Castilla-La Mancha foto's & tips

'508506' door sidonius '508506' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Slapen in kloosters e

sidonius

Een aanrader is een fly drive rondreis door centraal Spanje, waarbij je overnacht in paradores. Dit zijn eeuwenoude kloosters of kastelen die ingericht zijn als luxe hotel (meestal 4 sterren). Slapen in een hemelbed, een trapportaal bewaakt door stalen ridders met lansen, de statige vertrekken van kloosters. Op de foto de parador van Cuenca, een voormalig klooster uit de 16e eeuw. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de gorge van de rivier de Huecar waaraan de stad ligt en op de bekende 'hangende huizen' die deels gebouwd zijn hangend boven de kloof. Tip: je kunt vele verschillende rondreizen in Spanje maken met overnachtingen in paradores. Wij kozen voor de Don Quijote route die vooral langs oude kastelen gaat en enkele kloosters. Kijk voor meer informatie op www.mundicolorvakanties.nl en kijk bij Paradores

'486727' door sidonius '486727' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Cuenca on the rocks

sidonius

De oude stad Cuenca wordt omhoog geperst door de steile ravijnen van de rivieren Júcar en Huécar. Cuenca is een prachtige en spectaculaire stad om te bezoeken, niet alleen vanwege de ligging op die rotsen, maar ook vanwege de musea, kerken en mooie middeleeuwse bouwwerken. De bekendste zijn de hangende huizen (Casas Colgadas), waarvan ik al eens een foto heb geplaatst. Deze hangen letterlijk boven de ravijn. In een aantal zijn winkeltjes, en er is een hangend huis met een klein museum. Daar heb je een prachtig uitzicht op/in de ravijn. Als je goed kijkt zie je die hangende huizen nog net helemaal links.

'552969' door konne000 '552969' door konne000

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

All alone

konne000

Als je via de secundaire wegen van Spanje rijdt kom je vele leuke dorpjes tegen, maar ook bijzondere landschappen. Zag plots deze eenzame boom in een prachtige eenkleurig veld staan en daar wilde ik niet zo maar aan voorbij rijden!

'211320' door sidonius '211320' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

De windmolens van Don

sidonius

De afgelopen week waren we op reis door de regio Castillie-La Mancha. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt als je het verhaal van Don Quijote en Sancho Panza kent. Gewapend met dat dikke boek van Cervantes ontdekten we het land van La Mancha en zagen de beroemde windmolens waar Don Quijote tegen vocht....en verloor. Hij zag ze aan voor reuzen en vond dat hij het aan zijn ridderstand verplicht was deze te verslaan. Op de achtregrond het kasteel van Consuegra, één van de vele in dit gebied.

'216361' door Riennavaplus '216361' door Riennavaplus

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Dwaas en dolend

Riennavaplus

SCAN >> Castilla-La Mancha is één van de 17 autonome regio's van Spanje. De regio ligt in het zuidoosten van het land een paar 100 km onder Madrid, de hoofdstad is Toledo. Het gebied is ook wel bekend vanwege Don Quichot. Don Quichot is de hoofdpersoon in de door Cervantes geschreven roman. Het verhaal gaat over de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Deze hoofdpersoon, Don Quichot, is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Op zijn trektocht wordt Don Quichot vergezeld door zijn buurman en dienaar Sancho Panza. Sancho is een kleine boer, analfabeet maar niet dom, en heeft eten en drinken als zijn belangrijkste interesses. Dat Don Quichot behoorlijk in de war is blijkt als hij herbergen aanziet voor kastelen, windmolens voor reuzen, een hoertje voor een prinses, een kudde schapen voor een leger......tsja

