Castilla y Léon

'499937' door agrotewal '499937' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Weidebeekjuffer

agrotewal

Deze prachtige juffer bleef gelukkig lang genoeg stilzitten om een foto te maken. Ik heb er veel zien vliegen in natuurparken in Spanje, maar volgens Wikipedia is het een algemene soort die ook veel voorkomt in ons land. De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt. De soort is over vrijwel heel Europa verspreid. De weidebeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus bij voorkeur bij langzaam stromende beken, maar ook bij rivieren. (wikipedia)

'483243' door jacomien '483243' door jacomien

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Heel natuurlijk

jacomien

In de grote Kathedraal van Burgos is iedere zondag een kerkdienst die het bezoeken waard is. Al is het maar om het prachtige jongenskoor te horen en te zien. De jongens op de foto moeten zingen en ondanks dat ze er bijna engelachtig uitzien met hun witte kledij zijn het gewone jongens die nog een beetje in toom gehouden moeten worden...:)) Ze gedragen zich verder heel keurig maar moeten in rijen van twee naar binnen. Want natuurlijk moet de orde er een beetje zijn. Eenmaal in de Kathedraal zingen ze de sterren van de hemel. De lichtstraal hier komt van buiten en schijnt nog net even op een natuurlijke manier op een aantal van deze "sterren" ! Tip: Ga, kijk, luister en kom vooral wat vroeg zodat je ook de geweldige kerkklokken hoort beieren voor de dienst begint. Heel indrukwekkend! En niet alleen op zondag zijn er diensten maar bijna op alle uren van de dag vindt hier wel "ergens" in de kerk een dienst plaats! We zijn op weg naar Santiago de Compostella en hebben bij Bilbao een auto gehuurd.

'501647' door agrotewal '501647' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Weidebeek juffers in.

agrotewal

Wanneer je de nationale parken in Spanje bezoekt kan het niet anders of je ziet de meest mooie landschappen en insecten aan je voorbij trekken. Hoces del Rio Duraton np, is voor mij één van de mooiste parken. De gieren zweven door de lucht en als het meezit zie je de nodige waterjuffers en bijzonder vlinders. Ik heb altijd gedacht dat waterjuffers en libbeles het liefst bij het water zaten, maar de weidebeekjuffer heb ik vooral in het bos gezien.

'290998' door nelita '290998' door nelita

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Vuelta de Iberia

nelita

Deze foto is genomen tijdens onze “Vuelta de Iberia”. In totaal hebben we ruim 20.000 km. gereden in de tijd dat we in Spanje hebben gewoond en ik ben van plan in het nieuwe RR seizoen hier e.e.a. van te laten zien. Een leuk uitstapje vanuit Salamanca in westelijke richting was naar het dorpje Ledesma. Deze plaats, staat bekend vanwege de balnearios oftewel kuurbaden. Ledesma ligt aan de Tormes, welke hier overspannen wordt door een mooie stenen loopbrug. Aan de voet van deze brug hebben we aan de oever van de Tormes enkele keren gepicknickt en gebarbecued. Wordt dus vervolgd !!

'295327' door nelita '295327' door nelita

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

La Alberca, mooi...Sp

nelita

Een zeer bezienswaardig dorpje in de Sierra de Gredos is La Alberca, een middeleeuws dorpje dat vroeger de belangrijkste nederzetting van de Franse immigranten was. Het plaatsje is een favoriete bestemming als uitstapje vanuit Salamanca, dus vooral ´s zomers is het er met name in het weekend behoorlijk druk. Maar een bezoek is het zeer zeker waard. Dit is weer één van de 101 routes door Spanje en Portugal, waar ik zojuist weer een aflevering van heb geplaatst! "La Vuelta de Iberia " !! Dus wie zin heeft om mee te rijden ??????

