Granada

'355027' door PaulHoo '355027' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Alhambra details:...h

PaulHoo

10 jaar geleden was ik ook in het Alhambra, toen nog niet in het bezit van een digitale camera, laat staan een spiegelreflex. Wat me destijds goed was bijgebleven zijn de fraaie bogen met de zogeheten honingraatstructuur. 10 jaar later met goede camera en voor het eerst met nieuw aangeschafte externe flitser een poging gewaagd deze opnieuw vast te leggen.

'457250' door jacomien '457250' door jacomien

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Sala de la Justicia

jacomien

Veel toeristen zijn er als ik het Nasriden paleis bezoek. het is dan ook moeilijk om foto's te kunnen maken zonder mensen er op. Zo lang het geen korte broeken zijn vin d ik het niet erg. Die ene korte broek denk ik daarom maar even weg want de andere twee mensen vind ik helemaal passen in dit geheel. Op de foto is een prachtig bouwwerk te zien: de ingang naar de Sala de la Justitia. Wellicht de zaal van de rechtspraak.

'546051' door neretslok '546051' door neretslok

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Herfst in Granada

neretslok

Aan de Spaanse Middellandse Zeekust zie je nauwelijks dat het herfst is en ook de herfstkleuren ontbreken. Anders is dat in het binnenland, waar de temperaturen nu dalen tot dichtbij het vriespunt. In Granada waren de herfstkleuren er al volop. In de tuinen van het Ahambra leverde dat dit plaatje op.

'376134' door andresenmarianne '376134' door andresenmarianne

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Sacromonte...(Grotwon

andresenmarianne

Sacromonte is de oude gitanobuurt van Granada (de Spaanse zigeuners,) woonden in grotwoningen die ze uit de hellingen van de heuvel hakten. Men dacht dat die heuvel heilig was omdat schattenjagers in de 15de eeuw in een van de grotten beenderen vonden, waarvan men dacht dat ze aan San Cecilio behoorden, de patroonheilige van de stad Sacromonte is een wijk in Granada die zijn naam ontleent aan de Sacromonte-abdij. Die werd in 1600 gesticht op de heuvel Valparaiso

'488473' door Dirk-Jan '488473' door Dirk-Jan

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Granada

Dirk-Jan

Granada is de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba. De stad ligt op 738 meter boven zeeniveau, aan de voet van de Sierra Nevada. Op een heuvel boven de stad bevindt zich een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra. Vanaf het hoogste punt hiervan (de Torre de Comares) heb je een verbluffend uitzicht over de prachtige stad beneden.

'354714' door PaulHoo '354714' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Balkons @ Plaza Isabe

PaulHoo

Op de Plaza Isabel La Catolica bevindt zich een enorm beeld van Columbus die een contract tekent met koningin Isabel voor bezoek van America in 1492. Deze wordt omringd door een fontijn die 's avonds mooi verlicht is. Minstens even indrukwekkend vind ik dit prachtige pand dat er schuin achterligt. Lijkt me best leuk om hier te wonen en uitzicht te hebben op de processies gedurende Semana Santa. Ach ja, even verder dromen...

'354864' door PaulHoo '354864' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Reflectie @ Alhambra

PaulHoo

Ondanks dat wij voor onze reis naar Granada geen kaartjes voor het Alhambra hadden geregeld, konden we, mede op advies van RR'ers Adelheid en Corrie, toch nog snel kaartjes reserveren direct toen we de stad binnenkwamen. In had het Alhambra 10 jaar geleden al gezien maar indrukwekkend blijft dit complex. Helaas zijn foto's nauwelijks mogelijk zonder er andere toeristen op vast te leggen.

'461701' door ardbodewes '461701' door ardbodewes

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Doorkijkje in...Andal

ardbodewes

We hebben een geweldige rondreis gemaakt door Andalusie. Het landschap viel wat tegen maar de oude architectuur is prachtig. Echt de moeite waard. Granada en Cordoba waren bijzonder

'484303' door harfra '484303' door harfra

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Mooi oude dag

harfra

Wandelend door de straatjes van Guadix in de provincie Granada, zagen we deze twee bejaarde inwoners lekker voor hun huisje genieten van hun oude dag. Ik probeerde zo onopvallend mogelijk een foto te maken maar oma had ons al snel in de smiezen. Of dit nog niet genoeg was, ging ze dat ook nog eens doorvertellen aan opa…. Toen we even later voorbij liepen, werden we toch nog vriendelijk begroet.

