Ibiza

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Diverse Sa Caleta!

Ibiza,
Spanje


[url="http://www.panoramicearth.com/1318/Ibiza/Sa_Caleta" target="_blank"]Sa Caleta[/url] is een plekje op het eiland waar je op meerdere manieren kunt vermaken, fotogeniek, archeologie, luieren, eten, ruines en gewoon genieten.

Zoek je archeologie bezoek dan de ruines van de Feniciërs, een nederzetting uit de 8e eeuw voor Christus. Persoonlijk was ik wat teleurgesteld want het is in mijn ogen te mooi opgeknapt waardoor de authentieke oudheid verloren is gegaan. Voor de liefhebber zeker interessant. Ongeveer 200 jaar later verlieten de Feniciërs deze locatie om Ibiza stad te stichten. De locatie behoort tot het Werelderfgoed. Als je er rondloopt bewonder de mooi kustlijn, zo gek waren die Feniciërs niet met hun locatie keuze. In de naastgelegen baai zijn diverse boothuizen te zien.

Terug lopend naar het strand kom je langs de vergane glorie van een oude militaire basis. In 1940 was de [url="http://www.geocities.com/wmfanr1/WMF_2003_3.PDF" target="_blank"]Kustbatterij N-52 [/url]gestationeerd bij Sa Caleta. Gebouwd en gebruikt voornamelijk voor de kustbewaking tijdens de 2e wereld oorlog. Naast de gebouwen ook diverse bunkers die met elkaar zijn verbonden door ondergrondse gangen. O.a. waren er twee kanonnen (of mitrailleurs??) van het type Vickers voor de kustbewaking. In 1956 moesten de kanonnen bijgesteld worden omdat de klif begon af te brokkelen. Het verval lijkt opgepimpt door de ruimschoots aanwezige graffiti.

Na je ontdekkingstocht strijk neer bij de authentieke Spaanse Chiringuitos (kleine strandeettentje) restaurant Sa Caleta. Geniet van het uitzicht, het strand, de baai en de klif onder het genot van een drankje een heerlijke lunch aan zee (gespecialiseerd in vis). Het gehele jaar geopend tot 17 uur en frequent bezocht door de eiland bewoners zelf.

Natuurlijk is er hier ook het strand waar je je lijf lekker kunt laten strelen door de Middenlandsezee zon na een verfrissing door het helder blauwe water. De achterliggende klifwand zorgt dat het een fotogenieke plek is. Het water is lang ondiep dus ook geschikt voor kinderen.