in 1880 en voltooid in 1992. Toch heeft het langgerekte buwwerk wel wat.

'453803' door silly '453803' door silly

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Metropolis

silly

Het Edifico Metrópolis gebouw in Madrid is één van de mooiste van de stad. Het gebouw dat gelegen is aan het uiteinde van de Gran Vía dateert uit 1907 en is onderleiding van Jules and Raymond Février gebouwd als verzekeringsgebouw van Unión y el Fenix Español. De twee Fransen hadden toestemming gekregen tot de bouw van het gebouw na de gewonnen ontwerpwedstrijd. Wat direct opvalt aan dit gebouw is de prachtige koepel die met bladgoud is versierd. In 1972 is op het dak van de koepel een standbeeld neergezet van godin Victoria.

'307363' door herman m '307363' door herman m

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Filips II

herman m

Het Escorial is het immense abdijcomplex van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Escorial is een complex van ongeveer 200 m in het vierkant, op een eenzaam bergachtig terrein, dat voldeed aan alle noodzakelijke voorwaarden voor Filips' streng-religieuze opvatting van het koningschap: een centrale binnenplaats beheerst door een kerk met een koepel, aan de ene kant geflankeerd door een klooster en aan de andere kant door een seminarie en koninklijke vertrekken.Het complex is 13 hectare groot met meer dan 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 4000 kamers, 16 kilometer gangen en maar liefst 86 trapzalen. Filips II liet het Escorial bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader en een plek waar hij zich kon terugtrekken.

'419299' door agrotewal '419299' door agrotewal

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Plaza Mayor de Madrid

agrotewal

Het Plaza Mayor is aangelegd tijdens de Habsburgse periode en is een centraal gelegen plein in de stad Madrid, Spanje. Het Plaza Mayor is rechthoekig van vorm en meet 129 bij 94 meter, en wordt omringd door woonhuizen van 4 verdiepingen met 237 balkons met uitzicht op het plein. (bron Wikipedia)

'422512' door manongort '422512' door manongort

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Klederdracht

manongort

Deze vrolijke dames in klederdracht kwamen we tegen op het Plaza Mayor in Madrid. Ze waren op weg naar een feest en wilden maar al te graag hun fraaie kleding aan de toeristen laten zien.

'234277' door herman m '234277' door herman m

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Abdij-mausoleum

herman m

Het Escorial (1563-1584) is het immense abdijcomplex van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, ongeveer 45 kilometer ten noordwesten van Madrid. Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De herinnering aan de gekwelde vorst, de echte "zwijger" van zijn eeuw, zal vooral bewaard blijven in dit uitgestrekte gebouwencomplex in San Lorenzo de El Escorial, in 1559 begonnen door Juan Bautista de Toledo en voortgezet door Juan de Herrera.Lange tijd werd dit abdij-mausoleum gezien als een toonbeeld van een fanaticus die vooral bekendstond om de onoverwinnelijke Armada. Anderen zagen het als een overblijvend symbool van de Inquisitie. Wie door de symboliek heen kijkt, ziet een buitengewoon staaltje architectuur.

'421377' door Fransvdg '421377' door Fransvdg

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Nog een keer koning..

Fransvdg

Deze foto maakte ik in de fraaie Santa María la Real de La Almudena, de katholieke kathedraal van Madrid. Deze kathedraal werd op 15 juni 1993 door Paus Johannes Paulus II gewijd en is dus behoorlijk modern. Hier zie je het hoofdaltaar en daaronder het grafmonument voor koning Alfonso XII, die jullie op mijn vorige foto als ruiter in het park hebben gezien. In dit grafmonument ligt hij samen met zijn eerste vrouw Maria de las Mercedes, die al op 18 jarige leeftijd overleed. Ook aan TBC.

'421355' door Fransvdg '421355' door Fransvdg

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Alfonso XII

Fransvdg

Dit is een ander deel van het grote Parque del Buen Retiro in Madrid. Hier staat het imposante ruiterstandbeeld van koning Alfonso XII, die in 1874 na een staatsgreep die de monarchie in Spanje herstelde. De steun voor zijn koningschap groeide steeds meer totdat hij in 1885 op 27 jarige leeftijd aan de tuberculose stierf. De meeste mensen hier kijken weinig naar Alfonso. Ze komen liever roeien........

