Bilbao

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pintxos eten in Bilbao

Bilbao,
Spanje


Tijdens een bezoek aan Bilbao mag een 'rondje pintxos' natuurlijk niet ontbreken. Overal in de stad tref je barretjes en restaurants aan waar je heerlijk kunt eten. Zo ook op Plaza Nueva, waar onder meer dit authentieke café, uit 1911, ligt. Veel locals eten in Café Bar Bilbao en je kunt op het plein heerlijk mensen kijken. En op Plaza Nueva zitten nog veel meer pintxos barren, dus een ideale plek voor een hapje en een drankje! Wat hebben we hier heerlijk gezeten.

En wat is nu eigenlijk het verschil tussen pintxos en tapas? Op internet vind ik de volgende toelichting:
Een tapa is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven. Een tapa kan ieder soort hapje zijn.

In het Baskenland, in het noorden van Spanje, zijn de Pintxos een begrip in de gastronomische cultuur. Een pintxo is een aperitief van een gesneden stukje stokbrood, belegd met diverse op elkaar gestapelde ingrediënten, die middels een stokje aan het brood worden “geprikt”. Deze bijzondere tapas worden veelal in barretjes en tavernes op de bar ten toon gesteld. De naam “pintxo” komt van het werkwoord “pinchar” dat “prikken” betekent.