Córdoba

'410927' door corriedewinter '410927' door corriedewinter

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Gouden taferelen in d

corriedewinter

Dit is, in tegenstelling tot wat ik eerder schreef, niet het altaarstuk uit Cordoba, maar het altaar uit de kathedraal van Sevilla (Dank Trudy) Uit Wikipedia: 'Iets naar het oosten, in de achtste travee, bevindt zich de Capilla Mayor, eveneens met een groot hekwerk uit 1524-1528. De kapel bevat het imposante hoofdaltaar, een meesterwerk van gotisch houtsnijwerk in Spanje. Het retabel werd in 1481 begonnen door de Vlaamse houtsnijder Peter Dancart en na zijn dood voltooid in 1526; later in de zestiende eeuw werd het nog uitgebreid. In het midden bevindt zich het dertiende-eeuwse beeld van de Virgin de la Sede, omgeven door vierenveertig uit hout gesneden voorstellingen uit het leven van Christus en Maria.' Het blijft natuurlijk een imposant geheel!

'484079' door harfra '484079' door harfra

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Torre del Alminar

harfra

Vanaf het hoger gelegen gedeelte van het Alcazar heb je een mooi overzicht over het oude Cordoba. Deze prachtige toren, de “Torre del Alminar” is onderdeel van de hoge muur welke de moskee La Mezquita omringt. Het bijzondere van deze moskee zijn de 850 marmeren zuilen in dit schitterende bouwwerk. Nog bijzonderder is het feit dat deze moskee is gebouwd op de plek van de oude kathedraal waarvan delen zijn omgebouwd tot moskee.

'439758' door floriscal '439758' door floriscal

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Stille Processie

floriscal

Tijdens de Semana Santa ben ik in Cordoba emotioneel gegrepen door deze stille processie tocht. De toeschouwers stonden s'avonds laat in de steegjes. Iedereen was stil, terwijl deze processie ons passeerde. De stoet ging vooraf door een enkele simpele trom, gevolgd door in het zwart gemaskerde processie gangers die ieder een groot kruis of een grote brandende kaars droegen. Opeens zetten ze prevelend een gebed in, wat massaal door de omstanders zachtjes mee gebeden werd. Een rilling loopt door je lijf. Aan eind van de stoet zien we hier op de foto de wierookdragers, gevolgd door de dragers van het grote Christus beeld. Dit is zo'n moment in je leven waar de tijd even stil staat.

'265218' door GK '265218' door GK

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Mezquita; moskee en..

GK

De Mezquita in Cordoba is een hele uitdaging als je er foto's wilt maken. Zoveel bogen, nissen en mensen. Voor de bouw liet Men 860 marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa’s gebruiken. Deze waren echter te klein om de juiste hoogte behalen. Door een tweede boog aan te brengen kon dit alsnog bereikt worden, waaraan de moskee zijn unieke bouw te danken heeft. Nadat Christenen de stad weer heroverden bouwde men in het hart van de moskee een kathedraal.

'450867' door silly '450867' door silly

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Plaza de los...Capoch

silly

In het midden van het oude pleintje Plaza de (los) Capuchinos staat een groot kruis wat zeer geliefd is bij de lokale bevolking. Bij het beeld worden veel bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken. Het plein is omgeven door twee kleine kerken, witte huisjes en bloemrijke straatjes. Ook de trappen van Cuesta del Balilaoen het oude ziekenhuis Hospital de San Jacinto liggen hier. Het is een prachtig gebiedje in Cordoba!

'371555' door EvanderHel '371555' door EvanderHel

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Historisch centrum

EvanderHel

Córdoba, een zalige stad. Tevens de warmste stad van Europa, ieder jaar is het hier maandenlang onafgebroken boven de 35 graden. Lekker! Zo rond een uur of acht 's avonds, als de schemering invalt, loont het de moeite om het dak op te gaan van hotel Hesperia Córdoba. Daar heb je een prachtig uitzicht over de stad met haar historische centrum waarbij de Mezquita sfeervol wordt verlicht. Op de voorgrond stroomt de rivier Guadalquivir, de belangrijkste rivier die Andalusië kent. Rechts daarvan loopt de Romeinse brug of, zoals de Spanjaarden zeggen, El Puente Romano. De brug is tijdens de Romeinse periode gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en bestaat uit 16 bogen, is 331 meter lang en was eeuwenlang de enige toegangsweg naar de stad. Vanaf de brug zijn al goed de hoge muren van de Mezquita te zien en daar bovenuit steekt duidelijk het dak van de Kathedraal. De oude joodse wijk met zijn smalle straatjes en vele souvenierwinkels, barretjes, bodegas en restaurants liggen direct achter de Mezquita. Erg gezellig om hier 's avonds een hapje te doen!