'553136' door manuele '553136' door manuele

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Blinkend gepoetst ..

manuele

De wisseling van de koninklijke wacht aan het Palacio Real is een gekend en zeer opvallend spektakel waar de toeristen en de Madrilenen massaal naar komen kijken. We hadden het geluk er toevallig die dag langs te komen, de eerste woensdag van de maand (niet in juli en augustus) om 12u. Als je voor het paleis staat op de brede Calle Bailén, of vanop de Plaza Oriente, kan je de optocht zien aankomen, compleet met harmonie, paarden en karren. Op zich al heel leuk om naar te kijken met de rode en blauwe uniformkleuren, de pluimen, kwastjes en hoeden, de prachtige paarden en de oogverblindend gepoetste harnassen .. Je ziet de Plaza Oriente weerspiegeld in de harnassen ..

'460406' door Fransvdg '460406' door Fransvdg

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Happy

Fransvdg

Na een avondje genieten in Madrid kwam ik vlak bij mijn overnachtingsadres deze man tegen. Hij lag heel relaxt op zijn scooter, peuk en biertje erbij. Het zou mijn ideale chill-plek niet zijn. Maar hij dacht daar anders over. Een foto maken was geen probleem voor hem. Het is wel makkelijk voor me om nu over te stappen naar de film Happy, een documentaire uit 2011. Dat is een onderzoek naar het menselijk geluk door middel van interviews met mensen uit alle lagen van de bevolking in 14 verschillende landen. Daar zou deze man ook prima in passen, denk ik. Natuurlijk hebben we ook nog de song Don’t Worry, Be Happy, van Bobby McFerrin uit 1988. Dat nummer is in verschillende films gebruikt. (O.a. in The Fresh Prince of Bel-Air ,The Simpsons en Cocktail.) Met dank aan Wikipedia.

'232273' door herman m '232273' door herman m

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Meseta

herman m

Vanuit het vliegtuig vlak voordat de landing op de internationale luchthaven Barajas van Madrid wordt ingezet, heb je een goed overzicht op het geërodeerde landschap, dat onderdeel uitmaakt van de Spaanse hoogvlakte ofwel Meseta. Bijna driekwart van Spanje bestaat uit deze centrale hoogvlakte met een hoogte variërend van 600 tot 1000 meter. Deze Spaanse hoogvlakte wordt doorsneden door het Castiliaans scheidingsgebergte en is omgeven door andere bergketens: in het noorden het Cantabrisch gebergte, in het oosten het Iberisch randgebergte, in het zuidoosten het Andalusisch gebergte (ook wel: Betische Cordillera) met als hoogste deel de Sierra Nevada. Centraal op de hoogvlakte ligt Madrid, de hoogstgelegen hoofdstad van Europa.

'553491' door manuele '553491' door manuele

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Gran Via

manuele

Eén van de meest bekende plekjes in Madrid is toch wel de Gran Via, met het prachtige Metropolis gebouw; de Gran Via werd reeds vanaf 1910 aangelegd. Hij loopt van oost naar west dwars door de stad. Het is een canyon van betonnen hoogbouw in hedonistische Amerikaanse stijl. De Gran Via is uitgesproken kosmopolitisch maar ga een klein stukje de aangrenzende smalle straatjes in en je ziet een heel andere wereld : de kleurrijke en rumoerige wijken van de autochtone Madrilenen. Veel panden op de Gran Via zijn fraai versierd met art nouveau details, waaronder het gebouw waarin een Mc Donalds is gevestigd (zie latere foto). Het Metropolisgebouw is gevestigd op de splitsing van de Gran Via met de Calle de Alcalà (een detailfoto van zijn prachtige met bladgoud versierde koepel post ik later ook nog). Andere mooie bouwwerken hier zijn het Efidicio Téléfonica met zijn reusachtige rode klok, het Efidicio Carrion, en de Banco de Espana. Als je over de Gran Via loopt, mag je dus niet vergeten om ook omhoog te kijken :-)

'342027' door herman m '342027' door herman m

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Madrid

herman m

Een luchtopname van de Spaanse hoofdstad Madrid, kort vóór de landing op de internationale luchthaven Barajas. De stad heeft een inwonertal van bijna 3,5 miljoen. Met de voorsteden erbij telt de stad zelfs ruim 6 miljoen inwoners. Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real, ofwel het Koninklijk Paleis, het Retiropark (waarvan een deel rechtsonder zichtbaar) , het beroemde Museo del Prado (het middelste gebouw op de voorgrond). Verder is nog zichtbaar het Palacio de Comunicaciones aan het Plaza de Cibeles (rechtsmidden van de foto, het gebouw met de witte toren). Het verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer, station Atocha, is ook nog net te zien (linker hoek onderzijde). Madrid bezoeken betekent ondergedompeld worden in een rijke geschiedenis en boeiende cultuur, afgewisseld met indrukwekkende architectuur, sfeervolle straten en gezellige pleinen, kortom ingrediënten voor een aantrekkelijke stedentrip.