'498073' door agrotewal '498073' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Las Hoces del rio...D

agrotewal

Wanneer je in de omgeving bent van Sepulveda, een dorp waar veel kloven zijn waar gieren nestelen, dan mag je echt het NP Las Hoces del rio Duraton niet missen. Wanneer je wilt genieten van een adembenemend uitzicht waar de gieren over je heen scheren, dan is dit een absolute aanrader. Vanuit Sepulveda, de weg volgen richting Castrillo de Sepulveda, wel via Villar de Sobrepena, halverwege is een afslag bij Villaseca waar je naar de Hermitage van San Frutos kunt rijden. De weg is breed genoeg alleen niet geasfalteerd, wat niet zo fijn is, maar als je dit 3 km vol houdt kom je bij een grote parkeerplaats, waar je richting kerkje loopt, zo de kloof in, met het uitzicht van deze foto.

'495243' door agrotewal '495243' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Avila

agrotewal

Avila is de hoogst gelegen stad in Spanje, op zo'n 1127 meter hadden we wat kou verwacht in mei, maar het was prachtig weer en een oogverblindende zonsondergang. De stad heeft nog een volledige stadsmuur van 2500 meter uit de Middeleeuwen, met 88 torens en 9 toegangspoorten. Heel indrukwekkend om te zien.

'361937' door jacomien '361937' door jacomien

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Aalmoes

jacomien

Deze vrouw zit voor de Kathedraal van Burgos te bedelen: zij vraagt een aalmoes. En aangezien een aalmoes geven niet veramt volgens het spreekwoord geef ik haar een kleinigheidje. Hoe zij aan de bedelstaf is geraakt? Dat is niet te zeggen. Bij alle kerkdeuren zat wel een bedelaar, iedere dag weer. Ik begreep en zag dat ze een kaartje bij zich hadden en op een vaste plek zaten. Soms met elkaar overlegden. En dat er controle was. ( Mijn conclusie was dat er een organisatie achter zat)

'458147' door wisseschout '458147' door wisseschout

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Weerspiegeling van ou

wisseschout

Als je de weg volgt van de Camino naar Santiago kom je door veel oude dorpjes die hun bestaan nu grotendeels aan de beroemde wandelweg naar Santiago danken. Zomaar een plaatje van een oude brug in één van die dorpjes tussen Ponferrada en Leon

'500984' door agrotewal '500984' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Smaragdhagedis of toc

agrotewal

Lopend in één van prachtige NP die Spanje rijk is stuitte ik opeens op deze prachtige groene hagedis. Doodstil bleef hij zitten in afwachting van mijn bedoelingen. Heel voorzichtig ben ik steeds dichterbij gegaan tot ik hem goed in beeld had. Volgens mij is dit een smaragdhagedis, hij was ongeveer 30 tot 40 cm lang.

'488732' door silly '488732' door silly

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Segovia

silly

Segovia is een Spaanse stad in het zuidelijke deel van autonome regio Castilië en León en hoofdstad van de gelijknamige provincie Segovia. De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores samenkomen aan de voet van de Sierra de Guadarrama. De stad ligt 87 km van Madrid en 111 km van Valladolid. Het hooggelegen deel van de stad is geheel ommuurd. In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien. Het Romeinse aquaduct van Trajanus, uit de 1e eeuw, loopt ca 28 m hoog door een deel van het centrum Dit is het uitzicht vanaf het kasteel van Segovia

'501218' door agrotewal '501218' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Op jacht

agrotewal

Deze kikker kwam ik net als de smaragdhagedis tegen in een NP in Spanje. In het park leven heel veel gieren en het is een paradijs voor fotografen die graag met een macro lens werken. Deze kikker groef zich in om op jacht te gaan naar vlindertjes.

'488621' door silly '488621' door silly

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Spannend

silly

Tijdens de processie op het plaza de Major in Segovia viel mijn oog op dit kleine schattige spaanse meisje. Ze was helemaal op haar paasbest gekleed :)En ze vond het maar wat spannend allemaal, stevig hield zei de hand van haar oma vast

'488521' door silly '488521' door silly

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Aquaduct

silly

Twee uur ten Noord Westen van Madrid lig Segovia Het hooggelegen deel van de stad is geheel ommuurd. In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien. Het Romeinse aquaduct van Trajanus, uit de 1e eeuw, loopt ca 28 m hoog door een deel van het centrum. De constructie bestaat uit 160 bogen, deels in twee verdiepingen, van granieten blokken. De lengte van het aquaduct is 728 m, en maakte onderdeel uit van de 16 km lange waterleiding tussen Ríofrío en Segovia.bron;wikipedia

