Fuerteventura

'497672' door RoyanvanVelse '497672' door RoyanvanVelse

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Fuerteventura, eiland

RoyanvanVelse

Fuerteventura ligt in het oostelijke deel van de Canarische eilanden, op zo’n 100 kilometer afstand van zuidelijk Marokko. Het is in tegenstelling tot Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote een wat minder bekend eiland van de Spaanse archipel terwijl het toch relatief groot is met een lengte van 110 kilometer. Fuerte en ventura staan voor hard en wind. Wind is dan ook wel een kenmerk van dit eiland dat verder gesierd wordt door goddelijke stranden en een maanachtig landschap waar weinig groeit. Het is op een paar plaatsen na lang niet zo groen als de andere eilanden. De vulkanen zijn al heel lang niet actief en de hoogste berg reikt naar iets meer dan 800 meter. De kliffen langs de kust, zoals bij La Pared bijvoorbeeld, zijn gevaarlijk hoog en ruig en passen goed bij het wat onherbergzame decor dat het eiland kenmerkt. Of het erg is dat de wind de hele jaar door waait hangt af van wat je komt doen op Fuerteventura. De windsporter is gezegend met die voortdurende luchtbeweging en er komen dan ook veel windsurfers, brandingsurfers, kitesurfers en zeilers naar deze plaats om van hun activiteit in de Atlantische Oceaan te genieten. In de zomer zorgt de wind voor een aangename verkoeling waar veel strandgangers blij mee zijn en sommigen nemen hun eigen maatregelen tegen de wind. Daar waar op de Noordzeestranden kuilen worden gegraven, worden op sommige stranden van Fuerteventura kleine bunkertjes gebouwd. Het zijn muurtjes die aan drie kanten worden opgetrokken met stenen en die beschutting bieden tegen zowel wind als inkijk. In het noorden waait het naar men zegt iets meer dan in het zuiden en daar is het ook wat minder warm. Dat noorden lijkt inmiddels een Britse kolonie te zijn geworden terwijl in het zuiden, op het schiereiland Jandia, vooral Duitsers komen. Er is genoeg te doen, van lui zonnebaden tot quad rijden door een avontuurlijk landschap, van sportduiken tot zelfs kameelrijden. De kust kent zowel ontoegankelijke rotspartijen als kleine stranden in verscholen baaitjes en daarnaast uitgestrekte zandstranden met uitzicht over een betoverende oceaan die allerlei kleuren blauw vertoont. Beroemd zijn in het noorden de witte stranden van El Cotillo en in het zuiden die van Jandia. De Playa de la Barca (op de foto) is zo’n natuurlijke schoonheid. Dit lange zandstrand wordt gescheiden van het vasteland door een ondiepe lagune en weer een zandstrook. De oceaan is blauw en uitnodigend maar soms verraderlijk ruig. Mensen wandelen en zonnen hier, regelmatig naakt ook op dit eiland waar veel naturisten komen.

'457387' door teunhuisman '457387' door teunhuisman

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Duinreservaat

teunhuisman

Dit duinreservaat van Saharazand ligt in het NO van Fuerteventura en grenst aan Corallejo en de zee. Het is zo'n 12 km lang en 4 km breed. Je kunt er wandelen en genieten van de vergezichten op de vele vulkanen en de vele kleine plantjes of zwemmen en zonnebaden op het wel 20 km lange strand met uitzicht op de eilanden Lobos en verderop Lanzarote.

'508114' door dianethone '508114' door dianethone

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Zonnig begin....

dianethone

Costa Calma-Fuerteventura. Zonnig begin van de dag...Zo wil je toch wel elke dag wakker worden?En wetende dat het ondertussen in thuisland zonder ophouden pijpestelen regende.....

'499844' door RoyanvanVelse '499844' door RoyanvanVelse

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Paradijselijk Jandia

RoyanvanVelse

Ik was eigenlijk nooit van plan om naar de Canarische eilanden te gaan. Het trok me gewoon niet zo. Totdat vorig jaar ons oog viel op het eiland Fuerteventura, om eens te gaan duiken aan het eind van de winter. Het duiken viel wat tegen en na twee keer onder water zijn we hiermee gestopt. Het eiland op het droge had zoveel meer te bieden. Prachtige landschappen en fenomenale stranden, zoals hier op het schiereiland Jandia. Fuerteventura is een bezoek zeker waard.

'506015' door RoyanvanVelse '506015' door RoyanvanVelse

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Canarische eekhoorn

RoyanvanVelse

Op Fuerteventura kon ik geen genoeg krijgen van deze grondeekhoorns. En deze beesten blijkbaar ook niet van mij. Ze komen graag dichtbij, poseren ook graag, maar dan wel in ruil voor een nootje.

