Madrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gran Via

Madrid,
Spanje


Eén van de meest bekende plekjes in Madrid is toch wel de Gran Via, met het prachtige Metropolis gebouw; de Gran Via werd reeds vanaf 1910 aangelegd. Hij loopt van oost naar west dwars door de stad. Het is een canyon van betonnen hoogbouw in hedonistische Amerikaanse stijl. De Gran Via is uitgesproken kosmopolitisch maar ga een klein stukje de aangrenzende smalle straatjes in en je ziet een heel andere wereld : de kleurrijke en rumoerige wijken van de autochtone Madrilenen.
Veel panden op de Gran Via zijn fraai versierd met art nouveau details, waaronder het gebouw waarin een Mc Donalds is gevestigd (zie latere foto). Het Metropolisgebouw is gevestigd op de splitsing van de Gran Via met de Calle de Alcalà (een detailfoto van zijn prachtige met bladgoud versierde koepel post ik later ook nog).
Andere mooie bouwwerken hier zijn het Efidicio Téléfonica met zijn reusachtige rode klok, het Efidicio Carrion, en de Banco de Espana. Als je over de Gran Via loopt, mag je dus niet vergeten om ook omhoog te kijken :-)