Tenerife

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

El Teide

Tenerife,
Spanje


Tenerife december 2021. We huren een auto en trekken er op uit. Heerlijk wat kan ik daar toch van genieten. Onderweg zie ik El Teide en aangezien we hier niet kunne stoppen hou ik mijn camera uit het raam, boven het dak en uiteindelijk lukt het me op El Teide vast te leggen.
Een paar dagen later maken we een excursie met de sterrenwacht en genieten we van ons heelal vanaf El Teide!

El Teide of Pico del Teide is de grootste vulkaan van het eiland Tenerife, een van de Canarische Eilanden.
Met zijn 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven de zeebodem is het de hoogste berg van Spanje. In hoogte vanaf de zeebodem is de Teide de derde vulkaan van de wereld, na de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaï. Deze vulkaan wordt als slapend beschouwd, maar nieuwe erupties worden niet uitgesloten.
De Teide is een jonge vulkaan in de oude caldera van Las Cañadas. 150.000 jaar geleden leidde een grote eruptie tot de vorming van een caldera in Las Cañadas met een afmeting van 16 km in de oost-westrichting en 9 km in de noord-zuidrichting. Sindsdien werden de stratovulkanen Teide - Pico Viejo in de noordelijke helft van de caldera gevormd, wat nog steeds voortduurt. Een caldera met een jonge vulkaan wordt een Sommavulkaan genoemd.(bron: wikepedia)