'509734' door Appie007 '509734' door Appie007

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Eekhoorn op...Fuertev

Appie007

In de kale bergen van het eiland leeft een nieuwsgierig soort eekhoorns. Ze willen alles weten, maar zijn wel schuw en smeren hem snel. Deze heeft mij nog niet helemaal door, maar kort na de foto is hij weg!

'309652' door TamaraC '309652' door TamaraC

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Grond eekhoorn in het

TamaraC

Deze grond eekhoorn zat op een muurtje vlak bij het strand van de zon te genieten. Ik kwam heel langzaam dichterbij en de eekhoorn keek recht in mijn camera.

'357192' door tigoswol '357192' door tigoswol

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Zonsondergang

tigoswol

Deze foto is gemaakt aan de kust van Los Molinos op het eilend Fuerteventura, Wij zaten daar helemaal in ons eentje te genieten van deze vurige lucht.

'406633' door Mary54 '406633' door Mary54

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Drakenbloedboom

Mary54

Deze boom komt eigenlijk het meest voor op de Canarische eilanden, Madeira en Kaapverdié. Deze foto is genomen op Fuerteventura, als je in de boom kerft (wat we niet deden natuurlijk), dan komt er rood sap uit vandaar de naam Drakenbloedboom.

'452511' door Mary54 '452511' door Mary54

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Rustgevende golven

Mary54

Prachtige wandelingen langs de kust kun je maken in Fuerteventura wat ik dus ook veel gedaan heb daar.Even uitrusten en alleen maar kijken en luisteren naar de golven vind ik altijd lekker rustgevend.

'508080' door RoyanvanVelse '508080' door RoyanvanVelse

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Eén keer luxe

RoyanvanVelse

Ik ga er één keer in mee: een foto van een luxe vakantie. Ik plaats liever andere foto's dan van hotels en resorts maar in het kader van het maandthema, waarom niet? Dit was ons hotel op het schiereiland Jandia. Lekkere zwembaden aan de oceaan, wuivende palmen, grootse buffetten maar ook à la carte restaurants, een fantastisch saunacomplex met elke dag een opgieting. Gewoon veel sterren onder de winterzon.

'494165' door robgreeve '494165' door robgreeve

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Windmill

robgreeve

Dit type molen zie je veel op dit eiland. Fuerteventura behoort tot de Canarisch eilanden en is het zonnigste eiland van deze groep. Wel moet men er rekening mee houden dat er relatief veel wind staat, wat weer zeer bevorderlijk is voor het windsurfen en kitesurfen wat op de vele mooie stranden te bewonderen is.

'547841' door Fransvdg '547841' door Fransvdg

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Zwart strand

Fransvdg

De meeste stranden op Fuerteventura zijn licht gekleurd. Maar bij Ajuy ligt zwart lavazand. Bij een tegenlichtopname geeft dat in combinatie met de aanrollende golven wel een mooi effect.

'490392' door robgreeve '490392' door robgreeve

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Weids uitzicht

robgreeve

Fuerteventura behoort tot de Canarische eilanden. Op Fuerteventura valt de minste regen wat goed te zien is op de foto. Je hebt er schitterende stranden en in het Noord Oosten bij Corralejo heb je de zand duinen El Jable. Dit is een gebied van ca 20 vierkante kilometer wat heel veel weg heeft van de Sahara.

'509095' door RoyanvanVelse '509095' door RoyanvanVelse

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

The birds

RoyanvanVelse

Ze huppelen steeds mee met de branding en zijn soms iets te laat om eraan te ontsnappen. Waarschijnlijk zijn ze onervaren. Ze wandelen heen en weer in kleine groepjes, schijnbaar doelloos, maar steeds op het ritme van de golven. Wat voor vogels het zijn weet ik niet, maar ik vind ze gewoon leuk!

'495797' door RoyanvanVelse '495797' door RoyanvanVelse

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

De grondeekhoorn van.

RoyanvanVelse

De grondeekhoorntjes van Fuerteventura zijn echt veel te tam. Ze horen dan ook eigenlijk niet meer thuis in de categorie 'Wildlife'. Maar ze zijn echt schattig en lopen de hele tijd te schooien. Met wat eten lukt het je eindelijk zelfs om ze binnen handbereik te krijgen.

