Formentera

'520384' door DaphneLange '520384' door DaphneLange

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Formentera

DaphneLange

Formentera is het knappere maar rustigere zusje van Ibiza. Het is er fantastisch mooi en overal vind je knisperende witte stranden met turquoise water. Ja, ik ben fan en kom hier zeker nog een keer terug (tenminste, dat hoop ik!)

'1073471' door MiekeDeHaas '1073471' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Baai Cala en Baster

MiekeDeHaas

Zoek je op eiland Formentera een spannend en ongerepte baai, ga dan naar Cala en Baster. Deze kleine afgelegen baai is te vinden in het oostelijke deel van het eiland. Cala en Baster, het was even zoeken maar dan heb je wel het 'alleen op de wereld' gevoel. Het ligt in een kleine beschermende baai, bezaaid met geheimzinnige grotten. Die dienen als droogdokken voor boten maar ook te gebruiken als schaduwplekken op snikhete dagen. Vanaf een flinke hoogte wandel je naar beneden over prachtige rotsplateaus. Ik kan je gerust stellen, het is allemaal te doen en niet steil. Het was een verrassende plek en we hadden het rijk voor onszelf.

'1001536' door MiekeDeHaas '1001536' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Playa Cala Saona

MiekeDeHaas

Het eiland Formentera is klein, maar het heeft door zijn uitgesneden vorm een uitgestrekte kust van maar liefst 66 kilometer. Voor de strandliefhebbers is Formentera het walhalla met zijn ontelbare stranden en baaitjes. Wanneer je hier je favoriete strand niet kunt vinden ... dan weet ik het ook niet meer. Men heeft primitieve haventjes gemaakt, van oud en gevonden hout. Zo kunnen de bootjes via een houten geleisysteem het water in geschoven worden. Het strand Cala Saona heeft een grote natuurlijke baai aan de ruige westkust en is omgeven door prachtige rode kliffen. Overdag kun je hier heerlijk dobberen in het kristalheldere water waar je continu je voeten kunt zien. De zonsondergangen zijn hier ongeëvenaard . Al nippend aan een cocktail zie ik de zon in de zee zakken. Mijn avond is compleet. In de laatste Columbus Travel (nr. 76) staat een reportage over Formentera door mij gemaakt. En ik kan het eiland je aanbevelen. Ga zeker niet voor één dag, vanaf Ibiza,naar dit eiland. Voor een weekje kun je je hier uitstekend vermaken. Wanneer je al fietsend het eiland verkend, via de 32 groene routes, zie je de meest mooie punten, zonder vele toeristen.

'1089454' door MiekeDeHaas '1089454' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Baai Caló d'es Mort

MiekeDeHaas

Zoek je een spannende en ongerepte baai ga dan naar Caló d'es Mort . Deze kleine afgelegen baai is te vinden in het oostelijke deel van het eiland Formentera. Bij Caló d'es Mort waande ik me even in de Grand canyon van Zuid-West Amerika, al is het in miniatuurvorm. De onwerkelijke rode- en oranje gekleurde sculpturen in allerlei grillige vormen steken subliem af tegen de heldere blauwe lucht en het blauwe zeewater. Ik vond het zeer verrassend. Het was niet makkelijk om het te vinden. Het strand Es Copinyar, is het startpunt. Daar kun je je auto parkeren. In de verte zie je nog niets van deze magische plek met het kleine intieme strandje. Na 20 minuten lopen en hier en daar wat klim- en klauterwerk, is het uitzicht je beloning. De beste tijd is tussen 16.00 en 17.00 uur. Dan wordt het alleen maar mooier ...monsterlijk mooi!

'1099312' door MiekeDeHaas '1099312' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Punta de Sa Pedrera

MiekeDeHaas

Op het eiland Formentera werd ik aangetrokken door zijn uiterste punten. Door de bijzondere uitgesneden vorm van het eiland heb je hier tientallen 'Punta's '. De allermooiste is Punta de Sa Pedrera aan de noordwestkust, die mag je niet overslaan. Wanneer je richting Can Marroig fietst of auto, kom je uit bij een ruig stuk maanlandschap, bezaaid met grillige rotsen en stenen met hier en daar een jeneverbesstruik. Stal hier ergens je fiets of auto en zorg dat je met je neus naar de zee staat, al zie je die (nog) niet. Een goed navigatiesysteem is hier wel een aanrader. Als je het bijzondere maanlandschap bent overgestoken zie je de ruige kustlijn met zijn diepe gelegen geërodeerde rode kliffen en het turkooizen zeewater. Het panoramisch uitzicht is imposant en fabelachtig tegelijk. Uren kun je hier rondstruinen en steeds opnieuw bij een uitkijkpunt uitkomen. Als kers op de taart varen de zeilbootjes door het beeld. Eén voor één varen ze om de klif heen en verdwijnen de zeilbootjes als puntjes aan de horizon.

'1004539' door MiekeDeHaas '1004539' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Vissersdorp Es Caló

MiekeDeHaas

Es Caló is een idyllisch vissersdorpje. Ben je gek op vis, dan moet je hier wezen. Verser kun je de vis nergens krijgen. Het restaurant Rafatel biedt vanaf het buitenterras een waanzinnig uitzicht op de natuurlijke baai van Es Caló met zijn primitieve vissershutjes en droogdokken. Bovenop de droogdokken wordt op traditionele wijze vis gedroogd. Ze hangen dagenlang in de zoute zeewind, aan takken van de zevenboom . Deze lokale specialiteit 'Peix Sec', wordt als ingrediënt gebruikt in de 'ensalada payesa'. Erg lekker. In woorden bijna niet uit te drukken hoe helder het water is en hoeveel blauwtinten het zeewater laat zien. Een fantastisch spel van licht en donker. Dit is te danken aan de posidonia oceanica, een zeegras dat de zeebodem bedekt. De zeegrassen filteren het water wat van essentieel belang is voor het hele ecosysteem rondom de Balearen. De Posidonia zeegrasvelden beschermen bovendien de stranden en duinen tegen erosie en is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Vanaf het buitenterras van het restaurant is dit allemaal te bezichtigen.

'572377' door IngridOH '572377' door IngridOH

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Uitgerust en door....

IngridOH

Formentera een eiland om weer naar terug te keren, super mooie fietsroutes duidelijk aangegeven en veel mooie plekjes om even te stoppen voor een heerlijke lunch en te genieten van het mooie weer.. en dan heb je geluk — de meeuw zat heerlijk boven op de parasol en vloog net weg op het moment dat ik hem vast legde...