'462475' door jysta '462475' door jysta

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Alhambra van Granada

jysta

Een bezoek aan het Alhambra van Granada is een absolute must als je in Andalusië bent. Erg toeristisch oke, maar in voor en naseizoen prima te doen. Ook de tuinen zijn de moeite waard en daar is deze foto dan ook genomen. In de tuin staat de Parador; het vroegere klooster van St. Franciscus, waar koningen werden begraven.

'355007' door PaulHoo '355007' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Bellen met God

PaulHoo

'Bellen met God' was de gedachte die ik had voor de titel toen ik anderhalve week geleden deze foto maakte. Misschien leuk om te verzinnen waar het gesprek over ging? (Ellen, Els, Pieneke en Natasja, hoop dat jullie me vergeven dat ik na het plaatsen van zoveel mannen weer even de afwisseling opzoek ;) ?)

'421188' door agrotewal '421188' door agrotewal

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Na het Alhambra

agrotewal

Wanneer je het mooie complex Alhambra verlaat, heb je alle kans dat je in dit schilderachtige straatje uit komt. Het is een prachtige wandeling om dan door deze straatjes terug te lopen naar het centrum. ( ik heb net een tip geplaatst om op een simpele manier de rijen bij de kassa van het Alhambra te ontlopen).

'432127' door silly '432127' door silly

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Magisch!

silly

Het Alhambra in Granada is geweldig en een must om te zien, wat een overweldigende magische schoonheid!Ik had het geluk om heel even op deze plek alleen te zijn om deze foto te schieten , duizenden toeristen bezoeken deze plek dagelijks! Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada.Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg er zorg voor dat wat nu rest bleef bestaan.

'499437' door silly '499437' door silly

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Zicht op Sacromonte

silly

Wij bezochten het Alhambra, en moesten erg lang in een rij wachten , totdat er niet meer mensen naar binnen mochten en een bepaalt aantal bereikt was. Het allerbeste kun je weken vooraf kaarten op internet bestellen, zodat veel wachttijd bespaart blijft. Dit is vanaf het Alhambra zicht op de wijk Sacromonte , Door heel Granada zijn de overblijfselen te zien van de vele verschillende culturen die in de stad hebben gewoond. Naast de vele Arabische en Christelijke invloeden zijn in de wijk Sacromonte de invloeden van de Spaanse zigeuners terug te vinden.(groter bekijken is mooier)

'354624' door PaulHoo '354624' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Cleopatra @ Processie

PaulHoo

Deze dame die meeliep in de processie deed me, vanwege de makeup rond haar ogen, denken aan een Spaanse versie van Cleopatra. De zwarte doeken op de kroontjes is bij deze vrouwen volgens mij min of meer hetzelfde maar de haardracht verschilt.

'223439' door jvanmoorsel '223439' door jvanmoorsel

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Doorkijkje

jvanmoorsel

Vanuit een doorkijkje in het prachtige Alhambra heb je dit uitzicht over een gedeelte van de wijk El Albaicín. Dit is de oude Arabische wijk van Granada. Vroeger stonden hier vele moskeeën, maar later zijn op de meeste van deze plekken kerken gebouwd. Deze kerken bevatten soms noch wel Arabische elementen qua architectuur. Het Albaicín is een groot doolhof met vele kleine steegjes, straatjes, pleintjes en witgekalkte huizen.

'488935' door Dirk-Jan '488935' door Dirk-Jan

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Kathedraal van Granad

Dirk-Jan

Het bekendste monument van Granada is vanzelfsprekend het Alhambra. De stad heeft echter ook een schitterende kathedraal, die voornamelijk in renaissancestijl is gebouwd. Het imposante bouwwerk is 115 meter lang en 67 meter breed en is gewijd aan de Maagd van de Incarnatie (de menswording van Jezus Christus).