'490012' door harfra '490012' door harfra

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

De Mezquita van...Cór

harfra

De Mezquita van Córdoba heeft zuilen van marmer met rood-wit-gestreepte bogen. De emirs van het emiraat van Córdoba wilden in schoonheid en rijkdom concurreren met steden als Bagdad, Constantinopel en Damascus. De Mezquita van Córdoba, Grote Moskee van Córdoba, is de oudste moskee in Europa. De Mezquita van Córdoba maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed: Historic Centre of Córdoba.

'492190' door Zandkorrel '492190' door Zandkorrel

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

In volle vaart

Zandkorrel

In Córdoba bezocht ik een paardenshow. Het gaat er in hoog tempo aan toe en je weet niet waar je kijken moet, laat staan fotograferen. Dus ik ben maar gaan experimenteren met foto's waar je de beweging op kunt zien. Best moeilijk om het zo te doen dat het niet gewoon op een zwaar bewogen foto lijkt, maar ik vind deze wel aardig gelukt.

'484534' door harfra '484534' door harfra

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Moskee La Mezquita

harfra

De één na grootste moskee ter wereld staat in Spanje. Deze moskee bestaat uit 850 marmeren zuilen en is gebouwd op de plek waar vroeger een christelijke kerk voor het Germaanse volk “de Visigoten” was gebouwd. Delen van deze kerk zijn hergebruikt om de Mezquita te bouwen. In 1523 werd na de verovering van de Moren, onder het gezag van Karel V deze moskee deels weer omgebouwd tot katholieke kathedraal. Het heeft wat tijd gekost, maar uiteindelijk toch een plaatje zonder toeristen!

'536538' door Willemien '536538' door Willemien

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Romeinse brug in...Co

Willemien

De Romeinse brug of zoals de brug in het Spaans heet de Puente Romano verbindt de beide oevers van de Guadalrivier in Cordoba. De rivier is erg breed maar door de droogte zijn er eilandjes gevormd waar bomen en struiken groeien en vogels nestelen. Op de rechteroever staat een reconstructie van een waterrad die vroeger de stad voorzag van water. In het midden van de brug staat een beeld van de beschermheilige van de stad Santo Rafael. De brug is een van de vele bezienswaardigheden in het mooie Cordoba.

'496630' door andresenmarianne '496630' door andresenmarianne

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Flamenco Dans

andresenmarianne

Córdoba is geliefd vanwege de vele patio's. Eens per jaar worden de mooiste patio's opengesteld voor het publiek tijdens het patiofestival. De flamenco dans zie je ook in Córdoba dagelijkse flamencoshows, flamencofestivals, winkels met flamencojurken, guitaars, schoenen, muziek en flamenco in de bars en in de clubs.

'485115' door silly '485115' door silly

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Puente Romano

silly

Puente Romano is een oude Romeinse brug over de Guadalquivir. Oorspronkelijk gebouwd door de Romeinen, maar door de jaren heen vaak verbouwd. Aan de ene kant van de brug vind je Arc de Triomphe van Córdoba en aan de andere kant de Torre de la Calahorra. De brug verbindt de Joodse wijk met een buitenwijk van Córdoba.

'373819' door EvanderHel '373819' door EvanderHel

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Het feestvarken

EvanderHel

Het is zondag en in de Calle de los Judios, hartje centrum, is het een drukte van belang. De Cordobanen (of is het Cordobanezen?) drinken en kletsen wat bij een statafeltje aan de muur bij Casa El Malacara. Een geweldig sfeervol tapasrestaurant met een gezellige eigenaar die het leuk vindt om je te verrassen met allerlei lekkers. Voorbijgangers zijn naar de kerk geweest en lopen er op hun paa(r)sbest bij, strak in het pak, haartjes gekapt en schoenen gepoetst. Ook voor het hangbuikzwijn is het feest. Hij ziet er tiptop uit vandaag, mooie glans over de haren, hoefjes gekapt, hippe paarse riem om, een knuffel hier en een kroel daar. Alleen geen tapas voor hem op 't menu. Ik ben allang blij dat hij zelf niet op 't menu staat ;-)

'508952' door blauwvinger '508952' door blauwvinger

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

In de tuin van het...

blauwvinger

Deze foto is genomen in de tuin van het Alcazar de los Reyes Católicos. Dit is een aanrader om te bezoeken als je toch in Cordoba bent.

'411170' door corriedewinter '411170' door corriedewinter

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Gespetter

corriedewinter

Dit meisje gaat helemaal op in haar spel met het water. Ze staat in 'de tuin van de sinaasappelen', naast de mezquita van Cordoba. Er zijn verschillende fonteinen die natuurlijk uitnodigen om ermee te spelen. Ze mag er niet in klimmen, daarvoor is het water nog net te diep. De sinaasappelbomen hebben overigens maar weinig vruchten, ze staan er al zo lang!

