Extremadura foto's & tips

'214436' door sidonius '214436' door sidonius

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Gier of Arend?

sidonius

Ik heb zojuist een tip geplaatst over het Parque Natural de Monfrague, het natuurpark met de grootste wild- en vogelpopulatie van Spanje. In dit park bevindt zich de grootste kolonie zwarte gieren en keizerarenden ter wereld. Ze vliegen van de ene rots naar de andere en steken daarbij de weg over. Je krijgt een stijve nek van het omhoog kijken, maar het is indrukwekkend om de vogels soms heel laag over je heen te zien vliegen. Is dit een gier of een arend? De ware vogelaar mag het zeggen. Vraag beantwoord, het is een vale gier.

'276152' door leonboog '276152' door leonboog

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Kraanvogels...extrema

leonboog

Mijn topfavorieten vogels zijn kraanvogels, ze zijn in nederland waar te nemen maar gedurende hun trek ook op verschillende andere plaatsen in Europa oa. Rugen (duitsland) Lac du der in Frankrijk en in extramadura,. We waren hier al weer een aantal jaren geleden rond de kerst. De duizenden kraanvogels hadden hun vaste slaapplaats bij de rijstvelden. S'avond en s'morgens een prachtig spektakel van aan en af vliegende kraanvogels. Het geluid vergeet ik nooit meer.

'457894' door Aru '457894' door Aru

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Straatbeeld Plasencia

Aru

Na een lange autorit door het schitterende landschap van de Extremadura kwamen wij terecht in Plasencia. Wij verbleven in een schitterende paradore waarbij dit het uitzicht is vanaf de ingang.

'436560' door quagga '436560' door quagga

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Gieren in Monfrague

quagga

Vale gier in volle vlucht. In Nationaal Park Monfrague (gelegen in de buurt van Toledo) zit oa een grote vale gieren kolonie. Prachtige beesten met enorme vleugels, zeker als ze niet al te ver over je heen vliegen. Wie goed kijkt ziet er zelfs 3 (1 in vlucht, 2 op de rots rechts naast de vliegende vogel)

'433893' door jvanmoorsel '433893' door jvanmoorsel

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Trujillo

jvanmoorsel

Trujillo is een niet al te groot stadje in de regio Extremadura, op een uur afstand van de hoofdstad Cáceres, waar 'het leven door het klimaat gehard zou zijn'. Vanwege deze naam ook heeft het een historie van ontdekkingsreizigers die, in de hoop op een beter bestaan, naar Amerika trokken tijdens de koloniale periode. Francisco Pizarro, die de Inca's versloeg, was uit Trujillo afkomstig. Een standbeeld op dit Plaza Mayor en een ouderlijk huis herinneren hier nog aan. Verder zijn er ook verschillende Arabische monumenten, zoals een fort, te bezoeken. Extremadura is nog niet echt bekend bij toeristen en dus aan te raden als je op zoek bent naar 'het echte Spanje'.

'297360' door nelita '297360' door nelita

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Alcántara !

nelita

Ten westen van het prachtige Cáceres, de stad van de conquistadores van Spanje, ligt het mooie plaatsje Alcántara. Bij dit plaatsje aan de Portugese grens ligt een super grote Romeinse brug over de Taag met aan de noordkant ervan een uitkijktoren. (bron; mijn blog over Extremadura). Dit is een scan uit 1999.

'380131' door morealin13 '380131' door morealin13

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Kasteel in Trujillo,.

morealin13

Ze zien eruit als vers lentekleuren, maar de foto was in laat oktober gemaakt! Extremadura is misschien een van de meeste provinciale regios in Spanje, en helemaal niet bedorven. Behalve voor de autos, het leven hier voert slaperig door als het vijftig jaar geleden was.

'519283' door konne000 '519283' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Ik zie je wel!!

konne000

Binnen de Extramadura in Spanje vind je het prachtige N.P. Monfragüe. Zoals reeds bij de eerste foto vermeld een Eldorado voor wandelaars, plantenliefhebbers en vogelaars. Hier kun je de Vale Gier (zie foto), de Monniksgiers, de Spaanse Keizerarend, de Aasgier, de Zwarte Ooievaar en vele Wouwen moeiteloos spotten. Hiervoor zijn vele prachtige uitkijkplekken geschapen. Midden in dit gebied ligt het kleine 'dorpje' Villareal de San Carlos, alwaar je wat kunt eten en drinken. Als je van hieruit richting zuid rijdt, kom je bij het kasteeltje van Monfragüe. Het ligt hoog, dus je kunt kiezen voor een stijgende wandeling of je kunt met de auto tot halverwege rijden en de rest lopen! Bovengekomen zie je dan een klein kasteeltje, maar daarnaast een prachtige uitzichtsplek, de enige plek van waaruit je de Vale Gieren op ooghoogte of van bovenaf kunt spotten. Een fantastische plek!

