Bilbao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Puppy bij Guggenheim Bilbao

Bilbao,
Spanje


Als je het prachtige Guggenheim Museum in Bilbao bezoekt tref je buiten al een aantal indrukwekkende kunstwerken aan, zoals deze wereldberoemde Puppy.
Puppy is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons uit 1992. Het kunstwerk is een 12 meter hoge West Highland white terrier die aan de buitenkant bekleed is met maar liefst 70.000 levende bloemen. Prachtig om te zien! Deze bloemen staan op 25.000 kilo aarde die omhooggehouden wordt door een stalen frame. Erg leuk om te zien, voor jong en oud.
In 1997 werd Puppy verkocht aan het Guggenheim Museum in Bilbao. Een paar dagen voor de opening van het museum werd ontdekt dat drie als tuinmannen verklede ETA-terroristen bezig waren een bom in het kunstwerk te verstoppen. Gelukkig werd deze aanslag voorkomen en pronkt Puppy nog steeds in volle glorie voor de ingang van het museum.
In 2001 werd het beeld tijdelijk tentoongesteld in het Rockefeller Center in New York (bron: Wiki).

Naar aanleiding van de vraag van Jantine hieronder nog een aanvulling over de bloemen:
Jeff Koons’ “Puppy” is uitgegroeid tot een symbool voor heel Bilbao. Het 12 meter hoge kunstwerk heeft de vorm van een West Highland white terrier (zo’n whiskeyhondje), en is ingestoken met wel 60.000 bloemen. Vanwege het verstrijken van de seizoenen moeten de bloemen twee keer per jaar vervangen worden – met begonia’s en petunia’s voor de lente en zomer en viooltjes voor de herfst en winter.
Het is een klus waar 20 tuinmannen elke keer negen dagen mee bezig zijn. Koons’ heeft gezegd dat het insteken “60.000 afzonderlijke besluiten” meebrengt. Doordat de bloemen vervangen worden, krijgt Puppy twee keer per jaar niet alleen een andere vacht, maar ook een andere uitstraling. Een behoorlijke klus dus, 2x per jaar!