Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Barranco de Guayadeque

Gran Canaria,
Spanje


Barranco de Guayadeque is een indrukwekkende vallei met diepe ravijnen op Gran Canaria, één van de Canarische eilanden. Het heeft een lengte van bijna twintig kilometer en is benoemd tot natuurmonument. De vallei ook van groot cultureel belang omdat er nog steeds archeologische vondsten worden gedaan. Een deel van de vondsten ligt in het Canarisch Archeologisch Museum in Las Palmas. Guayadeque betekent ‘plaats van het stromende water’. Het verwijst naar een rivier in de diepte van de kloof, die nu vrijwel verdwenen is. Af en toe vind je nog een klein stroompje in de rivierbedding.

De hellingen van de vallei zijn dicht begroeid met inheemse flora met vele soorten planten en bomen zoals amandelbomen, cactussen, palmen en agaven. Hoger in de vallei groeien dennenbomen en op sommige plekken kan je zelfs wilde olijfbomen vinden. De wandelroute door de schitterende natuur en de twee dorpen met grotwoningen die in de vallei liggen is voor iedereen, ook de kinderen, goed te doen.

Wil je meer weten over het leven in de grotten door de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria? Lees dan verder op mijn blog ‘Leven in de rotsen van Barranco de Guayadeque’, geschreven op 3 mei 2016. Daar vind je ook meer foto’s van het gebied.