'520379' door konne000 '520379' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Met hangende pootjes

konne000

In de Extramadura vind je het N.P. Monfragüe. In het voorjaar is het daar geweldig toeven. De grond is bezaaid met allerlei kleurrijke wilde planten, terwijl het boven je hoofd wemelt van de Vale Gieren, Monniksgieren, Spaanse Keizerarenden, Vale Gieren, Zwarte Ooievaars, Wouwen, etc. Een lust voor elke natuurliefhebber, met daarnaast nog vele uitgezette wandelingen! Op de foto een Vale Gier die zich met hangende pootjes klaar maakt voor de landing!

'530716' door Guidowater '530716' door Guidowater

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Bijeneter met bij

Guidowater

Een aantal jaar geleden zag ik voor het eerst een bijeneter in Afrika en raakte gefascineerd door de prachtige kleuren van deze vogel. Helaas kreeg ik hem alleen niet goed op de foto en dus was er altijd de wens om het nog eens te proberen. Dit jaar konden we helaas niet naar Afrika maar toch vond ik een oplossing toen ik in contact kwam met Gertjan en Elly van Finca las Abubillas. Een Nederlands stel dat prachtige huisjes verhuurd en excursies organiseert in de Extremadura. Een gebied dat bekent staat om de vele vogelsoorten die hier komen broeden. Helaas waren al hun huisjes vol geboekt maar de excursies konden ze wel organiseren. Langs een smal beekje hebben ze een paar kijktenten neer gezet met aan de overkant een tak waar vogels op kunnen zitten. Nadat we waren aangekomen duurde het een tijdje voor de eerste vogels op de tak kwamen. Maar geduld word beloond en de ééne na de andere fantastische foto werd op mijn geheugenkaart opgeslagen. Op deze foto doet de Bijeneter letterlijk zijn naam eer aan. Prachtig om te zien hoe de vogels zich gedragen en wat je in een dag allemaal voorbij ziet komen. Volgende keer boeken we eerder en nemen we er een huisje bij want de kans dat we deze plek nog een keer bezoeken is toch wel heel groot!

'525951' door konne000 '525951' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Duo

konne000

In het N.P.Monfragüe in de Extramadura kun je aan de lopende band roofvogels van alle soorten spotten en fotograferen. B.v. de Vale Gieren, die er met honderden leven en broeden. Een lust voor het oog om ze vanaf een heuvel voor je langs ziet vliegen!

'521916' door konne000 '521916' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Wild horses

konne000

In de Extramadura, even voorbij Trujillo en richting Cacares, troffen we een enorm stuk natuurgebied. We zagen daar deze paarden met veulens lopen en even verderop zagen we de baltsplaats van de grote trappen. Zo'n 40 stuks, waarvan de mannetjes druk in de weer waren om een vrouwtje te bemachtigen! Spectaculair gezicht!

'521757' door konne000 '521757' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Sfeervol

konne000

In de provincie Extramadura ligt het prachtige plaatsje Cuacos de Yuste ( 1000 inwoners). Het plaatsje is bekend vanwege de Monasterio de Yuste, alwaar Karel V zijn laatste levensdagen doorbracht. Hier een idyllische beeld uit het centrum van het dorp.

'211750' door sidonius '211750' door sidonius

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Groentenboer

sidonius

Deze vriendelijke man kwamen we tegen op een parkeerplaats. Hij verkocht groenten en fruit uit eigen tuin vanuit zijn auto. We kochten een grote zak verse vijgen als knabbel voor onderweg. Gelukkig wilde hij voor me poseren, ik vind hem prachtig met zijn guitige ogen.

'435857' door quagga '435857' door quagga

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

In volle vlucht

quagga

Nationaal Park Monfrague ligt niet ver van Toledo en is vooral bij vogelaars bekend. Er leeft oa een grote kolonie vale gieren die meestal alleen van grote afstand te bewonderen zijn. Toen wij er waren waren er 2 die wel wilden poseren (zittend op een rots op ongeveer 15 m afstand en vliegend zoals op deze foto). Dat valt nog niet mee zo'n vogel al vliegend scherp op de foto te krijgen maar deze is een van de weinig gelukte foto's. Tientallen foto's belandden in de prullenmand maar ja 1 goede foto maakt alles goed. Voor mij althans.

'522252' door konne000 '522252' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Geplakt

konne000

In de Extramadura ligt het schitterende N.P. Monfragüe. Vele wandeltochten zijn daar uitgezet, maar vooral ook kunnen de flora-en fauna-liefhebbers hun hart ophalen. Allerlei soorten roofvogels, in grote getale zijn er te zien. Op de foto een Vale Gier, die wel aan de wand geplakt lijkt!

'298178' door nelita '298178' door nelita

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Het Alcázar !!

nelita

Aan de westkant van de stad Segovia staat de andere attractie van Segovia; " het Alcázar" , een schitterend sprookjeskasteel zoals uit de boeken van Disney, compleet met een dikke ronde toren met een puntig dak en een gracht met ophaalbrug. (Fuente; blog; weekendje Madrid, csan 1999).

