Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Canarische reus

Gran Canaria,
Spanje


De fauna van de Canarische Eilanden is divers en vrij uniek. Er zijn dieren die alleen voorkomen op deze eilanden. De zeven grootste Canarische Eilanden worden wel onderverdeeld in de oostelijke Canarische Eilanden (Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote) en de westelijke Canarische Eilanden (Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro). Dit is niet alleen een geografische indeling, sommige dieren en planten komen alleen voor op de oostelijke of juist op de westelijke eilanden.

Zo leeft de Atlantische hagedis (Gallotia atlantica), ook wel de Oost-Canarische hagedis genoemd, alleen op Lanzarote en Fuertaventura. De Hierro reuzenhagedis of Simony’s hagedis (Gallotia simonyi) is een bedreigde hagedissoort die nu in het wild alleen nog maar voor komt op het eiland El Hierro. Ook Gran Canaria heeft zijn ‘eigen’ hagedis, de Gran Canaria reuzenhagedis (Gallotia stehlini), de hagedis die je op de foto ziet. Ze kunnen wel 80 cm lang worden. Je kunt ze tegenkomen in de buurt van struiken en rotsachtige gebieden. Ze behoren tot een van de grootste reptielen in de familie lacertidae. De soort komt voor in een variatie van grijs, bruin en roodachtige tinten. De reuzenhagedis is een echte alleseter. De jongen consumeren vaak verschillende kleine insecten, vegetatie en zacht fruit. Nadat ze volwassen zijn geworden, bestaat hun dieet grotendeels uit plantaardig materiaal. Alle hagedissen zijn beschermd op Gran Canaria.

Deze reuzenhagedis zat lekker te zonnen op de gestapelde stenen van een muurtje die overal gebouwd zijn, langs wegen of huizen. Het is niet gemakkelijk om ze op de foto te zetten. Zo gauw je dichterbij komt schieten ze snel weg tussen de spleten.