'546038' door abytravel '546038' door abytravel

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Verlaten station

abytravel

Op mijn roadtrip door Spanje besloot ik voor het traject van de Andalusische kust bij Almeria naar Valencia niet de kustroute, maar de weg -N322- door het binnenland via Jaen, Ubeda en Albacete te nemen. Vooral tussen Ubeda en Albecete kun je zien dat de economische crisis hier behoorlijk heeft huisgehouden; je ziet vele verlaten gebouwen: finca's, kleine industrieën en andere bedrijven langs de weg. Sommige al geheel vervallen tot ruïnes, andere alsof ze gisteren nog in bedrijf waren. Dit verlaten stationnetje nabij Alcaraz is daarvan een mooi voorbeeld

'235161' door sidonius '235161' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Windmolen van La...Ma

sidonius

De windmolens van Consuegra zijn beroemd geworden door het verhaal van Don Quichote. Die zag de windmolens aan voor reuzen, waartegen hij manhaftig zou vechten. Helaas werd zijn lans gebroken door de ronddraaiende wieken en delfde deze dapperde ridder het onderspit.....maar dat overkwam hem wel vaker.

'549333' door hestermaasdam '549333' door hestermaasdam

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

De molens van...Consu

hestermaasdam

Consuegra is een klein stadje aan de voet van een heuvel. Op de heuvel staan een burcht en mooi gerestaureerde molens die de naam dragen van de molens uit de roman van Cervantes Don Quichot.

'215091' door sidonius '215091' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Kleurrijk

sidonius

Het landschap in Castilla La Mancha kenmerkt zich, in ieder geval in de herfst, door mooie kleurige vlakken. Vooral als er een combinatie is van zon en schaduw is het landschap prachtig. Geel, roestbruin met toefjes groen van de bomen en struiken. In dit geval ook nog eens een blauwgrijspaarse wolkenlucht erboven en het kleurenpalet is compleet. Voor wie van landschappen houdt is dit puur genieten.Volg de weg van Siguenza naar Cuenca en je treft dit prachtige landschap aan. N 40 13 30.1, W 2 25 52.6

'240245' door sidonius '240245' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Trujillo

sidonius

Trujillo is een historische stad die nog in zeer goede staat is gebleven. Deze foto geeft een deel weer van het Plaza Mayor, met zijn middeleeuwse bogen en met het standbeeld van Francisco Pizzarro, die verantwoordelijk is voor de ondergang van het Inca rijk in Zuid Amerika. Trujillo ademt nog de rijkdom uit de 16e eeuwse tijd van de conquistadores, en hier is Pizzarro een held (vlg onze Piet Hein). Leuk aan de foto vind ik de combinatie van middeleeuws stadsbeeld en een modern groepje jongeren dat elkaar, zoals overal, op straat of plein ontmoet.

'492459' door Suuzer '492459' door Suuzer

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Kleurenpalet

Suuzer

Deze foto maakte ik in Toledo vanaf het gezellige dakterras van ons hotel aan het eind van een dag de stad te hebben bezichtigd, wijntje erbij, genieten. De lucht was prachtig, de kleuren veranderde continu. Toledo is een van de oudste steden van Spanje en word gezien als een tweede Rome. Het is de hoofdstad van Castilië-La Mancha. De stad is gelegen aan de rivier de Taag, en heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Links op de foto zie je de 18de-eeuwse Iglesia de San Ildefonso of de los Jesuitas.

'534577' door hestermaasdam '534577' door hestermaasdam

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Hangende huizen.

hestermaasdam

Cuenca is een klein stadje, zo'n 2 uur rijden ten oosten van Madrid. We wandelen naar het oude centrum en dat gaat natuurlijk omhoog want Cuenca is op een rots gebouwd. Dit is zo ongeveer de eerste aanblik op de oude stad.

'212252' door sidonius '212252' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Hangende huizen in...

sidonius

De oude stad van Cuenca wordt omhoog geperst door de steile ravijnen van de rivieren Júcar en Huécar. Cuenca heeft veel musea, kerken en mooie middeleeuwse bouwwerken. De bekendste zijn de "hangende huizen" (casas colgadas) die over de rand van de ravijn hangen waarmee optimaal gebruikt wordt gemaakt van de ruimte. Te zien rechts van het midden op de foto. In één van deze hangende huizen is een prachtig museum voor spaanse moderne kunst ingericht.

