Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Canarische kameel

Gran Canaria,
Spanje


Misschien weet je het niet, maar Europa heeft zijn eigen kamelenras! Jawel! Sinds 2011 hebben we de 'Camello Canario', de enige kamelensoort in Europa en die vind je op de Canarische Eilanden.

De Comisión Nacional de Coordinación para la Conservación, Mejora y Fomento de Razas Ganaderas (een hele mond vol en het betekent zoiets als de nationale commissie voor conservering, verbetering en het ontwikkelen van veerassen) heeft in 2011 de Canarische kameel erkend. Er lopen ongeveer 1200 exemplaren rond op de Canarische Eilanden. De kameel wordt gekenmerkt door zijn krachtig gespierde bouw, gemiddelde grootte en middelgrote, goed gevormde voeten. Eigenlijk is het een dromedaris, maar net zoals in de Engelse taal wordt in het Spaans hierin geen onderscheid gemaakt waardoor het dier ‘Camello Canario’ genoemd wordt.

De geschiedenis van de kameel op de Canarische Eilanden gaat terug tot de tijd van de Europese kolonisering van de Eilanden, rond 1405, toen het dier vanaf het Afrikaans continent is geïmporteerd. Tegenwoordig kan je het schip van de woestijn tegenkomen op Fuerteventura, Lanzarote en in het zuiden van Gran Canaria en Tenerife.

Afgezien van het transport van personen en vracht, werd de kameel ook gebruikt als werktuig in de landbouw. Momenteel wordt de kaneel voornamelijk gebruikt in de toeristensector, voor kameelsafari’s. Op Gran Canaria kan je op drie verschillende plekken kameelsafari's doen. Aan elke kameel hangen aan de zijkanten een soort stoeltjes waar je kan zitten. Je zit dus met 2 personen op een kameel, ieder aan een kant. Alhoewel, als je alleen bent dan mag je ook in het midden op de rug van het dier zitten, zoals op de foto. Vaak staat op de stoeltjes de naam van het dier, omdat deze per dier op maat zijn gemaakt. Toch leuk om jouw eigen kameel bij zijn naam te kunnen noemen. :)

Voor een kamelenrit door de duinen van Maspalomas kan je terecht bij Duna Oasis. De karavaan gaat door de enige duinen van het eiland. De palmbomen en de zandheuvels geven je het gevoel dat je midden in Afrika bent. Je vindt het startpunt van deze safari bij de hoofdweg die naar Maspalomas loopt, de Avenida Oceania, voor het natuurgebied La Charca, aan het begin van de duinen in de buurt van bungalow park Campo de Golf. De Avenida Oceania loopt langs het grote (meestal droge) kanaal dat door Maspalomas loopt. De kamelen ranch ligt bij de laatste brug over het kanaal. Daarnaast zijn er twee plekken op de route van Playa del ingles naar Fataga waar kamelen safari's aangeboden worden; Camel Safari Park ‘La Barranda’ (Ruta de Fataga, San Bartolomé de Tirajana) en Manolo’s Camel Safari (Barranco de Arteara, 5-7, Fataga). Beiden ranches liggen meer in het binnenland en aan de hoofdweg GC60.

N.B. Niet alleen het ras bestaat sinds 2011, ook de foto is in dat jaar gemaakt.