'354449' door PaulHoo '354449' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Processie - details..

PaulHoo

De mooi uitgedoste dames tijdens de processies dragen kanten handschoentjes waarin ze een gebedsketting vasthouden. Op deze detailfoto zie je ook mooi het geknoopte koord waaraan een broche vastzit. Ik weet niet of elke kerk zijn eigen broches heeft.

'500808' door JannavEek '500808' door JannavEek

SpanjeGranada

SpanjeGranada

De Alcazaba

JannavEek

De verschillende paleizen, zalen, torens en patio’s van het Alhambra geven je bijna allemaal een fantastisch uitzicht over de stad. Mijn favoriete uitkijkplaats in het Alhambra is vanaf de torens van het onneembare fort Alcazaba omdat hier de toppen van de Sierra Nevadas te zien zijn en het licht er beter lijkt. Op de foto kijk je op het centrale gedeelte van het Alcazaba waar het legerkwartier was, op de ruïnes van de stenen huizen waar de soldaten verbleven Voor de Moren in de elfde eeuw was het niet voor het mooie maar van strategisch belang de omgeving goed in zicht te hebben. (vóór 1492 was Granada in handen van de Arabieren - Moren). .

'492067' door Zandkorrel '492067' door Zandkorrel

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Passie

Zandkorrel

Tijdens mijn rondreis door Andalusië bezocht ik ook, voor de tweede keer, een flamencovoorstelling in Granada. Op dezelfde plek, een klein 'tablao' (theater) in de wijk Albaicín, met deels dezelfde danseressen. De danseres op de foto was er vorige keer niet bij. Ze viel me nu direct op vanwege haar felle blikken - de passie was duidelijk zichtbaar.

'373880' door PaulHoo '373880' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Keramiek naambordje

PaulHoo

Wij hebben hier in Nederland vaak van die saaie rechthoekige bordjes voor de straatnamen, naambordjes op huizen wel al iets afwisselender maar dit fraai beschilderde keramiek zoals ik in Granada aantrof maar weinig.

'412276' door corriedewinter '412276' door corriedewinter

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Het Alhambra...weersp

corriedewinter

Het Alhambra (eigenlijk een stad in een stad) werd aangelegd door de kaliefen tijdens de heerschappij van de Nasriden in de 13e en 14e eeuw. Ze wilden niet laten weten dat hun macht verminderde en bouwden een fort met torens (het Alcazabada) Ook maakten ze een paradijs op aarde: het Generalife (de tuin der tuinen) Wij gaan 's morgens vroeg eerst de tuinen in (nog lekker koel en rustig) en daarna bezoeken we de paleizen. Wat een pracht en praal heb je daar en dat alles is met eenvoudige materialen bereikt! Hier sta ik bij de Patio de Arrayane, een rechthoekige vijver in het hart van het fort, waarin je de omringende zalen gereflecteerd ziet. Op de voorgrond stroomt water het bassin in.

'354885' door PaulHoo '354885' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Spaanse schone @...Pr

PaulHoo

Semana Santa, de heilige week voorafgaand aan Pasen, wat een feest om hier rond te lopen. Dit is een van de portretten die ik (ongevraagd) heb gemaakt van een van de vrouwen die deelnamen aan de processies. Geen idee hoe lastig het is om het haar zo golvend in model te krijgen maar dat ze aandacht aan haar uiterlijk heeft geschonken lijkt me duidelijk.

'356497' door PaulHoo '356497' door PaulHoo

SpanjeGranada

SpanjeGranada

1000ste foto - 1000..

PaulHoo

Op de dag dat ik hier precies 16 maanden geleden ben begonnen als razende reisreporter plaats ik alweer mijn 1000ste foto. Bij deze ook gelijk een bedankje aan jullie in de vorm van deze vrolijke ballonnen die ik tegenkwam op een plein in de joodse wijk van Granada. Ik geniet dagelijks van jullie tips, blogs en foto's en leer hier dagelijks over reizen, fotografie en kan toch wel zeggen dat ik (gezond) verslaafd ben geraakt aan RR. Dank jullie wel! Groeten, Paul