Galicia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Percebes

Galicia,
Spanje


Het Nederlandse woord eendenmossel hoor je niet veel, maar in Noordwest Spanje en Portugal zijn de percebes populair. Ze gelden als een delicatesse en zijn niet goedkoop. Je betaalt vanaf 20 euro tot wel 125 euro per kilo.

Ze worden door lokale vissers geoogst aan de oceaankust. Dit is een nogal gevaarlijk werk, door de plekken waar ze groeien: op grote, gladde keien en rotsen die uitsteken in de oceaan. Vissers duiken het water in of klimmen van scherpe rotsen naar beneden met behulp van een touw, om ze los te wrikken, terwijl de golven dit werk lastig maken. Juist die golven zijn belangrijk, want daar is meer plankton. En die plankton geeft ze een betere smaak.

De eendenmossel is alleen tussen december en september te oogsten. Op You Tube is een Spaanstalige documentaire over de oogst in Galicië te zien. Dat levert spectaculaire beelden op. Je snapt dan ook beter waarom ze duur zijn.

Koken is de meest gangbare bereidingswijze. Zodra je ze open breekt, door het topje naar één kant te knakken, komt het eetbare deel tevoorschijn. Dat ziet er nogal erotisch uit…..De smaak doet denken aan de licht zilte smaak van oesters.