'552603' door konne000 '552603' door konne000

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Ik wil zon!!

konne000

Hoe meer ik naar buiten kijk de laatste dagen en hoe meer ik daarna naar deze zonnebloemen kijk, dan weet ik het zeker, ik wil voorjaar, ik wil zon. Heb genoeg van deze kwakkelwinter. En als ik dan buiten de winterakonieten, het sneeuwklokjes, de crocusjes en de eerste narcissen zie bloeien, weet ik het zeker.....het voorjaar komt er aan!

'313779' door sidonius '313779' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

De windmolens van Don

sidonius

Het land van La Mancha (de regio Castilla - La Mancha) is bekend om zijn windmolens, waartegen Don Quijote en Sancho Pansa het ridderlijk opnamen. Vooral in het gebied ten zuidoosten van Toledo kun je ze vinden, ze zijn heel bepalend in het landschap. Soms in groepjes, maar deze molen staat fier in zijn eentje te pronken op een berg. Hij mag dus bij het dagthema niet ontbreken, dacht ik.

'227523' door sidonius '227523' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Licht en schaduw

sidonius

Het landschap in de omgeving van Cuenca, ten oosten van Madrid, geeft een prachtig spel van licht en schaduw, en kleur, bij half bewolkt weer. In de herfst kenmerkt dit gedeelte van Spanje zich door de kleuren roestbruin, groen, geel en blauwe lucht.

'413468' door abytravel '413468' door abytravel

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Houtblokje kopen?

abytravel

Op zoek naar de beste plek om de typische "La mancha" molen te fotograferen in het pittoreske dorpje Fuente el Fresno, stuit ik op een enorme tas houtblokken bij een ogenschijnlijk verlaten schuurtje. Die moet natuurlijk ook op de foto. Terwijl ik wat rondscharrel om de beste positie te bepalen komt de eigenaar naar buiten. Of ik belangstelling heb...? Ja maar niet om te kopen. Gelukkig kan hij er wel om lachen en gaat graag even op de foto met z'n handel.

'413479' door abytravel '413479' door abytravel

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

La Manchamolen

abytravel

Natuurlijk moest na een praatje met de houtverkoper van de vorige foto de voor dit deel van Spanje typerende molen ook nog op de foto. Als je het dorpje Fuente el Fresno nadert zie je 'm al bovenop de berg staan, waar hij natuurlijk de meeste wind vangt. Vreemd genoeg is dit overigens het enige exemplaar dat ik op doorreis van Aranjuez naar Córdoba tegenkwam.

'408306' door abytravel '408306' door abytravel

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Oude mannen en de...d

abytravel

Te midden van alle drukte bij de Plaza de Santiago Rusiñol, waar alle wegen van Aranjuez samen lijken te komen en waar toeristen en dagjesmensen zich vergapen aan de schoonheid van het Palazo Real en zijn bijbehorende tuinen, zitten deze twee oude baasjes in alle rust te keuvelen. Ongetwijfeld kwam de wedstrijd tussen Barcelona en FC Madrid van gisteravond langs en de nieuwe gezondheidskaart. En wie weet bespraken ze ook nog wel andere dingen- mensen- die voorbij kwamen...

'302711' door sidonius '302711' door sidonius

SpanjeCastilla-La Mancha

SpanjeCastilla-La Mancha

Uitzicht vanaf La...C

sidonius

Dit is het uitzicht vanaf kloosterkasteel Calatrava la nueva. In de verte ligt het stadje Almagro, met een prachtig middeleeuws plaza mayor. Al rijdend door dit landschap waan je je in het land van de ridders, kastelen en Don Quijote & Sancho Panza. Fraaie kleuren, stille wegen, een oase van rust. N 38 40 35, W 3 49 30.6