Bilbao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

The matter of time, Guggenheim Bilbao

Bilbao,
Spanje


Als je in Bilbao het Guggenheim museum bezoekt, gebouwd door de Amerikaanse architect Frank Gehry, is een bezoekje aan de grootste museumzaal ter wereld een must. Wij vonden dit prachtig. Deze zaal is 130 meter lang. Je treft hier het enorme kustwerk aan van Richard Serra; The Matter of Time. Je kunt hier doorheen lopen en je kunt het vanaf een balkon op de eerste verdieping in zijn geheel aanschouwen, zoals op deze foto te zien is. Wij hadden het 'geluk' er tijdens de coronacrisis te zijn, waardoor het niet druk was in het museum. Ook voor kinderen is dit een erg leuk en afwisselend museum.

Op internet lees ik dat de schilderijen die in deze enorme zaal, de 'Fish gallery', tentoongesteld werden, wegvielen in de grote ruimte. Toen het museum werd geopend en in 1997 schilderijen in deze zaal ophing, bleek al snel dat de kleine werken verloren gingen in deze grote ruimte. Voor curatoren was het erg lastig om werken in de mega-zaal tot hun recht te laten komen.

De Amerikaanse minimalistische kunstenaar Richard Serra kreeg daarom de opdracht om een groot werk te ontwerpen voor in de Fish gallery. In 1997 had Serra al een groot werk ontworpen voor het Guggenheim dat bestaat uit drie gigantische gebogen stalen platen en Snake heet. In 2005 onthulde Serra zeven extra grote werken van gebogen staal, die sindsdien permanent in het Guggenheim Bilbao te zien zijn.

De titel van het werk The Matter of Time refereert naar de tijd die je als bezoeker nodig hebt om door het werk heen te lopen. Maar het refereert ook naar de ‘belevingstijd’. Je kan als bezoeker nooit het hele werk overzien en je moet dus een beeld vormen door herinneringen te combineren met wat je ziet. Hierdoor wordt het werk een ervaring, ondanks de simpele materialen en vormen.