'454304' door silly '454304' door silly

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Speelplaats birds vie

silly

In Madrid bezochten wij het prachtige Reine Sofia museum. Met een glazen lift gingen we naar de volgende etage, ik keek naar beneden en zag deze kinderen spelen op de speelplaats in mooie schooluniformpjes, ze hadden net het museum bezocht ...

'553516' door manuele '553516' door manuele

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Koepel in bladgoud

manuele

Op de foto de koepel van het bekende en monumentale Efidicio Metropolis op de Gran Via in Madrid. Dit architectonisch juweeltje is ontworpen door de broers Jules en Raymond Fevrier in Beaux-Arts stijl (zie ook mijn vorige foto); de broers waren Fransmannen wat de voor die tijd ongebruikelijke stijl verklaart. De koepel is bekleed met 30 000 bladgouden bladeren van 24 karaat; op de hoek staan 8 zuilen, met daarboven 4 beelden die de landbouw, mijnbouw, industrie en handel representeren. Bovenop de Metropolis staat een standbeeld van Victoria, de gevleugelde godin van de overwinning uit de Romeinse mythologie. Tip : het gebouw wordt 's avonds met 205 lampen verlicht, dat maakt het ook erg de moeite om het in het donker te bekijken!

'553721' door manuele '553721' door manuele

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Prado

manuele

De eerlijkheid gebiedt me om toch ook een woordje te zeggen over Spanje's nationale trots, het Museo del Prado. Het museum herbergt 1 van de rijkste en belangrijkste kunstcollecties van de wereld en de auteur Rubén Amon beschrijft in een boek het Prado als een "spiegel van de geschiedenis van Spanje". Het is quasi onmogelijk om de hele collectie volledig te bekijken op 1 dag, het is het beste om er een stroming uit te kiezen die je het meeste interesseert : de Spaanse gotiek, de Italiaanse renaissance (Titaan), de Spaanse barok (Ribera, Murillo, Velasquez), de andere Europese schilders (Rubens, Bosch, Breugel en Van Dyck) of de uitgebreide collectie van Goya en El Greco. Kortom, een museum waar de liefhebber van klassieke schilderskunst volledig aan zijn trekken komt. De foto is genomen in de Rubenszaal (vermits ik Belgische ben, kon ik deze niet negeren :-) en er hangt nog een anekdote aan vast : toen we binnenkwamen moesten onze jassen en tassen gescand worden ivm de veiligheid en ik vroeg aan de bewaker of ik mocht fotograferen. Ja, zei deze, maar je mag niet flitsen. Dus toen ik in de zaal van Rubens was, dacht ik toch even het interieur op de foto te zetten, en dat lukte vlotjes. Maar toen ik enkele minuten later, voor de 2de keer mijn fototoestel voor mijn oog bracht, brak de hel los .. er kwam een Spaanse opzichtster met heel veel lawaai en geroep en getier naar mij toe (je snapt meteen de betekenis van "Spaanse furie"), ze schold me uit en eiste dat ik de foto zou verwijderen. Mijn verklaring dat de bewaker had gezegd dat het mocht, hielp niet, integendeel, toen werd ik ook nog van liegen beschuldigd .. je snapt natuurlijk dat ik van het hele museum meteen méér dan genoeg had! Maar de foto die ik eerst had genomen, die heb ik natuurlijk niet verwijderd :-) Geef mij dan maar het Reina Sofia museum : veel mooiere schilderijen én geen brutale en agressieve bewakers ..

'553054' door manuele '553054' door manuele

SpanjeMadrid

SpanjeMadrid

Chillen in La Latina

manuele

Een groepje jongeren zit te chillen op "hun" plekje : een stukje Madrid, in de volkswijk La Latina, helemaal ingericht en gedecoreerd met knappe street art .. wat zou ik nu graag jong geweest zijn en er bij gaan zitten :-)