'532802' door TicoTica '532802' door TicoTica

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

De molens van...Fuert

TicoTica

Als je over het eiland Fuerteventura rijdt dan kan het niet mogelijk zijn dat de vele windmolens je niet opvallen. Je ziet de windmolens in alle soorten en maten. De mooiste zijn de traditionele windmolens die vooral gebruikt worden om ‘gofio’ te maken. Gofio was vroeger een belangrijk ingrediënt binnen de eenvoudige keuken van Fuerteventura. Gofio is meel dat gemaakt wordt van geroosterde tarwe. Het wordt daarna niet als brood gebakken maar kan gemengd met melk gegeten worden of gemengd met water en suiker. Gofio wordt ook gebruikt als proteïne leverend bindmiddel in soepen, stoofpotjes, ijs en sauzen.

'488833' door Becky '488833' door Becky

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Is dit de Caribische.

Becky

Aangezien mijn vriend en ik nogal van mooie stranden houden die meestal op iets meer dan 8uur vliegen liggen. Waren we nu in nog geen 3uurtje's op dit fraaie strand(oliva) in Fuerteventura met prachtige vergezichten. Als je van rust en mooie stranden houd ben je hier op het juiste adres.Naturisme is hier heel normaal.

'251860' door carla '251860' door carla

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Dreigende wolken

carla

(foto is een scan) -- "Dreigend weer boven het vulkanische gebergte in de omgeving 'Tuineje" - Fuerteventura betekent in het Spaans "sterke of grote voorspoed". Het eiland heeft een zeer droog klimaat, is van vulkanische oorsprong en het landschap geeft op het eerste gezicht een onherbergzame indruk. Fuerteventura is zo droog dat kraanwater wordt gewonnen met behulp van ontziltingsinstallaties. De smaak van dit water is dusdanig dat, zoals in vrijwel geheel Spanje, bronwater uit flessen als drinkwater gebruikt wordt. Door de vrijwel constante passaatwind is Fuerteventura ook populair bij wind- en kitesurfers. Ooit was Fuerteventura een maatschappij van boeren en vissers. Was Fuerteventura "de graanschuur" van de Canarische Eilanden, tegenwoordig liggen de akkers er verlaten bij in een prachtig bijna verlaten landschap.

'529041' door Mary54 '529041' door Mary54

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Barbarijse eekhoorn

Mary54

De Barbarijse eekhoorn is een grond-eekhoorn die veel gezien word in Fuerteventura De diertjes worden ongeveer 16 tot 22 centimeter groot met nog een staart die even lang is. Het schijnt daar een ware plaag te zijn ik heb er zeer veel gezien.

'546017' door TicoTica '546017' door TicoTica

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Barbarijse...grondeek

TicoTica

De barbarijse grondeekhoorn is een kleinere grondeekhoorn. Aan iedere zijde loopt een witte streep. Af en toe is er ook een witte streep over de rug in de lengterichting. Hij wordt 16 tot 22 centimeter lang en 300 tot 350 gram zwaar. De staart is 18 tot 23 centimeter lang.

'426458' door teunhuisman '426458' door teunhuisman

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Woeste golven

teunhuisman

Nog een laatste foto om het thema natuurgeweld mee af te sluiten. Weer de storm in de avondzon voor de kust van Fuerteventura. Hier bij de 'eilandjes van El Cortilla'. Dit was nu echt op het juiste moment op de juiste plaats wezen. Gelukkig zagen we kort tevoren de wolken breken waardoor de zon de kans kreeg zijn stralen precies op deze golven te richten. Met het februarithema in ons achterhoofd wilden we dat niet missen!

'537484' door Mary54 '537484' door Mary54

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Onderweg naar Costa..

Mary54

Heel vaak word Fuerteventura ten onrechte als zandbak versleten,maar er is genoeg te zien als je er op uit trekt en niet aan het strand of zwembad blijft hangen, hier zijn we onderweg naar Costa Calma en de uitzichten zijn prachtig.Het is een heerlijke winterbestemming met een aangename temperatuur tussen de 20 en 25 graden, tja soms een buitje voor het stof mag de pret niet drukken.(even openen graag)

'456741' door huubverbeek '456741' door huubverbeek

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Typische molens

huubverbeek

In de buurt van het plaatsje la Oliva kwam ik deze 2 fotomodellen tegen.Door allerlei posities in te nemen kwam uiteindelijk deze als mooiste tevoorschijn. Er zijn denk ik wel 100 molens op het eiland in diverse stadia.De mooiste zijn de traditionele windmolens die vooral gebruikt worden om ‘gofio’ te maken. Gofio was vroeger een belangrijk ingrediënt binnen de eenvoudige keuken van Fuerteventura. Gofio is meel dat gemaakt wordt van geroosterde tarwe. Het wordt daarna niet als brood gebakken maar kan gemengd met melk gegeten worden of gemengd met water en suiker. Gofio wordt ook gebruikt als proteïne leverend bindmiddel in soepen, stoofpotjes, ijs en sauzen.