'305347' door nelita '305347' door nelita

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Oude Romeinse brug bi

nelita

De mezquita van Córdoba staat midden in de stad, is ommuurd en wordt aan één kant begrenst door de rivier de Guadalquivir. Deze rivier wordt hier verder overspannen door een Romeinse brug. (Foto-scan uit 1999.)

'456822' door silly '456822' door silly

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Plaza de los...Capoch

silly

Plaza de los Capochinos is een indrukwekkend typisch Spaans pleintje. Met de witgeschilderde muren en het pleintje met mooie ronde kiezels als bestrating, deze dame liep voorbij op het juiste moment..(vooral groter bekijken)

'504724' door andresenmarianne '504724' door andresenmarianne

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Kleine vogeltjes

andresenmarianne

Onder weg naar Cordoba hebben we een koffie stop gemaakt en in de tuin van het restaurant zagen we deze kleine vogel. Hij vloog af en toe weg maar kwam steeds weer terug op deze staaf van een waterput.

'504743' door Dirk-Jan '504743' door Dirk-Jan

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Mezquita

Dirk-Jan

De Mezquita is een uniek architectonisch monument op de plaats waar ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond. Nadat de Moren in de achtste eeuw de gebieden rond Córdoba veroverden, werd het oorspronkelijke kerkgebouw gesloopt en begon men met de bouw van een moskee. Abdel-Rahman I liet daarvoor rond 780 de marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa’s gebruiken. Deze waren echter te klein om de juiste hoogte te behalen. Door een tweede boog aan te brengen kon dit alsnog worden bereikt. De Mezquita heeft hieraan zijn unieke bouw te danken.

'485341' door harfra '485341' door harfra

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Sfeervol Priego de...

harfra

Zomaar een bed & breakfast in Andalusië. Deze licht in het plaatsje Priego de Córdoba midden tussen de prachtige olijfboomheuvels. Het is een hele klus om de bloemetjes iedere dag te verzorgen. Zou de eigenaar ook nog tijd hebben voor zijn gasten?

'410895' door corriedewinter '410895' door corriedewinter

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

De kathedraal in de..

corriedewinter

Het meest bijzondere gebouw van Córdoba is de Mezquita (Spaans voor moskee). In de achtste eeuw werd de moskee gebouwd op de plek waar daarvoor een basiliek stond. Door de sterke bevolkingsgroei werd de moskee meerdere keren uitgebreid. In de dertiende eeuw, na de overwinning van de Christenen op de Moren werd de moskee omgebouwd als kathedraal. In het hart van de moskee werd een kathedraal gebouwd en de minaret werd een klokkentoren. Hier zie je een aantal van de 850 Moorse zuilen met de typerende rood gestreepte bogen. Op de achtergrond rijst de kathedraal op. In de moskee en in de kathedraal vind je vergulde bronzen deuren, mozaïek, prachtig bewerkte plafonds, een altaar met gedetailleerd houtsnijwerk van heiligen en overal gouden en zilveren beelden. Onvoorstelbaar!

'546659' door pkoelewijn '546659' door pkoelewijn

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Trompettersteeg?

pkoelewijn

Het is heerlijk dwalen door de nauwe straatjes en steegjes van Cordoba. Er is altijd wat te zien al is het maar een kerktoren die achter de plantjes opdoemt. Hier waande ik mij even in de bij de geharde Reisreporters welbekende Trompettersteeg van Amsterdam: zo smal was het hier!

'420527' door corriedewinter '420527' door corriedewinter

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Gebouw in gebouw

corriedewinter

Het meest bijzondere gebouw van Córdoba is de Mezquita (Spaans voor moskee). In de achtste eeuw werd de moskee gebouwd op de plek waar daarvoor een basiliek stond. Door de sterke bevolkingsgroei werd de moskee meerdere keren uitgebreid. In de dertiende eeuw, na de overwinning van de Christenen op de Moren werd de moskee omgebouwd als kathedraal. In het hart van de moskee werd een kathedraal gebouwd en de minaret werd een klokkentoren. Hier zie je een aantal van de 850 Moorse zuilen met de typerende rood gestreepte bogen. Daartussen zie je een van de gouden altaren van de kathedraal. In de moskee en in de kathedraal vind je vergulde bronzen deuren, mozaïek, prachtig bewerkte plafonds, een altaar met gedetailleerd houtsnijwerk van heiligen en overal gouden en zilveren beelden. Hier zie je een aantal van de 850 Moorse zuilen met de typerende rood gestreepte bogen. Daartussen zie je een van de gouden altaren van de kathedraal.

'435259' door blauwvinger '435259' door blauwvinger

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

De toren van de...Mez

blauwvinger

Cordoba is een van de grootste steden van Andalusië. Een van de beroemdste gebouwen van de stad is de Mezquita, een moskee uit de 8e eeuw, die in 1236 tot katholieke kathedraal werd gewijd. Dit is de toren ervan.