'546098' door agrotewal '546098' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

De jager wordt verras

agrotewal

Verstopt in de regio Castillië en Leon in de binnenlanden van Spanje ligt het indrukwekkende natuurpark Cañon del Río Lobos. Een bosrijk stukje natuur met prachtige kalkstenen rotsen in een diepe kloof langs een rivier, die door de eeuwen heen de rotsen steeds verder heeft uitgesleten. Rotsen die de favoriete broedplek zijn van gieren. Met in het midden van dit natuurschoon een eeuwenoude Tempelierstempel. Deze kikker, had ze ingegraven in een verse modderpoel, waar vlinders aan het drinken waren. Zodra een vlinder te dichtbij kwam, schoot hij uit de modder en vrat de kikker op. Een bijzonder en fascinerend gezicht, ik heb er een tijdje op mijn knieën gelegen. Net als de kikker werd ik ook verrast toen er een vlinder op de kop van de kikker landde.

'503347' door agrotewal '503347' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Icarus blauwtje

agrotewal

Ik vind deze vlinder een plaatje om te zien, een heel afwijkende tekening, als de vleugels gesloten zijn. Open zijn ze fluweelachtig blauw. Ook vind ik het bijzonder dat het vrouwtje vaak veel bruiner is dan het mannetje. De vlinder komt trouwens in heel Europa veel voor, ook hier in Nederland.

'495909' door agrotewal '495909' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Stuifmeelbom

agrotewal

Macrofoto's maken één van de dingen die ik er graag doe. Vooral als de lente weer begonnen is. Begin mei was ik in Spanje in een heuse hittegolf. Met het zonnetje erbij wilde de insecten wel tevoorschijn komen. Zo te zien is deze bij al een tijdje bezig.

'491747' door silly '491747' door silly

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Semana Santa

silly

De Goede Week, - in het Spaans “Semana Santa” genoemd, wordt door geheel Spanje nog intens gevierd en beleefd en vormt voor velen een moment van bezinning en boetedoening.Dit word gevierd de week voor Pasen.Iedere stad en dorp heeft zijn eigen processie, iedere kerkgemeenschap zijn eigen broederschap en iedere broederschap zijn eigen heiligenbeeld Processies die behoorlijk emotioneel kunnen zijn

'488830' door silly '488830' door silly

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Zwarte Mantilla

silly

De Semana Santa in Segovia is een periode waarin verschillende Koninklijke Broederschappen plechtig boete doen, en het Lijden van Christus herdenken gedurende luisterrijke boetprocessies. Deze boetprocessies vinden plaats in de Spaanse stad Segovia in de week voor Pasen.Zo´n processie bestaat uit verschillende paso’s, grote passietaferelen. De paso’s zijn enorme tafelvormige constructies (een plateau met poten) waarop een Mariabeeld (de Virgen) of een scène uit het lijden van Christus is geplaatst. De levensgrote beelden worden gesneden uit hout en vervolgens gepolychromeerd. Dames volgen in zwarte mantilla,als teken van rouw.

'499023' door agrotewal '499023' door agrotewal

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Aan de overkant van d

agrotewal

We hebben op een camperplaats gestaan in het oude stadje El Burgo de Osma, een prima uitgangspunt om de gieren op te zoeken die op nog geen 10 km afstand nestelen in het NP Duraton River Canyon. Een prachtig gebied met diepe kloven en zoals gezegd de gieren. Niet alleen de vale gier, het schijnt dat hier de grootste kolonie van Europa verblijft. Maar ook de Egyptische gier, die veel witter is en kleiner, de gouden arend nog veel andere vogels. Maar goed de camperplek, aan een kant kijkt hij uit op de ommuurde oude stad en de andere kant laat het beeld van de foto zien. Vooral in de schemering helemaal niet verkeerd.