'299364' door sidonius '299364' door sidonius

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Stenen Schip

sidonius

Als je vanuit het zuidoosten de stad Segovia nadert heb je vanaf de weg dit prachtige uitzicht op de kathedraal van de stad. Het was bewolkt en regenachtig weer toen wij de stad bezochten, dus moet het nog een keer over. Segovia is zeker een bezoek waard vanwege het unieke Romeinse aquaduct midden in de stad en deze imposante kathedraal. Je hebt dit uitzicht op de kathedraal omdat Segovia op een bergrug is gebouwd, op 1000 meter hoogte. De kathedraal wordt ook wel het `stenen schip`genoemd, met de massieve toren als mast. Hij is gebouwd rond 1525.

'523861' door konne000 '523861' door konne000

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Even de schapen...uit

konne000

Even voorbij Valencia de Alcantara richting Porugese grens kom je bij het plaatsje Las Huertas. Als je daar linksaf slaat kom je in het gebied van de dolmen (oude begraafplaatsen van opgestapelde stenen, vergelijkbaar met onze hunebedden). Hier kun je schitterende rondwandelingen maken. Op één daarvan troffen we deze boer en boerin, die even de schapen aan het uitlaten waren!

'538576' door Willemien '538576' door Willemien

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Aquaduct der Wonderen

Willemien

De plaats Mérida ligt in de provincie Badajoz en is de hoofdstad van Extremadura. Wat deze plaats zo uniek maakt is dat er heel veel Romeinse monumenten bewaard zijn gebleven. Mérida is wel de meest Spaanse stad die we tot dusver hebben bezocht. Het lijkt wel of we de enige buitenlanders zijn. Heel bijzonder vond ik dit aquaduct de los Milagros of vertaald aquaduct der Wonderen. Het aquaduct is 25 meter hoog en heeft een lengte van ruim 800 meter. Prachtig zijn de 38 pilaren die om en om van graniet en baksteen zijn opgetrokken. Bovenop de pilaren huizen tegenwoordig de ooievaars. Het is gelegen in een mooie groene omgeving waar je heerlijk een schaduwplekje kunt vinden want warm is het ook in Mérida

'556461' door Willemien '556461' door Willemien

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Jerte Vallei vol...bl

Willemien

In de Jerte Vallei, provincie Extramaduro, staan in de lente de kersenbomen volop in bloei. Meer dan 2 miljoen kersenbomen staan op de hellingen in de vallei te pronken met hun bloesem. Een geweldig mooi gezicht. Door de vallei stroomt de rivier de Jerte. Vanaf Palencia rijd je de 40 km lange vallei in en word je omringd door de bloesem. Er zijn heel veel leuke typische dorpjes om een tussenstop te maken. In het plaatsje Cabezuela is een bezoek aan het kersen museum de moeite waard. Nog leuker is om over kleine kronkelige paadjes van de bloeiende boomgaarden te wandelen. Er zijn uitgezette routes met verschillende afstanden. Vanaf Madrid is het ongeveer 2 uur rijden. Als de kersen rijp zijn (mei) wordt in de Jerte Vallei het kersenfeest gehouden met veel activiteiten.

'214403' door sidonius '214403' door sidonius

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Oog in oog

sidonius

Op zoek naar een goed standpunt voor een landschapsfoto stond ik opeens oog in oog met deze hertenbok. Het was in het Parque Natural de Montfrague, een natuurpark met de grootste vogel- en wildpopulatie van Spanje. Het ligt 25 km ten zuiden van de stad Plasencia (ten zuidwesten van Madrid).

'97588' door sushila '97588' door sushila

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Kat met rat

sushila

...

'530894' door Guidowater '530894' door Guidowater

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Friends 4 ever

Guidowater

De titel voor deze foto kan je op een aantal manieren opvatten en allemaal kloppen ze eigenlijk een beetje. Allereerst lijken de 2 vogeltjes vrienden voor het leven. Dit koppeltje bleef maar samen optrekken en begon later zelfs een nest te maken in één van de zand wallen langs het riviertje waar ik bij zat. Ten tweede mijn gevoel met de bijeneters. Een prachtige vogel die na jaren afgestreept kon worden van mijn wensen lijst. Echter is dit één van de weinige vogels die vraagt naar meer. Uren kan je naar ze kijken en het word alleen maar leuker! Als laatste het gebied Extramadura. Wat een heerlijke plek om te zijn als je natuur liefhebber bent. Overal mooie bloemen en groene heuvels. Prachtige vogels in alle soorten en maten. Grote roof vogels in alle soorten en maten en een serene rust die continu over het gebied lijkt te hangen. Voor mij is de Extramadura absoluut een plek om ooit terug te komen. Al is het alleen maar om mijn 2 vrienden voor het leven op het stokje weer eens op te zoeken.