Tenerife

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hop

Tenerife,
Spanje


We wandelen over de boulevard van Playa de las Americas en we zien een paar mensen naast het aps naar iets kijken. Ze vragen zich af wat voor soort vogel het is en ik leg ze uit dat het een hop is. Wat zijn het leuke vogels! Natuurlijk zit ik binnen no-time op mijn knieën op de grond om dit prachtige exemplaar vast te leggen.

De hop heeftin het Spaans de naam ‘abubilla’ heeft gekregen.De bruin gekleurde vogel met de lange snavel en met als meest opvallende onderdeel de hanenkam is een graag geziene gast in Spanje. De hop is dan ook gemakkelijk te herkennen aan het roodbruine verenkleed met een lange zwart gepunte kuif, die kan worden opgezet als de vogel opgewonden is. De staart en de vleugels zijn zwart en getekend met brede witte strepen. De snavel is lang en dun.

Maar wat veel wandelaars en vogelspotters misschien niet weten is de opvallende eigenschap van de uitgesproken stank die het dier verspreid omdat enerzijds het nest nooit wordt schoongemaakt (voedselafval en mest blijven achter) en anderzijds omdat het vrouwtje een klier heeft aan de basis van haar staart, die tijdens de broedtijd een zware stank verspreidt. Een bijnaam voor de hop is dan ook drekhaan.

De roep van de hop klinkt als hoep, hoep, en hoewel het geluid niet luid is, is het toch op grote afstand hoorbaar. De lichaamslengte bedraagt 26 tot 28 cm en het gewicht 75 gram. Het voedsel van de insectenetende weidevogel bestaat voornamelijk uit grote insecten, regenwormen, (naakt)slakken en spinnen, maar ook hagedissen staan op het menu.(bron:spanjeweetjes.nl)